Advertentie

‘Er is geen Sinterklaasoorlog’

Er is maar één Sint en dus maar één intocht, stelt burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden. Er gingen geruchten dat er een tweede intocht zou zijn voor een tweede Sinterklaas.

05 oktober 2012

Er is weer onenigheid in Leeuwarden over de intocht van Sinterklaas. Net als vorig jaar vindt de winkeliersvereniging van De Schrans het niet eerlijk dat de goedheiligman niet langs hun straat komt, terwijl ze wel meebetalen aan de intocht. De intochtvereniging vindt het onveilig om met de hele stoet van Sinterklaas het spoor over te steken, wat nodig is om de straat te bereiken.

De Schrans krijgt geen kans

Tot vorig jaar liep de Sint altijd langs De Schrans, en passeerde de hele optocht de spoorwegovergang. Het feit dat er elk uur vier treinen over dat spoor rijden en er vaak veel kleine kinderen bij zijn vond de intochtvereniging niet wenselijk.

SO II

Vorig jaar maakte de winkeliersvereniging zich hier zo druk om, dat ze dreigde met een tweede intocht, wat leidde tot een ‘sinterklazenoorlog’. De gemeente reageerde hier gepikeerd op. ‘Er kwamen kinderen naar me toe om te vragen hoe het kon dat er twee sinterklazen rondliepen’, vertelt burgemeester Ferd Crone. Ook dit jaar zou er weer sprake zijn van een alternatieve intocht, en er was zelfs sprake van een tweede oorlog.

Lange dag voor de Sint

Daarom heeft Crone zich dit jaar al vroeg met de discussie tussen De Schrans en de intochtvereniging bemoeid. Uiteindelijk komen alle partijen overeen dat ze Sint eerst zijn intocht doet in het centrum, en dat hij later op de middag zijn toch zal vervolgen langs De Schrans, ditmaal zonder de optocht. ‘Ik heb met de Sint gesproken in Spanje, en samen hebben we besloten om de intocht langs beide gebieden te laten gaan’, vertelt de burgemeester. De term Sinterklaasoorlog vindt hij maar raar. ‘Hoe kan er nou sprake zijn van een “oorlog” tussen Sinten als er maar één is?’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Dit draait al lang niet meer om traditie of kinderplezier maar om ondernemers die elkaar niet het licht in de ogen gunnen. In de zak ermee!
Hein Boesveld / adviseur financiën
Lekker volwassen mensen daar in Leeuwarden. Als je zoiets niet op kunt lossen met z'n allen, dan is er toch wat aan de hand? En dan gaat de burgemeester zich er ook nog mee bemoeien. Lekker dure bemoeienis dan. Hier stop je toch geen tijd in als gemeente. Laat de organisaties / winkeliers zelf tot een oplossing komen. Daar hoeft de gemeente toch niet tussen te komen?
Hein Boesveld / adviseur financiën
@Nobby: precies, dat moet de gemeente toch ook snappen? Waarom ga je hier überhaupt in bemiddelen als burgemeester? Laat de winkeliers dit zelf "uitvechten". Lukt dat niet, dan staan ze er mooi gekleurd op voor de rest van Leeuwarden. Meer bezig met commercie dan met het kinderfeest zelf...
Advertentie