of 64707 LinkedIn

Burgemeester Urk schaamt zich voor avondklok-rellen

‘Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven’, schrijven de gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie in een gezamenlijk persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag naar buiten is gebracht.
11 reacties

In Urk waren vele tientallen jongeren zaterdagavond op de been om te protesteren tegen de avondklok. Een GGD teststraat werd in brand gestoken. In de rest van het land was het, op een paar uitzonderingen na, stil op straat.

Geen woorden
‘Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD’, schrijven de gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie in een gezamenlijk persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag naar buiten is gebracht.

Onacceptabel
‘Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen’, staat in de verklaring. Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet zaterdagavond al weten zich te schamen voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurde.

Brandstichting
Vele tientallen jongeren waren op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken. De politie is er zeker van dat er sprake was van brandstichting. Meerdere mensen zijn aangehouden en diverse bekeuringen zijn uitgeschreven vanwege het overtreden van de avondklok.

Noodbevel
‘Dramatisch zoals deze avond nu verloopt’, zei Van den Bos op Twitter. ‘Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME.’ Van den Bos sluit af met ‘We willen rust op Urk’. Het noodbevel werd afgegeven en de mobiele eenheid en de marechaussee stonden klaar om in te grijpen. Maar uiteindelijk keerde de rust terug en was de inzet van de ME niet noodzakelijk. Volgens de gemeente, politie en het OM wordt de avondklok ‘de komende week strikt gehandhaafd’ in Urk.

Cameraploeg
Burgemeester Van den Bos van Urk heeft ook op zondagmiddag in een videoboodschap zijn 'afschuw' geuit over een groep Urker jongeren die een cameraploeg van de NOS met pepperspray heeft bespoten. Dat gebeurde toen er opnames werden gemaakt van een testlocatie van de GGD, die zaterdagavond in Urk in brand is gestoken door relschoppende jeugd. 'Dit kan niet langer, hier is een grens bereikt', aldus de geschokte burgemeester. De NOS brak de opnames na het incident af.

Strafblad
Volgens Van den Bos is er extra politiecapaciteit vrijgemaakt om per onmiddellijk nog strikter te gaan handhaven op het naleven van de avondklok in Urk. 'En dat blijft de komende weken zo. Voor volgend weekend worden nog meer en verstrekkender maatregelen genomen', kondigt de burgemeester aan. Sinds zaterdagavond geldt al een noodbevel. 'Negeren van een noodbevel levert een strafblad op en alleen dat is het enige en juiste antwoord op dit gedrag', meent Van den Bos.

‘Dictatuur’

Ook in het Limburgse dorp Stein liep een demonstratie tegen de avondklok uit de hand. De ME moest tientallen jongeren aanpakken die op straat met vuurwerk gooiden en ‘dictatuur’ scandeerden als protest tegen de avondklok. Verder gingen in het centrum van Rotterdam zo'n vijftig demonstranten tegen coronamaatregelen toch de straat op. De politie deelde tientallen boetes uit en hield drie betogers aan. Verder was het rustig in de grote steden.

Stil
Elders in het land was het stil op de straten, nadat zaterdagavond om 21.00 uur de avondklok inging. Van het openbaar vervoer maakten nog maar weinig mensen gebruik, de stations waren grotendeels leeg. Op de snelwegen waren weinig auto's te zien. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de vries (ambtenaar) op
Ben benieuwd wat voor kwalificatie Rutte in huis heeft voor deze gristellijke witte jongeren die ongeveer hetzelfde gedrag vertonen als de jongens met kleurtje: brandstichten, NOS lastigvallen en aanvallen en de hulp- en politiediensten aanvallen. De burgemeester moet zich niet schamen; dat moet hij aan anderen overlaten in zijn gemeente. Hij moet optreden.

Vacatures

Van onze partners