of 64120 LinkedIn

Burgemeester Jacobs: 'Ik loop niet weg'

Burgemeester Fons Jacobs verlaat Helmond om gezondheidsredenen en ‘het bespottelijke’ pensioensysteem. In een interview met Binnenlands Bestuur hekelt hij de rol van de media.

Burgemeester Fons Jacobs verlaat Helmond niet vroegtijdig vanwege doodsbedreigingen aan zijn adres, maar om gezondheidsredenen en ‘het bespottelijke’ pensioensysteem.

Drugsmilieu

De CDA-burgemeester legt op 1 november van dit jaar zijn functie neer. Fons Jacobs verwierf landelijke bekendheid toen hij eind 2010 op last van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) moest onderduiken na doodsbedreigingen uit het Brabantse drugsmilieu. Jacobs zegt in een interview in Binnenlands Bestuur op te stappen vanwege zijn gezondheid en het pensioensysteem. ‘Hoe langer ik doorwerk, hoe minder pensioen ik krijg', zegt hij.

 

Fijn wonen

Hij vertrekt als burgemeester, maar niet uit Helmond. ‘Je moet leren houden van Helmond. Dat kost een paar jaar, maar dan laat de stad je ook niet meer los. Waarom zou ik ergens anders gaan wonen? We wonen hier fijn. Met alles wat er is gebeurd, denkt men: “hij zal wel vertrekken. Ze zoeken het hier maar uit.” Zo zit ik niet in elkaar. Ik ben vorig jaar niet weggelopen en dat doe ik nu ook niet.'

 

Rare regeling

Het Journaal, zegt Jacobs,  wilde alsmaar van mij horen dat ik wegging omdat ik bedreigd ben geweest. Dat is onzin. Ik lijd al dertig jaar aan suikerziekte en word volgend jaar 65. In ons bespottelijke pensioensysteem is het zo dat hoe langer ik doorwerk, hoe minder pensioen ik krijg. Was die rare regeling er niet geweest, dan zou mijn pensionering niet ter sprake zijn gekomen. We hebben het er met het gezin tijdens de Kerst over gehad en we hebben gestemd. Zo kwamen we op 1 november 2012.’

 

Onderduikadres

De doodsbedreiging en de verplichte vlucht naar een buitenlands onderduikadres hebben Jacobs niet getraumatiseerd, maar hebben wel hun sporen achtergelaten. Ja, er is psychische hulp aan te pas gekomen. Fons Jacobs: ‘De eerste vier weken in het buitenland komen nu stukje bij beetje terug. Bewust hebben we het toen niet beleefd. Het is zo gek om op een moment dat je niet weg wilt, naar een plek te moeten waar je niet wilt zijn. En dan ook nog eens zonder mensen om je heen. Voortdurend draaien er scenario's door je hoofd. Ze kloppen natuurlijk niet, maar je bent er wel 24 uur per dag mee bezig. Je speelt in je eigen film, maar wel een slechte.

 

Kwalijke rol

In hetzelfde interview hekelt Jacobs de regionale en landelijke media. Die hebben in zijn onderduiktijd en in de maanden erna een kwalijke rol gespeeld, meent de burgemeester van Helmond. ‘Dat ga ik later op een heel evenwichtige manier op papier zetten, maar aan die evenwichtigheid ben ik nog niet toe.' 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Meneer Jacobs krijgt helemaal niet minder pensioen als hij doorwerkt na zijn 65e maar uiteraard méér. Wat hij evenmin mis loopt, is het tot een bepaalde datum opgebouwde FPU-geld. Dat zit in zijn pensioen verwerkt.