of 65101 LinkedIn

Burgemeester Koelewijn verbiedt aanbiddingsbijeenkomst

De manifestatie van LaatOnsAanbidden, waarin gezamenlijk God wordt aanbeden, zou zaterdagmiddag plaatsvinden op een veld aan de Wadloper, achter een vestiging van de Albert Heijn. Die winkel zou vanwege de aanstaande kerstdagen waarschijnlijk ook nog eens drukbezocht worden, aldus de woordvoerder.
4 reacties

De burgemeester van Kampen heeft een aanbiddingsbijeenkomst die zaterdag in Kampen zou worden gehouden verboden. Burgemeester Bort Koelewijn heeft daartoe besloten met het oog op het beschermen van de gezondheid van onder anderen de medewerkers van de organisatie en de naar verwachting tweehonderd bezoekers, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Drukbezocht
De manifestatie van LaatOnsAanbidden, waarin gezamenlijk God wordt aanbeden, zou zaterdagmiddag plaatsvinden op een veld aan de Wadloper, achter een vestiging van de Albert Heijn. Die winkel zou vanwege de aanstaande kerstdagen waarschijnlijk ook nog eens drukbezocht worden, aldus de woordvoerder.

Grote opkomst
De organisatie ging uit van zo’n tweehonderd bezoekers, maar eerder was al wel aangegeven dat een grotere opkomst niet kon worden uitgesloten. Vanwege de uitbraak van het coronavirus, de ernst van die uitbraak en de landelijke maatregelen die er zijn om het aantal besmettingen terug te dringen, heeft Koelewijn besloten de manifestatie te verbieden.

Vrijheid van demonstratie
Volgens de woordvoerder heeft de burgemeester flink geworsteld met de beslissing, omdat hij vrijheid van demonstratie heel zwaar vindt wegen. Maar onder meer op basis van adviezen van de GGD en de politie is toch besloten tot een verbod. De GGD gaf onder meer aan een dergelijke samenkomst niet te vinden passen in de huidige situatie. Ook zou zo’n manifestatie gevaren opleveren voor de volksgezondheid.

Andere locatie
Door nu al met een verbod te komen, heeft de organisatie volgens de burgemeester nog voldoende tijd om naar de rechter te stappen. De organisatie heeft inmiddels overigens bij de gemeente een nieuwe aanvraag ingediend, met een andere locatie. Het gaat nu om een locatie bij de Eilandbrug/ Genuakade in Kampen, een minder druk gebied. De burgemeester gaat zich opnieuw buigen over deze aanvraag en verwacht woensdag of uiterlijk donderdag een nieuw besluit te nemen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
Helemaal eens met Adriaan Zwaag. Het is m.i. geen manifestatie, maar een religieuze bijeenkomst, gelijk te stellen met een kerkdienst. Kennelijk heeft de burgemeester ook nooit gehoord van art. 3:2 Awb: "Bij de voorbereiding van een besluit vergaart het bestuursorgaan de nodige kennis omtrent de relevante feiten en de af te weken belangen."
Door Ellianna op
Sorry hoor maar waarom moet dit nu weer met zijn allen bij elkaar tijdens een lockdownperiode.

Had ze gesierd en zou sympathiek zijn tegenover bijvoorbeeld clubeigenaren die al maanden en maanden dicht zitten als ze dit en masse gewoon via teams zouden doen. Mjah het "ik heb hier recht op" gehalte is weer hoog.

Door Rellie op
Nondeju, Kampen staat weer op de kaart!
Door Adriaan Zwaag op
De organisatie van LaatOnsBidden had, onder verwijzing naar de vrijheid van godsdienst, moeten aangeven dat het om een religieuze bijeenkomst ging. Dan had de burgemeester dit niet kunnen verbieden.

In België had de regering zelfs een totaal verbod op het bijwonen van kerkdiensten, moskeebezoeken en e.d. uitgevaardigd. Maar daar haalde de Raad van State snel een streep door.
https://www.kn.nl/nieuws/belgische-raad-van-stat …

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners