of 59250 LinkedIn

D66 ook de grootste in Den Haag

D66 is de grootste partij geworden in Den Haag. De PVV verloor tegen de verwachtingen in een zetel.
3 reacties

D66 is de PvdA voorbijgestreefd als grootste partij van Den Haag. De PVV eindigde als tweede, de PvdA als derde. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die donderdag bekend werden gemaakt in het stadhuis van Den Haag.

Verlies voor PVV
D66 komt met 8 zetels in de gemeenteraad, de PVV met 7. Voor de Partij Voor de Vrijheid betekent dat een verlies. In 2010 kwam de PVV met 8 zetels in de raad. Destijds stemde 16,7 procent voor de partij. Deze keer was dat 14,1 procent.

Ook VVD krijgt tik
De PvdA, jarenlang de grootste, heeft een flink verlies geleden en komt op 6 zetels. Dat waren er 10. Het percentage kiezers dat voor de partij stemde, daalde van 21 procent naar 12,6 procent. Ook de VVD heeft een behoorlijke tik gekregen. De partij wist in 2010 nog 7 zetels binnen te slepen, maar moet deze keer genoegen nemen met 4.

College verliest meerderheid
De Haagse Stadspartij heeft juist een behoorlijke winst geboekt en breidt zijn zetelaantal uit van 2 naar 5. GroenLinks komt met 2 zetels in de raad; een verlies van 1. De SP blijft gelijk op 2. De verschuivingen hebben gevolgen voor het College van Den Haag. Dat had een meerderheid van 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad. Het College is die meerderheid nu kwijt en houdt 21 zetels over. De opkomst in Den Haag lag iets boven de 50 procent. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als in 2010.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Martijn,
volgens mij zit je er naast, want ook D'66 is voor de bouw van dat megalomane en vermaledijde Spuiforum.
En overigens: de kop boven dit artikel had zeker kunnen luiden: 'Stadspartij Den Haag grote winnaar'. Die ploeg scoort namelijk een ongekende winst van 150%!
Door Martijn (gemeenteambtenaar) op
@Marten; Als er iets is wat de raadsverkiezing in Den Haag heeft beïnvloed is het wel het Spuiforum!
Door Marten (gemeenteambtenaar) op
De domste kiezers zijn die van D66. Die keren zich van de PvdA af vanwege de zorgplannen en komen vervolgens uit bij D66, dat er precies zo over denkt.