of 64231 LinkedIn

Coalitie Helmond valt over declaraties wethouder

Wethouder Peter Tielemans van Helmond heeft zijn functie neergelegd vanwege de ophef over zijn declaraties van taxiritten naar de lokale horeca. De coalitie is gevallen.
19 reacties

De Helmondse wethouder Peter Tielemans heeft zondagavond zijn functie neergelegd nadat in het weekeinde ophef was ontstaan over zijn declaratiegedrag. De wethouder voelde zich niet meer gesteund door de rest van het college, vertelde fractievoorzitter Berry Smits van zijn partij (SDOH-D66-Helmondse Belangen) maandagochtend. De fractie heeft vervolgens de stekker uit de coalitie getrokken.

Vertrouwen is weg
,,Het vertrouwen is weg’’, zei Smits. Het Eindhovens Dagblad onthulde zaterdag dat wethouder Tielemans in 2011 en 2012 tientallen keren op kosten van de gemeente de taxi nam van het café naar huis. In totaal declareerde hij 111 taxiritten, in 92 gevallen was het centrum van Helmond de begin- of eindbestemming.

Kwaad bloed
Het college kwam vanwege de onthullingen zondagmiddag bijeen in een extra vergadering. De wethouders van SDOH-D66-Helmondse Belangen werden wel uitgenodigd maar bleven weg. De verklaring achteraf zette kwaad bloed. De wethouders van CDA, VVD en de burgemeester namen afstand van het declaratiegedrag van Tielemans. Smits: ,,De wethouder wordt extra voor schut gezet terwijl hij binnen de regels heeft gehandeld. Hij is politiek geslachtofferd.’’

Extra raadsvergadering
,,Het is niet goed te praten maar moet worden uitgezocht’’, zegt de fractievoorzitter over het declaratiegedrag van de wethouder. ,,Iedereen heeft zijn conclusie al getrokken. Hij heeft zich niet kunnen verdedigen.''

Dinsdagavond is er een extra raadsvergadering over ontstane situatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hor op
Jaarlijks miljarden verspild aan uitkeringsimmigratie en de EU, veel ernstiger dan dit bourgondische ex-wethoudertje.
Door eric op
Verbetering.± Verantwoordelijke is de Gemeente secretaris en zijn er 68 ritjes bij gekomen.
Door eric op
Inmiddels bij ED te lezen dat de Gemeente de hoofdverantwoordelijken is m.b.t. fiattering declaratie.
Gaat nog wat worden hier.
Eric helmond.
Door eric op
@P. sterker nog tijdens de carnaval liet hij zich 4 dagen rondrijden op kosten van de gemeenschap en ook deze declaratie werden door iemand gewoon goedgekeurd.
Door Nobby (animal cop) op
Helemaal eens met @Jan. Politieke bestuurders krijgen een salaris en een onkostenvergoeding. Laat ze daaruit alles betalen, dan is het uit met de pret. Geen pretreisjes meer naar het buitenland, geen telefoon en laptop/i-pad, geen taxi- of autovergoeding. Scheelt een enorm gedoe en geneus van journalisten die weten hoe ze moeten scoren.
Door Adelaide op
Reizen binnen eigen gemeente en voor eigen genot zou sowieso niet-declarabel moeten zijn.
Door P op
Dus de zaak draait erom dat de wethouder ipv van bestemming gemeentehuis vanaf een andere bestemming vertrok/aankwam.

Misschien heeft hij de gemente wel veel geld bespaart door telkens eerst een stukje te lopen, uit te rusten en dan pas met de taxi naar huis te gaan
Door Jan op
Alle politici moet maar eens verboden worden kosten te declareren. Ze moeten alles maar betalen van hun riante onkostenvergoeding en/of hun eveneens riante salaris. En dan zonder dat dan om die reden te verhogen natuurlijk. Het zou ook heel wat wachtgeld schelen, want gesteggel over declaraties heb je dan ook niet meer.
Door Ruud (beleidsadviseur) op
Afspraken maken is prima. Maar als nuchtere Hollander met een ruim wethouderssalaris moet je toch weten dat je je niet op kosten van de gemeenschap met de taxi van kroeg naar huis moet laten brengen. Typisch Nederlands om dan niet meer over de dader te praten maar koortsachtig op zoek te gaan te gaan naar de zogenaamde veroorzakers. De burgemeester, gemeentesecretaris etc. Leidt de aandacht toch niet af! Die wethouder had zelf zo verstandig moeten zijn.
Door Rob Dalmijn op
Mooie reacties. En toch heb ik een beetje behoefte aan een nuancering van de omvang. Tielemans laat zich circa 50 maal per jaar van het café naar huis brengen. Naar het schijnt heeft hij daar toestemming voor. Wellicht is het voor de verkeersveiligheid ook niet slecht. Stel dat de ritten €20 per keer kosten dan is de totale last voor , in dit geval de gemeente , €1.000 per jaar. Iets zegt mij dat de ontstane situatie aanzienlijk kostbaarder gaat worden voor de gemeenschap . Ik wens u allen een mooi weekend op café om na 3 biertjes wellicht alles terug te draaien.

Vacatures

Van onze partners