Advertentie

Burgemeester Delft 79 nevenfuncties

Voor een deel van de oppositie van de Delfse gemeenteraad is de maat vol: burgemeester Bas Verkerk heeft 79 nevenfuncties.

25 maart 2009

Ceremonieel
‘Ook als je zijn 33 lidmaatschappen van comités van aanbeveling niet meetelt omdat dat puur ceremoniële “nevenfuncties” zijn die geen tijd kosten, houdt je nog steeds 45 nevenfuncties over. Lijkt me tamelijk veel,’ zegt fractievoorzitter Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft die al langer aandacht vraagt voor het hoge aantal nevenfuncties van de burgemeester.

 

Valt wel mee
Ook Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft stoort zich aan de vele nevenfuncties van burgemeester Verkerk. Stoelinga schat dat burgemeester Verkerk per week anderhalve dag niet in Delft is door verschillende nevenfuncties. Hij zegt de burgemeester verschillende keren te hebben gevraagd hoeveel tijd hij daaraan kwijt is maar Verkerk zou de vraag niet kwantitatief beantwoorden en zeggen dat het allemaal wel mee valt.

 

Flauw
‘De burgemeester houdt inderdaad niet bij hoeveel tijd hij besteed aan zijn nevenfuncties,’ zegt gemeentewoordvoerder Hans Buskes. ‘Veel van die functies vervult hij ook in de avonduren. Of zoals de burgemeester wel eens heeft gezegd: Burgemeester ben je 24 uur per dag.’ De woordvoerder noemt het 'een beetje flauw' dat nu die lijst met dat getal zo naar voren wordt gehaald.

 

Kleine zaken
In december 2008 stelde Onafhankelijk Delft al schriftelijke vragen over het aantal nevenfuncties van de burgemeester. In antwoord daarop verwees het college eerst naar de Gemeentewet die voorschrijft dat de lijst nevenfuncties zo volledig en compleet mogelijk wordt opgesteld. ‘Daarom staan er ook heel veel kleinere zaken vermeld’  Naast de deelnames aan comités van aanbeveling onderscheid het college nevenfuncties die ‘q.q. verbonden zijn aan het formele ambt van burgemeester’, aan de portefeuilles internationaal beleid, regio/Haaglanden en veiligheid en ten derde de ‘andere sectoren van de maatschappij en het vertegenwoordigen en behartigen van de belangen van Delft’. Op de lijst nevenfuncties van de burgemeester ontbreken overigens deze categorieën.

 

Nee
Stoelinga heeft ‘omdat de burgemeester niet echt reageert’ inmiddels ook ‘de publiciteit gezocht’, wat heeft geresulteerd in een volgens de gemeente ‘overdreven groot’ stuk in de De Telegraaf dinsdag. Burgemeester Verkerk wil daar niet op reageren. De gemeente verwijst in plaats daarvan naar de schriftelijke beantwoording van de raadsvragen van de partij van Stoelinga. Op de vraag ‘Vindt u zelf ook niet dat het nu wel erg veel nevenfuncties aan het worden zijn?’, is het bondige antwoord ‘Nee.’ De vraag of het werk van Verkerk in Delft niet in het geding komt, beantwoord hij op dezelfde manier.

 

Kritisch kijken
Volgens CDA fractievoorzitter Van Doeveren zijn 54 nevenfuncties weliswaar ‘veel’ en is het goed om er kritisch naar kijken,’maar zijn diverse functies ook nuttig voor Delft.' De gemeentevoorlichter van Delft benadrukt dat alle nevenfuncties van de burgemeester onbezoldigd zijn.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie