of 63000 LinkedIn

Extra preventie cannabisgebruik tijdens wietproef

Tijdens het experiment met de gesloten coffeeshopketen zet de regering in op extra voorlichting en preventie, ‘gelet op de gezondheidsrisico’s die samenhangen met het gebruik van cannabis’.

Tijdens het experiment met de gesloten coffeeshopketen zet de regering in op extra voorlichting en preventie, ‘gelet op de gezondheidsrisico’s die samenhangen met het gebruik van cannabis’.

Stimuleren

‘Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat dit experiment ertoe leidt dat het beeld ontstaat dat de overheid cannabisgebruik stimuleert’, schrijven ministers Bruins (Medische Zorg, VVD) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan de Tweede Kamer. Cannabisgebruik kan bijvoorbeeld leiden tot verslaving, longaandoeningen en psychoses en daarom wordt tijdens het experiment met de gesloten coffeeshopketen, dat in 2021 van start moet gaan, ingezet op extra preventie.

 

Waarschuwingen

Er komen verplichte voorlichtings- en waarschuwingsboodschappen op de verpakkingen en het gehalte THC-CBD wordt vermeld. Bij elke verpakking wordt een bijsluiter verplicht gesteld die informatie geeft over de risico’s en (ongewenste) effecten. Verkopend personeel in coffeeshops moeten een cursus volgen over het geven van voorlichting en het herkennen van problematisch gebruik. En in coffeeshops moet verplicht voorlichtingsmateriaal liggen.

 

Onderzoek

Bovenop dit preventiebeleid en het bestaande beleid wordt er onderzoek gegaan door het Trimbos-instituut om ‘inzichtelijk te krijgen wat de belangrijkste (kwetsbare) groepen voor preventie zijn, welke partijen een rol spelen bij die preventieaanpak en welke instrumenten en/of interventies daarbij kunnen worden ingezet.’ Als het goed is, is er aan het eind van het eerste kwartaal van 2020 een uitgewerkt plan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners