of 59250 LinkedIn

Burgemeester van Roermond dreigt met aangifte om ronselen

Burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond zegt berichten gekregen te hebben over het actief benaderen van kiezers om hun stempas. Dat is strafbaar.
1 reactie

Burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond dreigt met het doen van aangifte als politieke partijen persoonlijk mensen benaderen om hun stempas over te dragen. Dat heeft Cammaert in een brief aan de partijen in de gemeenteraad laten weten.

Strafbaar
Hij zegt berichten gekregen te hebben over het actief benaderen van kiezers om hun stempas. Dat is strafbaar. Een verzoek om per volmacht te stemmen moet van de kiezer zelf uitgaan, schrijft Cammaert. Het individueel benaderen van de kiezer om zijn volmacht is ronselen en dat is verboden.

Aangifte
Als hij opnieuw berichten krijgt over het actief benaderen van kiezers die zelf niet van plan zijn om te gaan stemmen, zal hij daarvan aangifte doen bij justitie, schrijft Cammaert. Hij noemde verder geen concrete ronselpraktijken.

Geen heksenjacht
,,Ik heb nog geen concrete aanwijzingen dat iemand in overtreding is'', lichtte Cammaert donderdag toe. ,,Maar ik hoor van alles ruisen. Mensen vertellen dingen van horen zeggen. Ik ga geen heksenjacht houden. Maar zodra ik iemand tegenkom die ronselt, doe ik aangifte.''

Signaal
Welke en hoeveel partijen verdacht worden van ronselen weet Cammaert niet. ,,Mensen vertellen dingen op straat, ik weet niet van welke partij ze zijn.'' Cammaert zegt vooral een signaal te hebben afgegeven. ,,Mij bereiken veel vragen over wat wel en niet mag. Ik heb duidelijkheid willen scheppen. Je mag geen mensen benaderen, en hen niet aanspreken om een volmacht. ''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Roermond, is dat niet dat plaatsje waar Van Rey actief is?