Advertentie

Cursus straatmuziek

Gemeenten zitten dikwijls met straatmuzikanten in de maag. Enerzijds verlevendigen de musici het straatbeeld, maar er is ook een stijgend aantal instrumentbespelers dat het gehoor eerder geweld aandoet dan pleziert. Of bedelaars die hun trom, fluit of gitaar eigenlijk alleen gebruiken als excuus om een bedelverbod te omzeilen. 

11 mei 2012

Vooral het aantal Bulgaarse en Roemeense straatmuzikanten is sinds de toetreding van deze landen tot de EU verveelvoudigd. Verschillende Nederlandse gemeenten hebben daarom de laatste jaren maatregelen genomen. Vergunningen werden vaak nog maar voor één maand verstrekt. Rotterdam verbood het muziek maken op straat in een aantal deelgemeenten zelfs helemaal. Andere gemeenten zoeken het met name in kwaliteitsverbetering.

Haarlem organiseerde in 2009 een Idols voor straatmuzikanten. Probleem daarbij was wel dat het niet mogelijk bleek om het stelsel van vergunningen aan de uitkomst van een talentenjacht te koppelen. Ook de gemeente Breda zoekt het in verhogen van de muzikale kwaliteit van straatartiesten. Het college van B en W heeft voorgesteld om het centrum voor kunsten De Nieuwe Veste een heuse muziekcursus te laten geven aan straatmuzikanten.

Of die cursus verplicht kan worden is nog niet duidelijk. Maar burgers kunnen natuurlijk wel met hun financiële bijdrage laten weten voor welke muzikale uitvoeringen zij het meest waardering hebben. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Muziek op straat; geweldig! Dat vindt ook iedereen. Echter tegenwoordig heeft het geen enkele link meer met wat onder de term muziek mag worden verstaan.

Geef pas een vergunning af wanneer men kan aantonen dat men minimaal 10 liederen in zijn/haar bagage heeft om te spelen en/of zingen/dansen en natuurlijk hoeft het geen concertniveau te zijn, maar enige vorm van aanhoorbaarheid dient te wel te hebben en dat is ook hoorbaar voor de ambtenaar die dit dient te beoordelen. De rest gewoon beboeten, zij zijn een aanklacht op ons straatbeeld en een frustratie van het winkelend publiek en de ondernemer. Tot hoever laten we toe dat straten worden bevolkt door groeperingen die hier blijven hangen en soms ronduit brutaal gedrag vertonen en aldus een situatie creeren die we niet willen. En een cursus laten volgen? Waar kunnen wij ons voor een gratis muziekopleiding laten inschrijven? Je kunt als overheid ook erg ver gaan, te ver zelfs in deze.

Veel wijsheid toegewenst!
Advertentie