of 64621 LinkedIn

Burgemeester Wolfsen van Utrecht houdt het voor gezien

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen houdt er per 1 januari mee op. Hij wil geen tweede termijn als burgemeester.
3 reacties

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht stopt ermee. Hij heeft woensdag aangekondigd per 1 januari te vertrekken. Wolfsen is dan 6 jaar burgemeester van Utrecht geweest.

Onder vuur
In oktober zei Wolfsen al in een EO-radioprogramma dat hij twijfelde of hij zich opnieuw beschikbaar zou stellen. Hij noemde het burgemeesterschap 'leuk, maar extreem zwaar'. Wolfsen ligt sinds zijn aantreden in 2008 al zwaar onder vuur in Utrecht door achtereenvolgende affaires. Sinds augustus van dit jaar wordt de burgemeester beveiligd wegens bedreigingen aan zijn adres uit de criminele hoek. 'Dat is zeer onaangenaam, maar ik laat me niet beïnvloeden in mijn beleid,' zo zei hij in het radioprogramma.

Natuurlijk moment
Volgens het vroegere PvdA-Tweede Kamerlid is een natuurlijk moment aangebroken om te stoppen nu zijn eerste ambtstermijn afloopt. 'Zes jaar is een mooie periode voor een functie in het openbaar bestuur', stelt hij.

 

 

Moties van wantrouwen
Wolfsen (53) lag sinds zijn aantreden begin 2008 geregeld onder vuur in Utrecht door enkele affaires.  Hij heeft verschillende moties van wantrouwen geïncasseerd. Onder andere wegens ingrijpen bij een lokale krant vanwege een voorgenomen publicatie over zijn declaratiegedrag en omdat hij de raad niet volledig en voldoende inlichtte over het gedrag van de Romafamilie Nicolich.


Asbestaffaire
PvdA-kopstukken Diederik Samsom en Bram Peper spuiden openlijk kritiek op hun partijgenoot. Deze zomer kreeg Wolfsen commentaar toen hij in eerste instantie zijn vakantie niet afbrak wegens de asbestaffaire in Kanaleneiland.

Geen wachtgeld
Wolfsen weet nog niet wat hij na zijn burgemeesterschap gaat doen. Hij wil zijn agenda zelf bepalen, zodat hij meer tijd voor naasten zal hebben. Omdat hij het komende jaar niet volledig beschikbaar is voor de arbeidsmarkt, zal hij geen beroep doen op de wachtgeldregeling. Wolfsen blijft in Utrecht wonen. 'Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten', zegt hij.

 
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fritz op
Beste Jos,
Zou het ook niet kunnen zijn dat Kamerleden niet per definitie geschikt zijn om als burgemeester, nota bene van een van de grootste plaatsen van ons land, op te treden? Helaas is de politiek erg goed in het naar voren schuiven van ex politici bij allerlei lucratieve baantjes en posten. Affiniteit met de te verrichten werkzaamheden lijkt daarbij vaak ondergeschikt aan het partijpolitieke belang van het hebben van partijgenoten op belangrijke posten. Het is feitelijk dieptriest dat het merendeel van de belangrijke posten in dit land wordt verdeeld onder politici die voortkomen uit politieke partijen waar nog geen tien procent van de totale bevolking lid van is. Reken daarbij nog eens dat binnen die tien procent slechts een fractie van die tien procent echt politiek actief is, dan is het vijvertje waaruit gevist wordt wel griezelig klein. Concreet betekent het dat meer dan 98% van de Nederlandse bevolking vrijwel buitenspel staat bij de verdeling van belangrijke bestuurlijke posten. Dat betekent ook een enorme verspilling van potentieel talent, dat simpelweg geen kans krijgt in dit systeem van elkaar baantjes toeschuiven. Wellicht dat een systeem waarbij de beste mensen op de juiste posten terecht zouden kunnen komen, minder uitglijers zou betekenen.
Door Jos Praat (Beleidsmedewerker) op
Ik heb Wolfsen ooit informeel ontmoet als gastdocent. Hij was toen nog 2e Kamerlid. Een sympatieke, erudiete man zonder kapsones. Ik vraag me af waar het in Utrecht mis is gegaan. Verkeerde omgeving met foute adviseurs? Te weinig zicht op verhoudingen? Niet bestand tegen de haaienbak van de Utrechtse politiek? Onvoldoende coaching bij de overstap van 2e Kamer naar gemeentepoliek? Een kombinatie van dit alles?
En wanneer je politieke vrienden je ook nog eens publiekelijk laten vallen is het gedaan.
Door die bloemen op
Weer een klap voor Nederland, zo kort na Beatrix.
Ik ben ontroostbaar.