Advertentie

EU-steun voor opvang gevolgen corona-crisis

De Europese Commissie stelt de lidstaten voor om ruim 65 miljard euro die nog niet is uitgegeven, ten goede te laten komen aan de strijd tegen het coronavirus.

16 maart 2020
coronavirus---pixabay-4904507-640.jpg

De Europese Commissie stelt de lidstaten voor om ruim 65 miljard euro die nog niet is uitgegeven, ten goede te laten komen aan de strijd tegen het coronavirus. Dat geld is vooral voor de ondersteuning van de gezondheidszorg en de economie. De co-wetgevers, Raad en Europees Parlement, moeten er snel over besluiten. 

Want er is geen tijd van maanden maar slechts van weken om de coronacrisis te bestrijden, zegt directeur-generaal budget, de Nederlander Gert Jan Koopman. ´Het moet binnen twee weken kunnen. Vandaag (maandag) overlegt de eurogroep er al over.´

Cash beschikbaar
Het zorgt voor extra cash die nu beschikbaar is, aldus Koopman. Nederland zou 25 miljoen euro uit die fondsen tegemoet kunnen zien. Dat gaat volgens Gert Jan Kopman niet ten koste van de nationale budgetten. Overigens gaat het om geld dat al in de lidstaten is. Daardoor krijgt het minder zwaar getroffen Polen meer geld dan het hard getroffen Italië. Koopman zegt dat een herverdeling van dat geld politiek onmogelijk is omdat de lidstaten ieder hun eigen belangen hebben. De Nederlander vermoedt dat er anders volgend jaar nog over wordt gepraat en die tijd is er simpelweg niet.

Schrappen belasting
Ook is er meer dan 800 miljoen beschikbaar vanuit het EU Solidariteitsfonds waarmee de gevolgen van natuurrampen worden bestreden. Dat geld kan nog oplopen tot 1,1 miljard. De Europese Commissie stelt voor om ook grootschalige volksgezondheidscrises met dit fonds te bestrijden. Dat levert 850 miljoen euro op voor de hardst getroffen lidstaten.

Verder wijst de Europese Commissie er op dat lidstaten de grootste financiële reactie moeten geven op de crisis. Lidstaten kunnen afzien van vennootschapsbelasting en van btw-afdracht en ze kunnen loonsubsidies geven. Krachtens artikel 107 2 b van het Verdrag van de Werking van de EU kunnen ze steunmaatregelen nemen in de sectoren als het toerisme en de luchtvaart.

Begrotingsregels van tafel
Verder werkt de Europese Commissie aan meer wettelijke mogelijkheden om steun mogelijk te maken. De Europese Commissie staat klaar om de lidstaten voor te stellen om de Europese begrotingsregels van maximaal 3 procent tekort op de begroting en een staatsschuld van onder de 60 procent, voorlopig te schrappen. Ook wijst de Commissie er op dat de lidstaten gezamenlijk moeten handelen en niet op eigen houtje.

Voorzitter David Sassoli van het Europees Parlement sluit zich daar bij aan. Hij vindt dat de voorstellen van den Europese Commissie in de goede richting gaan. ´Ziekenhuizen worden geholpen met hun voorraden en er zijn fondsen voor het ontwikkelen van een vaccin. Lidstaten worden toegestaan alles uit te geven wat nodig is om bedrijven, banken en zelfstandigen te helpen. Dit is de ergste crisis sinds de tweede wereldoorlog. Geen enkel Europees land kan er maar aan denken dit alleen te doen.´

Twee crises
Overigens wees Koopman er op dat de inspanningen voor volgend jaar nog onduidelijk zullen zijn, omdat de onderhandelingen over het EU-budget voor de komende zeven jaar nog niet rond zijn. De lidstaten onderhandelen daar nog over en het zit muurvast in de Raad. Vier landen, Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden willen fors bezuinigen op de EU en daarom is er nog geen akkoord. Maar de EU heeft aan uitdagingen geen gebrek. Koopman: ´We hebben nu twee crises in de EU. De migratiecrisis en de coronacrisis.´

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie