Advertentie

Burgemeesters ontevreden over mondkapjesadvies

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen af van het dringende advies om mondkapjes te dragen. Volgens hen schept dit advies onduidelijkheid en bovendien hebben zij zo geen handvatten om te kunnen handhaven. 'Een plicht is helderder', aldus burgemeester René Verhulst van Ede voorafgaand aan de bijeenkomst in het provinciehuis van Utrecht.

05 oktober 2020
shutterstock-1678385383.jpg

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen af van het dringende advies om mondkapjes te dragen. Volgens hen schept dit advies onduidelijkheid en bovendien hebben zij zo geen handvatten om te kunnen handhaven. 'Een plicht is helderder', aldus burgemeester René Verhulst van Ede voorafgaand aan de bijeenkomst in het provinciehuis van Utrecht.

Onmin

De mondkapjes leiden geregeld tot veel discussie onder de burgemeesters. Maandag werd duidelijk dat er in het beraad onmin heerst over de plotselinge ommezwaai van het kabinet. Een week geleden spraken de bestuurders met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) af dat het mondkapjesadvies alleen in de drie grootste steden zou gelden. Tijdens een debat in de Tweede Kamer besliste het kabinet twee dagen later anders. Het dragen van mondbescherming gold ineens voor het hele land.


'Ik snap de onvrede'
'Er zijn collega's die het advies hebben verdedigd voor regionale media, om vervolgens te horen dat het toch weer iets anders moet zijn. Dat is niet zo makkelijk. Ik snap dus best dat er onvrede over is', aldus Henri Lenferink van Leiden, die voorzitter Hubert Bruls tijdelijk vervangt, omdat die met vakantie is. Lenferink en Grapperhaus beweerden na afloop van het beraad dat de burgemeesters maandag niet hebben gesproken over een mondkapjesplicht. De mondkapjes zijn slechts kort besproken, aldus Lenferink.


Komend weekeinde afwachten

De tijdelijk voorzitter zei dat komend weekeinde op z'n vroegst kan worden gezien of de nieuwe maatregelen zoals mondkapjes en de vroege horecasluiting effect hebben. Als er geen kentering is, spreken de burgemeesters volgende week over eventuele nieuwe regels. Die gaan dan in vanaf 20 oktober of 'als het heel urgent is' per direct. 


Naar winkels en parken
De gemeente Utrecht ging maandag al over tot het besluit om supermarkten en nachtwinkels om 22.00 uur  te sluiten, nadat jongeren er afgelopen weekeinde na het sluiten van de kroegen massaal bier en wijn insloegen. Er stonden lange rijen, met voornamelijk jongeren tussen de 18 en 27 jaar, bij winkels. Er werden 21 mondelinge en 58 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld, zes mensen werden beboet.  Ook in de parken en in de binnenstad ontstond drukte. Vanaf woensdag is het daarom verboden om het Griftpark, Wilhelminapark en park Lepelenburg tussen 22.00 uur ’en 6.00 uur ’s te bezoeken, heeft de veiligheidsregio besloten.

'Geen regels overtreden'
Burgemeester Peter den Oudsten begrijpt heel goed dat jongeren elkaar willen ontmoeten, 'maar het kan niet zo zijn dat ze daarvoor de regels overtreden'. 'Het kabinet heeft op maandag 28 september voor drie weken aangescherpte maatregelen aangekondigd waardoor onder andere de sluitingstijden van de horeca zijn aangepast. Samen moeten we ons deze drie weken zo goed mogelijk aan de maatregelen houden om te voorkomen dat nog strengere regels nodig zijn.'

Extra maatregelen

'Je weet wat ervan komt na het halen van een krat bier', aldus minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. 'Met deze horeca-aanpak loopt het over naar de thuissituatie waar je helemaal geen controle meer hebt', stelt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Als het aantal besmettingen niet snel gaat dalen, koerst het land volgens veel burgemeesters af op extra maatregelen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

leo
stop nu eens met al het gevit door overheidsinstanties op beleid van andere overheidsinstanties. Snoer nu eens eindelijk de mond van al die publiciteitsgeile deskundologen die ook zo nodig hun

nietszeggende afbrekende zegje menen te moeten doen. Spreek in plaats daarvan ieder aan op de eigen sociale verantwoordelijkheid die ieder sociaal weldenkend mens ten opzichte van elkaar dient te betrachten. Het niet willen zien van de eigen verantwoordelijkheid en in plaats daarvan het nemen van de ruimte voor het zoeken van de gaten in het beleid vormen het wezenlijke, uit elkaar drijvende probleem van de corona-bestrijding.
Bernard
Burgemeesters zijn benoemd en niet gekozen maar ze willen wel steeds meer de baas spelen over de burger en repressie toe passen. Het is een glijdende schaal; macht smaakt kennelijk naar meer...Wat corona betreft ben ik niet bang voor corona maar voor de repressie van de overheid die onrechtmatig is en buitengewoon disproportioneel.
Marijke / geen
Gaat het dan alleen om handhaven en dus geld verdienen of gaat het om veiligheid.
Advertentie