of 60220 LinkedIn

Defensie wil met FNV zaak-Spijkers afronden

Fred Spijkers
Fred Spijkers
2 reacties
Het ministerie van Defensie heeft woensdag contact opgenomen met de FNV over de afwikkeling van de langslepende kwestie rond klokkenluider Fred Spijkers. Daarbij is afgesproken dat de FNV begin januari aangeeft over welke punten zij nog wil overleggen, zo meldde het departement.

Uitspraak
De stap van Defensie volgt op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in een herzieningsprocedure die Spijkers had aangespannen. De hoogste rechter stelde de oud-defensiemedewerker eind vorige week op belangrijke punten in het gelijk en kwam daarmee terug op een eerder oordeel.

Mijnen

Spijkers onthulde in 1984 dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte, die leidden tot de dood van een instructeur. Die onthulling kostte hem zijn baan. De FNV heeft Spijkers de afgelopen jaren moreel en financieel gesteund. Voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale gaf dinsdag aan ervan uit te gaan dat de kwestie nu juridisch en politiek goed wordt afgewikkeld. Ze zei uit te kijken naar een reactie van het kabinet.

Schadevergoeding

Defensie wijst er in een korte verklaring op dat Spijkers en het departement in 2002 een zogeheten vaststellingsovereenkomst hebben gesloten waarin is afgesproken dat er een einde komt aan alle geschillen. Spijkers kreeg een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro en een koninklijke onderscheiding.

Eerherstel

Volgens de Centrale Raad van Beroep was vooral de toenmalige minister van Defensie verantwoordelijk voor de verstoorde verhoudingen en heeft de bemoeienis van Spijkers met de landmijnenzaak wel degelijk een wezenlijke rol gespeeld bij zijn ontslag. Spijkers, zijn advocaat Geert-Jan Knoops en Jongerius zullen op korte termijn bespreken wat er na het ,,juridisch eerherstel'' van vorige week nog nodig is om de zaak goed af te ronden.

Felicitatie

FNV-voorzitter Jongerius juicht de toenadering van het ministerie toe, al vindt ze dat een felicitatie van Defensie aan Spijkers met de definitieve uitspraak van de rechter wel op z'n plaats was geweest.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
En wat gebeurt er met de klojo's die voor dit onrecht verantwoordelijk zijn. Worden zij nog strafrechterlijk aangesproken? En niet alleen de verantwoordelijk minister, maar allen die daarbij betrokken waren?
Door Jakov (controller) op
Een paar vragen:
Wie was de toenmalige minister?
Heeft deze minister zich rechtstreeks bemoeid met hetgeen speelde of is dat onder zijn politieke verantwoordelijkheid gebeurd?

Hoop dat er nu een eind komt aan de "zaak" Spijkers. Al met al is ruim 25 jaar van het leven van de heer Spijkers door de affaire verkloot.