of 58952 LinkedIn

Burgemeester Weert kneep oogje toe bij ondergedoken Syriërs

Burgemeester Jos Heijmans van Weert (D66) wist van acties van vrijwilligers die een gevlucht Syrisch gezin hielpen met onderduiken, nadat ze uitgezet zouden worden. Hij ondernam echter geen actie omdat hij het 'van harte met ze eens is', zo meldt hij aan NOS.

Burgemeester Jos Heijmans van Weert (D66) wist van acties van vrijwilligers die een gevlucht Syrisch gezin hielpen met onderduiken, nadat ze uitgezet zouden worden. Hij ondernam echter geen actie omdat hij het 'Van harte met ze eens is', zo meldt hij aan NOS.

Gezin 'dramatisch' uit elkaar gehaald
De familie is nu ondergebracht op een geheim adres. 
De moeder van het gezin had zich in eerste instantie met haar kinderen in Duitsland aangemeld voor asiel. Volgens de regels had ze daar moeten blijven in afwachting van haar verblijfsvergunning, maar haar broer die zich in Nederland aanmeldde, mag wel in Nederland blijven. Omdat de broer een vaderrol vervult voor de kinderen zou het uit elkaar halen 

'dramatisch' zijn geweest, zo stelde Heijmans tijdens een openbare commissievergadering. Na meerdere afwijzingen kwamen vrijwilligers in actie om het gezin hier te houden. 'Ik wist van de acties en heb de vrijwilligers niet gestopt. Ik ben het van harte met ze eens', aldus Heijmans


'Eigen verantwoordelijkheid burgemeester'

Volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is het de eigen verantwoordelijkheid van een burgemeester of hij gevolg geeft aan een besluit van het ministerie. Er zijn volgens een woordvoerder geen richtlijnen over zulke kwesties. Heijmans heeft een nieuwe rechtszaak aangekondigd. Minister Plasterk heeft zich nog niet officieel uitgelaten over de zaak. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alfred op
Eens met Henk Donkers, deze burgemeester heeft lef. In situaties waarin de wet onevenredig veel leed veroorzaakt moeten keuzes worden gemaakt tussen wet en leed en deze man doet dat. Dijkhof probeert het al te framen als "dat dit meer problemen veroorzaakt voor het gezin" maat als ik hem was zou ik toch nog even verder kijken dan het gewenste antwoord voor de media, daar acht ik hem wel toe in staat. En nee, diverse reageerders, dit is wat anders dan een bouwvergunning. Sorry, maar dit is een gevalletje relatief verwende krengen. En over uitzetting bij dreigende huurachterstand kan de gemeente Weert mogelijk afspraken maken, dat gebeurt in meer gemeenten.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Jos van Rey had ook de beste bedoelingen. Maar vrijspreken dan? Of meten we gewoon lekker met twee maten door?
Door Henk Donkers op
Ik heb erg veel waardering voor deze burgemeester. Natuurlijk moet iedereen zich aan de wet houden. Maar wetten en regels zijn er altijd in algemene zin. Het is altijd mogelijk dat mensen in een zodanige specifieke situatie verkeren dat domweg toepassen van de regel of de wet onevenredig veel leed veroorzaakt. Ook een rechter weegt algemeen belang en persoonlijk belang tegen elkaar af. Ik vind het erg moedig als een burgemeester een keuze maakt voor zwakkeren die vermalen dreigen te worden door niet bedoelde effecten van algemene regels.
Mijn hoed af voor deze burgemeester.
Door quinty (stewardess) op
Ik vind dit echt niet kunnen. Als je als burger een bouwvergunning aanvraagt, dan moet je je ook aan de voorwaarden houden. Aftreden!
Door Frits op
Deze burgemeester vindt dus eigenlijk dat, ofschoon het recht heeft uitgewezen dat betrokkenen hier niet voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen, dat, naar zijn maatstaven gerekend, al die procedures, met rechtsbescherming omkleed, de prullenbak ik kunnen. Het Nederlandse rechtssysteem geldt niet voor deze burgemeester. Ben dan consequent en stap op als burgemeester, want als u als burgemeester uw eigen afwegingen mag maken en het Nederlandse recht bij het grof vuil mag zetten, dan hebt u ook geen recht van spreken meer als iemand anders in uw gemeente op grond van zijn of haar eigen overwegingen besluit zich maar eens niet aan de regels te houden. Maar ja, D66 en consequent.......
Door kid congo op
De wet geldt voor iedereen maar daar sta ik boven, dat zegt de snijboon.
Door Tom op
Zeer vreemd verhaal. Knijpt de burgemeester ook een oogje toe bij een illegaal gebouwd gebouw? Waarom zijn er dan nog überhaupt beleidsregels?!
Door KoosZ op
Wel, dat zal betekenen dat het Openbaar Ministerie de burgemeester gaat vervolgen. Toch ? Maar niet heus! Complete bestuurlijke nonsens, dat een gezagsdrager van lagere orde het algemene beleid doorkruist. Zullen we dat allemaal gaan doen? Gewoon iedere uitzetting blokkeren. Dat wordt dan een mooi rommeltje, voor zover dat het al niet is.

Overigens, bij huurachterstand word je in Weert wel je woning uitgezet. Met volledige instemming van burgemeester Heijmans. Want voor eigen inwoners laat deze D66-er zijn hart niet spreken. Dat doet tie alleen voor zielige vluchtelingen.