of 61441 LinkedIn

Brielle wil fuseren met buren

De gemeenteraad van Brielle voelt wel wat voor een herindeling met Hellevoetsluis en Westvoorne. Wat de raad betreft kunnen de gesprekken over herindeling wordt gestart. Dat heeft de raad van Brielle dinsdagavond besloten.

De gemeenteraad van Brielle voelt wel wat voor een bestuurlijke fusie met Hellevoetsluis en Westvoorne. Wat de raad betreft kunnen de gesprekken over herindeling wordt gestart. Een zelfstandig voortbestaan is geen optie.

Geen kansrijke optie

Dat heeft de raad van Brielle dinsdagavond besloten op basis van een onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Bij het onderzoek zijn ook de mitsen en maren van een herindeling met de buurgemeenten in kaart gebracht. Herindeling met ook Nissewaard erbij is geen kansrijke optie, zo stellen de onderzoekers na gesprekken met de gemeente Nissewaard.

 

Ambtelijke fusie

Er wordt al geruime tijd heel voorzichtig gekeken of een fusie van de drie gemeenten een optie is voor de drie gemeenten is. Aanvankelijk werd onderhandeld over een ambtelijke fusie, maar die zijn al lang geleden gestaakt. Daarna is een nieuw pad ingeslagen, waarop de Brielse raad dinsdagavond unaniem de eerste stap heeft gezet. Westvoorne en Hellevoetsluis praten pas in respectievelijk februari en maart over de (gezamenlijke) bestuurlijke toekomst.

 

Financieel onderzoek

De raad van Brielle heeft dinsdagavond de kernwaarden vastgesteld die in eventuele fusiebesprekingen moeten worden gehanteerd. ‘De belangrijkste kernwaarden die vanuit de samenleving zijn meegegeven zijn het behoud van de eigen identiteit en het eigen karakter van de verschillende woonkernen, behoud van de voorzieningen, nabijheid van dienstverlening en een gedifferentieerd woningaanbod in de kernen’, schrijft de gemeente. Ook is er door de raad op gehamerd dat er aan de voorkant duidelijkheid moet zijn over de (financiële) uitgangssituatie van de verschillende gemeenten. De raad pleit voor een uitgebreid financieel onderzoek. Dat adviseerden de onderzoekers ook.

 

Opzet

Van te voren was er geen ruchtbaarheid gegeven dat het rapport over de bestuurlijke toekomst door de raad zou worden besproken, meldt het Algemeen Dagblad. De discussie is met opzet van de raadsagenda gehouden, vertelt raadsgriffier Leo van Steijn aan het AD. ‘We willen niet dat er vooraf verhalen in de media verschijnen. We wilden de interne discussie niet verstoren door allerlei berichtgeving en ons richten op Brielle zelf, niet op wat bijvoorbeeld Hellevoetsluis en Westvoorne ervan vonden.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door drs. E. Nabled op
Vreemd om aan zo'n voor veel inwoners belangrijke beslissing geen ruchtbaarheid te geven; sta je echt voor joker, zowel de bevolking als het bestuur.
Door Opmerker (orig) op
Wat vindt straks Alva hiervan, in historische zin gevraagd?