Advertentie

Democratiefestival komt terug in 2021

Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA) liet vrijdag weten dat de volgende editie van het Democratiefestival in 2021 zal plaatsvinden. Dit om genoeg tijd te nemen om lessen te trekken uit de pilotversie van afgelopen jaar, waar toen bijna 6.500 mensen op afkwamen.

22 februari 2020
Afscheid-Nijmegen1.jpg

Het Democratiefestival dat afgelopen zomer voor het eerst plaatsvond – en toen op kritiek stuitte over het homogene publiek en de hoge kosten van het evenement – krijgt een vervolg. Maar nog niet dit jaar.

Lessen

Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA) liet vrijdag weten dat de volgende editie van het Democratiefestival in 2021 zal plaatsvinden. Dit om genoeg tijd te nemen om lessen te trekken uit de pilotversie van afgelopen jaar, waar toen bijna 6.500 mensen op afkwamen. De locatie, het stadseiland Veur-Lent in Nijmegen, blijft hetzelfde, maar er zijn ook veranderingen nodig.

Subsidies
Twee belangrijke aandachtspunten zijn, wat minister Knops betreft, de onafhankelijkheid van de organisatie van het festival en de bekostiging ervan. Waar het festival vorig jaar kon rekenen op 750.000 euro aan subsidies van het ministerie van BZK en nog eens 150.000 van de provincie Gelderland, moeten voor de volgende editie meer externe sponsoren geworven worden. Hiermee reageert Knops onder andere op Kamervragen over de subsidiëring door het ministerie. Verder zal de organisatie van het festival, die tijdens de eerste editie in handen was van de VNG, in 2021 bij een zelfstandige stichting ondergebracht worden.

Ambtenarenfeestje

Ook wil minister Knops inzetten op een ‘grotere bekendheid’ van het festival. De vorige editie werd door criticasters destijds als een ‘ambtenarenfeestje’ getypeerd. Uit een evaluatie van het festival blijkt dat ongeveer de helft van de festivalgangers overwegend uit persoonlijke (en niet professionele) interesse kwam, wat ongeveer overeenkomt met de opkomst bij Deense variant van het festival waarop de Nederlandse geïnspireerd is.

Jong en hoogopgeleid
Ook was het publiek relatief jong, zeker in vergelijking met het publiek dat normaal gesproken op politieke evenementen afkomt. Wel waren de bezoekers zeer hoogopgeleid (ruim de helft had een universitair diploma en 30 procent een hbo-diploma) en vaak lid van een politieke partij (26 procent van de festivalbezoekers tegenover 2 procent in de totale samenleving).

Tijd nodig
Uit de evaluatie bleek ook dat het festival goed gewaardeerd werd door de aanwezigen. ‘Deze positieve waardering is reden om een vervolg te geven aan het Democratiefestival’, schrijft minister Knops in een brief aan de Tweede Kamer. Bovendien lijkt hij vertrouwen te hebben in de toekomst van het festival: ‘In de Scandinavische en Baltische landen, waar democratiefestivals een mooie traditie zijn geworden, blijkt dat het vestigen van die traditie tijd nodig heeft.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Big Spender / netto betaler
Al jaren volg ik om oorspronkelijke versie van dit fenomeen in Denemarken.

Iedereen die dat deed wist vooraf al dat ons Demokrasie vestifal een flop zou worden.

Was geen probleem want het echte doel zoals zo vaak om was veel heel veel subsidie bij de verkeerde mensen en kluppies te laten landen als manna uit de hemel.

Terwijl alles, echt alles te lezen valt op de site: Folkemødet.dk Niet bang zijn het staat er ook in het Engels, ook al is een dienstreis naar Bornholm natuurlijk veel leuker. Schande !
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kunnen we niet vaker het Deense model volgen, bijvoorbeeld ten aanzien van het toelatingsbeleid en het naturalisatiebeleid?
H. Wiersma / gepens.
Gauw stoppen met deze onzin en geldsmijterij. Verstrek meer geld voor dit doel aan de scholen. Straks worden er ook nog D'66-pilletjes verstrekt.
Karel van Klaveren
Je zou denken dat met Knops als minister, het ook direct afgelopen zou zijn met dit D66-speeltje. Maar nee, ook de CDAer heeft kennelijk geen invloed op de Dram-Ambtenaren van zijn departement.
Big Spender / netto betaler
Nadat de stoom uit m'n oren weg was nog maar even de site van dit fantastische festival bekeken. En het best bewaarde geheim van Nederland was nog erger dan ik via de media e.d. dacht. Een kudde goed betaalde sprekers die niks, nothing, nada, ingeting met het festival te maken had. Maar ja als je de democratie in NL viert met een domeinnaam .nu dan heb je het echt niet begrepen.

De verklaring dat het moet groeien net als in DK noem ik echt een gotspe. Daar heeft de lokale VVV het in een paar jaar uit de grond gestampt om overnachtingen te genereren. En dat is gelukt op een manier die hier met miljoenen subsidie nog niet van de grond zal komen. Moet er niet een ex-minister of ex-Kamerlid voorzitter worden om deze sof te garanderen ?
P.Pluim
Weer een duur feestje voor de Groene Kner (Groen Links en D66). Schandalig!
Lisja
Hoezo democratie? https://www.rtlz.nl/opinie/column/5033761/tweede …



"Knops was met een boodschap van het kabinet op pad gestuurd: luiken dicht, klein houden dat parlement. Suggereer maar dat ze de Grondwet zelf moeten veranderen als ze per se wel recht willen hebben op documenten. Doe maar een beetje gewichtig, als 'hoeder van de Grondwet'. Koop tijd – houd ze een worst voor: er komt straks een advies van de Raad van State. Rustig aan, alles weloverwogen – misschien waait het over, is straks de hitte eraf en is de Kamer het straks weer vergeten.""
Advertentie