of 61869 LinkedIn

'De vijand zit in Nederland' - interview

Albert van den Bosch
Albert van den Bosch
Sjors van Beek 57 reacties
Speciale wetgeving moet intimidatie door Marokkaanse jongeren stoppen, vindt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Hij wordt zelf bedreigd. ‘De mensen zijn het zat. Maak je dáár als overheid eens druk over!’

Marokkaanse jongeren
‘We hebben een veiligheidscrisis in dit land’, zegt de Zaltbommelse burgemeester Albert van den Bosch (VVD). ‘Er is sprake van een leefbaarheidscrisis, al jarenlang.’ Onderwerp van gesprek: de Marokkaanse jongeren die her en der in Nederland voor ernstige overlast zorgen.

Relletjes
Van den Bosch heeft recht van spreken. Ook Zaltbommel werd onlangs opgeschrikt door ernstige problemen met Marokkaanse jongens. Die pikten het niet dat twee van hen door de politie in het buurthuis werden gezocht wegens winkeldiefstal. Er ontstonden relletjes. Van den Bosch ontruimde daarop het buurthuis, waarna hij werd bedreigd. Sindsdien wordt hij bewaakt.

Vertrouwen kwijt
‘Ik verwijt het kabinet en de landelijke politiek in het algemeen dat ze niets doen aan deze interne veiligheidscrisis. Ik erger me rot hoe er nu al maanden wordt gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan. De mensen in mijn kleine gemeente zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, ze voelen zich in de steek gelaten. Ik vind het heel belangrijk dat mensen stemmen, maar ik begrijp het als ze het niet meer doen. De mensen zijn de intimidatie van die Marokkaanse jongens zat.

 

Pak tuig aan
Dan zeg ik dus: ga je dáár als overheid nu eens druk over maken!’ Van den Bosch kan er met zijn hoofd niet bij. ‘Ik snap niet dat er zoveel miljard in de aanschaf van JSF straaljagers wordt gestoken als je voor dat geld ook heel veel extra politieagenten kan aanstellen. Wie is onze vijand? Hebben wij een dure luchtmacht nodig voor vage oorlogen in verre landen, of bevindt de vijand zich intern, in Nederland?’, vraagt Van den Bosch zich retorisch af. ‘Laten we de straat in Nederland terug veroveren! Pak het tuig keihard aan! De grote massa van de mensen is het echt zat, zowel PvdA’ers als VVD’ers, het heeft niets met links of rechts te maken.’

Loverboys
Van den Bosch schetst de problematiek in het 26 duizend inwoners tellende Zaltbommel. ‘Ongeveer de helft van de inwoners woont in de stad zelf, de rest in de omliggende dorpen. In de stad is 10 procent van de inwoners van Marokkaanse afkomst en die wonen vrijwel allemaal in één wijk. We hebben zo’n vijftig vervelende Marokkaanse jongens, van wie twintig harde kern en dertig meelopers. Met de overige duizend Marokkanen zijn geen problemen. Maar die groep jongens loopt voortdurend te klooien en dat gaat héél ver. Intimidatie, geweld, ernstige overlast, er gebeurt veel meer dan alleen maar “hoer” roepen tegen vrouwen. We hebben ook enkele loverboys, bijna allemaal van Marokkaanse afkomst. Ik hoor geruchten dat die ook al opduiken bij de basisscholen. De impact van dit alles is in een plaats als Zaltbommel enorm.

 

Geen multiculti
We hebben hier vrijwel geen andere multiculti, je bent dus óf Nederlander óf Marokkaan. In een stad als Utrecht ligt dat heel anders. Daar lopen heel veel nationaliteiten rond en merk je in het centrum van Utrecht weinig van de problemen in Kanaleneiland’, aldus Van den Bosch die raadslid was in de Domstad.

Bedreigd

‘De mensen in mijn gemeente voelen zich écht bedreigd en geïntimideerd. Ze durven geen aangifte meer te doen. Ik krijg ze voortdurend op het spreekuur, en wat je dan hoort, daar schrik je van. Ik heb homo’s op mijn kamer gehad die me vertelden dat ze zijn verhuisd omdat ze zoveel last hadden van die jongens. Ook de Marokkaanse gemeenschap voelt zich trouwens geïntimideerd, zij zijn óók bang. Ook uit die hoek komen ze naar mijn spreekuur en dan hoor ik dat zij zich óók onveilig voelen.

Strijd
Waar ik het over heb is dan ook geen strijd tegen de islam, het is een strijd tegen de straatjeugd. De Marokkaanse straatjeugd. Er is een groep die gewoon keihard moet worden aangepakt. Marokkanen zelf zeggen ook tegen mij: zo’n loverboy moet je 10 jaar opsluiten, niet anderhalf.’

 

Capaciteit politie
Van den Bosch is oprecht bezorgd. ‘Allereerst over het gebrek aan politiecapaciteit. Mijn politieteam Bommelerwaard, voor Zaltbommel en wijde omgeving, is in 6 jaar teruggegaan van 42 fte naar 37 fte. Zeg dan dus niet dat er méér geld is voor de politie. De pakkans is in Nederland inmiddels zó klein. En juist in de Marokkaanse cultuur is het heel belangrijk dat je die jongens écht pakt, dat ze dan dus niet na een dag weer vrij zijn. Ik merk zelfs bij de politie dat er wat huiver ontstaat, dat ze bang zijn om die jongens op te pakken als ze niet 100 procent zeker weten dat er een bewijsbare zaak is.

Bang
Politiemensen zijn bang geworden dat Justitie zegt: dit is niet hard genoeg, hij mag weer naar huis. Op die manier help je de slachtoffers natuurlijk ook niet. Mensen zijn als de dood dat hun naam bekend wordt, dat ze ondanks garanties van de politie op straat belanden en bekend raken bij die jongens. Juist die Marokkaanse jongens gaan daar zeer slim, handig en geraffineerd mee om, hoor ik telkens van de politie.’

Langer voorarrest
En dus, denkt burgemeester Van den Bosch, wordt het tijd voor een andere aanpak. ‘Ik pleit voor speciale wetgeving voor deze groep, voor jongens die op deze manier de straat onveilig maken, en in Zaltbommel hebben we het dan over Marokkaanse jongens ja. Die zijn ook meer dan andere groepen ontvankelijk voor de straatcultuur. Dus moeten we maar eens over speciale wetgeving gaan nadenken. Bijvoorbeeld een langer voorarrest. Nu is het zo dat zo’n jongen 3 dagen in de cel zit, hij houdt zijn mond, de politie kan niks en hij gaat weer de straat op. Met alle gevolgen vandien voor de aangever.

Maffia
In ons strafrecht zijn we uit het oog verloren dat het slachtoffer óók geholpen moet worden. Misschien moeten we dus maar eens met speciale wetten gaan werken, bijvoorbeeld voor een periode van 5 jaar, zoals dat in Italië ook is gebeurd in de aanpak van de maffia. Daar was ook telkens sprake van intimidatie. En natuurlijk moeten we de rechtstaat overeind houden, ik heb de panklare oplossing ook niet. Maar we moeten het echt over een andere boeg gaan gooien want anders lossen we de problemen met die Marokkaanse jongeren niet op’.

Geen sherrif
Hij ziet de kritiek op zijn idee al losbarsten. ‘Dan zeggen ze: de burgemeester kán al zoveel, hij heeft al zoveel bevoegdheden! Waar het mij om gaat is het strafrecht. Daar wil ik als burgemeester juist buiten blijven. Ik wil geen sheriff worden.’ Het zit hem dwars, dat zijn invloed bij deze problemen zo beperkt is. ‘Ik ben hier nu 6 jaar burgemeester en ik kan in feite zo weinig doen. Ik kan geen blik agenten opentrekken. Dat is mijn frustratie.’ En zelfs met meer agenten op straat zijn de problemen niet voorbij, vreest Van den Bosch.

Op de plank
‘Je moet ook zorgen dat politie en Justitie in staat zijn om zaken te onderzoeken en om de diepte in te gaan. Als u eens wist wat er bij de politie Gelderland-Zuid allemaal op de plank blijft liggen… Ik kan daar niet over uitweiden, maar laat ik het zo zeggen: als dit in een ziekenhuis zou gebeuren zouden er mensen overlijden.’ Toch verandert er iets, beseft hij. ‘Toen ik hier aantrad, vroeg ik de toenmalige politiechef hier: hebben wij ook een Marokkanenprobleem? Nee hoor, zei hij, dat hebben we niet. Nu ligt het dan ineens op straat. Soms is dat nodig om de zaken open te breken.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ Kees Cornelder: Helemaal eens met de conslusie dat burgemeester van den Bosch hier een heel groot punt heeft. Uw opmerking dat "de aloude CDA-tactiek - de andere kant opkijken en wachten/hopen dat het overwaait - niet meer werkt" is echter in die zin onjuist dat het geen CDA- maar voornamelijk een PvdA-tactiek betreft.
Door Benno op
@"Moe wordt ik hiervan":

Ja, ik zou ook moe van mezelf worden als ik een gefixeerd was op een bepaalde seksuele voorkeur. Voel je je misschien een beetje onzeker?

Vandaag werd ik in het zwembad betast door een Noord-Koreaanse pedofiel - ze dacht dat ik op het water dreef.

Misschien moet je eens kennismaken met die Marokkaanse jongens in Veenendaal of Zaltbommel. Jullie zitten vast op dezelfde golflengte.
Door jan de bilt op
wat een haat wat een nijd.
wat een ongelukkige mensen wonen er in die gemeente.
Door srgfs op
jans S

kom uit het land van ooit en word wakker
Door moe word ik hier van op
benno de homosexuele ambtenaar heeft geen oplossingen.

Ga wat anders doen, ga met marcouch en Cohen stadsdeel slotervaart beheren, breid het islamitisch onderwijs uit en bekeer je tot de islam.

In Gouda, amsterdam. Utrecht, Zaltbommel, Veenendaal, Zeist en nog tig andere gemeenten lopen geen londsdale jongeren rond om homo's op straat in elkaar te meppen, vrouwen voor hoer uit te schelden en winkeliers te overvallen.

Wel als je savonds in een park loopt om je nog even te laten utiwonen achter een boom. Het gaat hier om marokkanen in woonwijken en buurten die je molestreren of je huis vol kalken met flikker als je aangifte doet.

Lekker links intellectueel blijven en laat jezelf lekker in elkaar slaan, nog 1 tip: blijf vooral links stemment
Door Benno (ambtenaar) op
@Allemaal Gelul - Mongool en leider (28-02-10 00:15 uur):
Je hebt een punt. Hoe verdien je respect van anderen? In ieder geval niet door vanachter een toetsenbord heel hard te roepen dat ze allemaal naar het Rif-gebergte moeten.

Maar aan de andere kant... Ik werd een paar jaar geleden op weg door een plantsoentje aangevallen, ca. 22:30 uur, niet door Marokkanen maar door vijf Lonsdale-types met weinig haar. Ze kwamen aanlopen en ik keek de leider "recht in de ogen aan", zoals jij adviseert. Daardoor wist ik dat ik, onverwacht, heel hard weg moest rennen. Werd door een van hen met een sliding getackeld, maar wist nog net te ontsnappen. Ik dacht even niet na hoe ik van deze jongens "respect" kon krijgen. Was meer bezig met mezelf redden. Weet niet of ze m'n portemonnee wilden of alleen verrot schoppen of allebei.

Rende café in. Daar zeiden ze dat ik maar beter geen aangifte kon doen. Heb het na een dagje aarzelen toch gedaan (shit, dan hebben ze m'n adres via hun advocaat, maar ja, wil geen scheiterd zijn...). Paar weken later opgeroepen voor fotosessie. Niemand herkend (nee, echt niet!).

Dus hoe zie jij dat, Allemaal Gelul? We kunnen niet allemaal afgetrainde karate-jongerenwerkers zijn. Hoe zorgen we ervoor dat we, na een hele dag achter het toetsenbord, respect krijgen van die jongens, waar ze ook vandaan komen?
Door erwin op
De politiek en politie hebben dit te lang gedoogd. Ik vind het schokkend om te lezen dat loverboys nu al bij lagere scholen staan. Die pedo mohammedanen moeten met hun vingers van iedereen afblijven, anders moeten ze beide handen maar afgehakt worden, zoals ze zo graag zien.
Oprotten!!!!
Door Burger (King) op
Nog even wat,
Dit vind ik een zeer goed onderwerp voor de 2de kamer en onze regering!
Door Burger (King) op
Alle jongeren van welke afkomst dan ook moeten keihard aangepakt worden
zodat zij weten hoe wij willen leven, maar daar heeft Nederland wel een goed beleid voor nodig, zo niet dan toch!
Door Jan S. (beleidsmedewerker) op
Dit zijn werkelijk grote woorden voor een burgemeester die er maar niet in slaagt om een goede binding met zijn burgers van de grond te krijgen.
Waar onze burgemeester niet in staat blijkt voor zijn burgers relatief simpele zaken als een ijsbaantje op de Markt of fatsoenlijke fiets- en wandelpaden naar station, bouwmarkt of industrieterrein te regelen en veiligheid bij scholen regelt met Jip en Janneke-borden, stort hij zich (ondanks zijn tonnen verslindende coachingstraject) voortdurend in melagomane projecten die ook nog eens faliekant mislukken. Zo heeft onder zijn toeziend oog de gemeente Zaltbommel voor zijn ca. 26.000 inwoners zo’n anderhalf miljoen uitgegeven voor een Stadhuis-dat-er-niet-kwam, ca. 6 ton voor een Kulturhus-dat-er-niet-kwam en zijn er (alleen al voor de aanleg van wegen) enorme bedragen gespendeerd aan de aanleg van een Woonwijk-die-er-niet-komt (te dicht bij chemische industrie; ken je gemeente) en vindt minstens uitstel plaats van de bouw van een sportcomplex.
Zoals de burgemeester een speelbal vond in grote – grotere – groteske projecten, lijkt hij zich nu uit te leven in gekanker op Marokkanen. Waar ik van een burgemeester altijd nieuwsgierigheid, betrokkenheid en bindingskracht verwacht, hoor ik al tijden lang een burgemeester die zijn best doet om door het afgeven van statements over Marokkanen, het plaatsen van mosquito’s en camera’s het landelijke nieuws te halen. Werkelijk, in een gemeente als Zaltbommel zijn zulke taal en zulke maatregelen volstrekt onnodig. Er dienen zich in deze kleine gemeenschap zoveel alternatieven aan. Nee, ongetwijfeld zal de dadendrang die de burgemeester toont ook nu weer veel pijn en schade veroorzaken.
Ik woon met veel plezier in dat wijkje waar ook al die Marokkanen wonen. In deze tijd zou ik er bijna niet voor uit durven te komen, maar ja, zelfs heb ik wel eens contact met hen. Zo kan het zomaar komen dat ik van alles met hen bespreek. Voetbal, vakanties, de eeuwigdurende sneeuw,–zelfs de politiek. Die maakt het hen moeilijk. Waar veel van hen toch al achterstanden hebben vanwege de gebrekkige kennis van de Nederlandse taal, creërt de politiek een sfeer die weinig stimulans biedt om die achterstand in te halen. Je komt als Marokkaan toch niet aan de bak. Integratie is in de huidige situatie ongewenst en onmogelijk. Gevoelens van onveiligheid? Marokkanen worden per definitie weggezet als criminelen. Als Marokkaan durf je je na uitspraken zoals die van de burgemeester bovendien nauwelijks meer te vertonen.
Ik zou hopen dat burgemeester Albert van zijn troon afkomt, zijn mediageilheid even laat voor wat het is en met diezelfde Marokkanen waar hij zo op kankert, het gesprek aangaat (ook met andere inwoners; kan handig zijn om een eind te maken aan de reeks van fiasco’s). Behalve dat hij dan kan zien dat de problemen niet zo groot zijn als hij beweert en oplossingen soms erg simpel zijn, kan hij misschien tot wederzijds begrip komen. Misschien kan hij bovendien iets betekenen voor onze buurt. Iets anders dan wat hij nu doet: 1.000 van zijn burgers op hele grote afstand zetten.

Vacatures

Van onze partners