of 63946 LinkedIn

Denizli zegt stedenband met Almelo op

In navolging van de Turkse gemeente Gaziantep, die eerder deze week bekendmaakte de stedenband met Nijmegen op te willen zeggen, heeft nu ook de Turkse stad Denizli een eind gemaakt aan de stedenband met Almelo. Dit naar aanleiding van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

In navolging van de Turkse gemeente Gaziantep, die eerder deze week bekendmaakte de stedenband met Nijmegen op te willen zeggen, heeft nu ook de Turkse stad Denizli een eind gemaakt aan een stedenband met een Nederlandse stad. Ditmaal is het Almelo die uit het vriendenboekje wordt geschrapt. Dit naar aanleiding van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Vijandige houding
Burgemeester Zolan van Denizli schrijft op Twitter: ‘Vanwege de vijandige houding en het gedrag dat Nederland heeft ingenomen tegen ons land, hebben we de afspraken die we als zusterstad van Almelo hebben ondertekend, beëindigd.
Afbeelding
Verbazing
Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo heeft met verbazing gereageerd op het nieuws. Officieel weet hij nog niets van het eenzijdige Turkse besluit af, er is geen direct contact gezocht door Denizli met Almelo, zo laat hij weten aan RTV Oost. Hij is wel van plan om zelf contact met de Turkse stad op te nemen, ‘al is het alleen om zijn spijt en teleurstelling over te brengen.’

Teleurstellend
Resultaat verwacht hij echter niet. ‘De teksten die zijn gebruikt liegen er niet om. Er worden termen als nazisme en fascisme gebruikt, dan weet je dat er niet veel te verwachten valt,’ zegt hij tegen de Overijsselse omroep. Hij vindt de stap van de Turkse stad met name teleurstellend voor Almeloërs van Turkse komaf, in totaal zo’n 4000 mensen.

Genocide
De gemeenten Almelo kwam al eerder in aanvaring met de Turkije en de Turkse gemeenschap toen in 2014 een monument werd onthuld ter nagedachtenis van de Armeense genocide van 1915 tot 1917, waarbij tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs om het leven kwamen. Op 1 juni 2014 vond een demonstratie plaats van enkele duizenden Turken. Veel Turken ontkennen of bagatelliseren de Armeense genocide nog steeds.

Terughoudend
Nederlandse gemeenten met banden met Turkse steden hebben zich tot nog toe terughoudend opgesteld, zo bleek uit een rondgang van Binnenlands Bestuur gisteren. Behalve Almelo en Nijmegen hebben ook Amsterdam (Sisli) , Delft (Adapazari) en Rotterdam (Istanbul ) banden met Turkse steden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Yvonne janssen (Vok) op
Wat triest voor de welwillende mensen van Turkse komaf ! Ben het met alle ingezonden reacties eens, maar helaas heeft meer dan de helft van de Turkse stemgerechtigden voor alleenheerschappij gekozen. De anders denkende Turken gaan helaas de gevolgen hiervan ook voelen.
Door JokeVrieshart (Adviseur integratie) op
Bestuurders en nieuwkomers vergeten dat integreren ook keuzen maken is. En zeker niet proberen de gewoonten van het verlaten land proberen mee te nemen. Koester de nieuwe verworvenheden. Het nieuwe kabinet zou daarvoor de randvoorwaarden moeten creëeren w.o. 1 paspoort, alleen kinderbijslag voor kinderen die in Nederland opgroeien van max. 1 moeder, bijstand aan termijn koppelen enz..
Door Turkse Nederlander (Adviseur) op
Diep triest hoe de seculiere republiek, het erfgoed van wijlen Mustafa Kemal Ataturk onder de voeten wordt getreden door de islamofascisten van Erdogan & Co. Wij, de seculiere Turken, roepen al jaar en dag hoe gevaarlijk de huidige president van Turkije is. Maar de EU, inclusief Nederland(!), is medeschuldig aan het feit dat hij nu in deze positie zit. De AKP en de Gulenbeweging zijn jarenlang gesteund dan wel gedoogd door Nederland wat de macht en populariteit van deze man alleen maar heeft doen rijzen.
Door Hans (Bestuurder) op
100% eens met Hubert. Wij moeten dat land met fascistische geschiedsvervalsende alleenheersers maar eens een paar jaar mijden. En mensen met een dubbel paspoort en dito kinderbijslag moeten zich realiseren dat zij een keus moeten maken. Of Nederlander dus Turks paspoort inleveren of andersom en dan alleen 'genieten' van de Turkse faciliteiten. Geen kinderbijslag, huurtoeslag en andere Hollandse privileges meer.
Door Hubert (Bestuurder) op
Mensen die elkaar aanspreken als nazi en moordenaars ipv oorlogsslachtoffers en hulpverleners, zijn helemaal geen vrienden, maar machtswellustelingen. Zijn Turken werkelijk zo dom, dat zij hun eigen mening inleveren bij een alleenheerser, die voor hun beslist. Wat is het Turkse woord voor democratie? Of heeft erdogan dat woord ook geschrapt uit zijn woordenboek net als 'politieke tegenstanders''? Ik zit al een jaar te wachten op zijn bewijzen aan de wereld dat niet hij maar Güllen de staatsgreep heeft gepleegd.........
O ja en iedereen die niet gelukkig kan zijn in Nederland(6e gelukkigste land ter wereld) niemand let je terug te gaan naar je 'vaderland' waar een heleboel vakantiewoningen vrijblijven. Ik begrijp dat geen Nederlander meer naar Turkeij wil waar zij en hun ouders worden uitgemaakt nazi's en moordenaars!!!
Door Ria Huisman (directeur) op
Denizli de modestad van Turkije zegt band op.
Ik denk dat dat goed is wat moet een stad als Almelo hiermee.
Gerritsen doet er goed aan om niets te doen.
Door Dikkers op
De stedenband is dan toch niet zo hecht. Geen gesprek met elkaar. Via twitter wordt vernomen dat de vriendschap over en uit is. Verstandig om helemaal geen contact op te nemen en al helemaal geen verontschuldigingen aan te bieden. Laat het bord bij de gemeentegrens gewoon staan. Verder geen aandacht aan besteden. Een goede vriend kijkt je in de ogen als deze ergens oneens mee is.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Vanuit Den Haag wordt er al meer dan genoeg uitgegeven aan ontwikkelingshulp. In de praktijk leiden stedenbanden alleen maar tot snoepreisjes voor ambtenaren en bestuurders. Bovendien staat Almelo financieel al geruime tijd onder preventief toezicht van de provincie Overijssel en laten ze dan ook eerst zelf leren om verstandig met gemeenschapsgeld/belastinggeld om te gaan.
Door Willem op
Klaarblijkelijk stelt deze stedenband niet zo veel voor vanuit Turks perspectief. Als je echt iets met elkaar hebt, ga je het gesprek aan als iets je niet zint.