of 58952 LinkedIn

Dialoogtafel gaswinning levert 'indrukkende resultaten' op

De Dialoogtafel Groningen over de gaswinning heeft “opvallende en indrukwekkende” resultaten bereikt die zonder die Tafel niet tot stand zouden zijn gekomen. Dat is de conclusie van een maandagavond in Appingedam gepresenteerd onderzoek van twee hoogleraren verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Reageer

De Dialoogtafel Groningen over de gaswinning heeft 'opvallende en indrukwekkende' resultaten bereikt die zonder die Tafel niet tot stand zouden zijn gekomen. Dat is de conclusie van een maandagavond in Appingedam gepresenteerd onderzoek van twee hoogleraren verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Herstel van vertrouwen
Zij onderzochten het functioneren van de Dialoogtafel sinds de oprichting in maart 2014. Daarin zitten onder meer NAM, bewonersorganisaties en overheid met elkaar om tafel. 
Het doel van de Dialoogtafel is om bij te dragen aan het herstel van vertrouwen in de Groningse regio die last heeft van aardbevingen door gaswinning. Volgens de onderzoekers zijn er dankzij de inzet van de Dialoogtafel onder meer verbeteringen gekomen in de schadeafhandeling en op het gebied van leefbaarheid en waardevermeerdering van woningen. Ook droeg de Dialoogtafel bij aan de komst van een Nationaal Coördinator Groningen, waardoor de afhandeling van de gevolgen van de gaswinning nu onder publieke regie is gekomen.

Chagrijn
De Dialoogtafel heeft in Groningen volgens de onderzoekers wel 'veel chagrijn' ontmoet, omdat zowel overheden als maatschappelijke organisaties moeten wennen aan de rol van de Dialoogtafel, die streeft naar voortdurend overleg tussen overheden en samenleving. De onderzoekers vinden echter dat de Dialoogtafel door moet gaan, ook al is er inmiddels aan Nationaal Coördinator Groningen gekomen.


Invloed
De Dialoogtafel zou zich in de ogen van de onderzoekers niet moeten gaan beperken tot de rol van klassiek adviesorgaan, maar zou zich moeten richten op een 'maatschappelijke dialoog', waarbij er meer mogelijkheden zijn om invloed uit te oefenen op de besluitvorming. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.