of 59854 LinkedIn

‘Culemborg gaat einde maken aan die autobranden’

Er wordt volgens Van Grootheestmet man en macht gewerkt om de autobranden te stoppen. Achter de schermen. ‘We gaan er ook echt een einde aan maken’, zegt hij. Van Grootheest is in zijn rol van burgervader de afgelopen maanden niet op de zeepkist gaan staan, omdat de persoon in kwestie dan precies zijn zin krijgt. ‘Je geeft de brandstichter daarmee de aandacht die hij niet verdient’, reageert de burgemeester.

In Culemborg brandt sinds vorig voorjaar de ene na de andere auto uit. De teller staat inmiddels op zo’n zestig auto’s. Het maakt volgens burgemeester Gerdo van Grootheest iedereen boos.

Dure auto’s, goedkopere – geen peil op te trekken. De politie doet telkens forensisch onderzoek, maar dat leverde (nog) niets op. ‘Ik kan vertellen dat er allerlei maatregelen zijn en worden genomen, maar ik kan niet vertellen welke’, zegt Van Grootheest (GroenLinks).

Heterdaad
Hij is sinds zijn aantreden in juni zeer terughoudend geweest in het delen van informatie over het onderzoek naar de autobranden. Nadat in september drie nachten lang auto’s in de brand waren gestoken, meldden burgemeester Van Grootheest, officier van justitie Van Zwol, districtschef Nieuwerth en politieteamchef Bomhof in een verklaring dat er ‘inmiddels extra maatregelen zijn genomen om de daders zo snel mogelijk op te sporen’. Om er onmiddellijk aan toe te voegen: ‘Welke maatregelen dat zijn, kunnen we uiteraard niet bekend maken. We willen de dader of daders niet wijzer maken dan ze zijn. Feit is dat het relatief gemakkelijk is om een auto in de brand te steken en daardoor heel lastig om een zaak op te lossen of iemand op heterdaad te betrappen.’

Aanzuigende werking
Er wordt volgens hem met man en macht gewerkt om de autobranden te stoppen. Achter de schermen. ‘We gaan er ook echt een einde aan maken’, zegt hij. Van Grootheest is in zijn rol van burgervader de afgelopen maanden niet op de zeepkist gaan staan, omdat de persoon in kwestie dan precies zijn zin krijgt. ‘Je geeft de brandstichter daarmee de aandacht die hij niet verdient’, reageert de burgemeester. ‘We kennen de motieven niet omdat we nog niemand hebben kunnen aanhouden. Is het een pyromaan? Is het verzekeringsfraude? Het zal een combinatie van dat alles zijn. Je kunt je voorstellen dat de autobranden een aanzuigende werking hebben op andere brandstichters. Als een auto in Culemborg in brand wordt gestoken, dan is dat de volgende ochtend landelijk groot nieuws. Als het in een grote stad gebeurt, schrijft niemand erover. Deze stad met zijn 28.000 inwoners is echt Nederland in het klein, met al zijn zegeningen en problemen.’

Beloning gouden tip
Het is vooral de taak van de burgemeester, vindt hij, om de inwoners van Culemborg te mobiliseren in de strijd tegen de brandstichter(s). ‘We hebben de ogen en oren van de mensen op straat nodig om de brandstichter of stichters te kunnen pakken. Met de politie hebben we een bijeenkomst belegd met alle coördinatoren van de zeventig BuurtWhatsApp-groepen. We vragen mensen ook om de camera’s die ze rond hun huis hebben hangen, aan te melden bij de databank van de politie ‘Camera in beeld’. Getuigen of mensen die anoniem willen blijven, hebben we opgeroepen om ons te helpen, maar als ze een melding doen via Meld Misdaad Anoniem kunnen hun verklaringen niet worden gebruikt in een strafrechtelijk proces. We onderzoeken nu of mensen anoniem aangifte kunnen doen. Dat moet voor de kerst geregeld zijn, want we merken dat de bereidheid om zaken te melden beperkt is. We willen het mensen zo gemakkelijk en veilig mogelijk maken om hun verhaal te vertellen. Binnen de driehoek overwegen we ook om een beloning uit te loven voor de gouden tip.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Norman Waalre op
BELONING RENDEERT
Waarom is er niet veel eerder een zeer hoge financiële beloning uitgeloofd voor de gouden tip in deze kwestie? Na zoveel kostbare autobranden is dat vast rendabel. Ook het recherche-onderzoek naar dit probleem is waarschijnlijk extreem duur.

Er is best kans, dat er onder vrienden wordt opgeschept over de autobranden, door de daders. En vermoedelijk komen er met zo'n beloning ook nuttige tips binnen over allerlei andere verdachte personen en groepen.

DRONES
Verder zou ik ook drones inzetten voor opsporing en achtervolging, zowel een onbemand vliegtuigje, als onbemande multicopters, vooral 's nachts. De landmacht kan daarover adviezen geven.

Ik stem links.