Advertentie

Brenninkmeijer kandidaat voor Europees ombudsman

Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft zich kandidaat gesteld voor de functie van ombudsman van de Europese Unie.

05 mei 2013
De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft zich kandidaat gesteld voor de post van Europees Ombudsman. Dat zei hij in de nacht van zaterdag op zondag in het Radio 1-programma De Overnachting van BNN.
Nog 7 handtekeningen

Om zich definitief kandidaat te kunnen stellen, heeft Brenninkmeijer de handtekeningen nodig van 40 Europarlementariërs. Tot nu toe heeft hij er 33. Uiterlijk aanstaande woensdag moet hij de overige handtekeningen hebben binnengehaald.

Een procent kans

Brenninkmeijer geeft zichzelf 1 procent kans, zei hij. ,,Als het gaat om de inhoud maak ik een goede kans. Maar het is een politiek spel en ik ben niet zo goed in politieke spelletjes.''


Lobbyen via twitter

Brenninkmeijer had in april al gezegd dat hij overweegt zich kandidaat te stellen. SIndsdien lobbyen Nederlandse diplomaten via sociale netwerken zoals Twitter openlijk voor hem. Enkele dagen later maakte CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten bekend zich ook kandidaat te stellen


Wanbeheer instellingen EU
Mocht Brenninkmeijer daadwerkelijk worden gekozen, volgt hij dit najaar de Griek Nikiforos Diamandouros op, die vervroegd vertrekt. De benoeming is vooralsnog voor een jaar. De Europees Ombudsman behandelt klachten over wanbeheer bij instellingen en organen van de Europese Unie. Het Europees Parlement kiest de nieuwe ombudsman in juli.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker / Ambtenaar
Wie wordt de Nationale Ombudsman ?
Ook een VVD'er ?
Dan zijn we helemaal de sigaar.
Ik steun u volledig als Europese Ombudsman.
Mijn zegen heeft u.
David Balfoort / ambtenaar
Het zou een zeer verstandig besluit van het EP zijn. Deze man heeft de gave om aan te spreken, te verbinden en op te lossen. Een persoon die boven de partijen staat en zich niet laat leiden door de waan van het moment of partijpolitieke belangen.
Hierbij roep ik de gehele lobby uitdrukkelijk op om een stapje harder te lopen voor deze kandidaat.
Jos praat / beleidsmedewerker
Goed voor Europa, heel jammer voor Nederland, wanneer Brenninckmeijer vertrekt. Objectief, scherp, critisch en correct: daar hebben we er hier niet zoveel van.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Heel goed als deze ijdeltuit Europa vertrekt. Dat instituut loopt toch op zijn laatste benen dus dan zijn we straks voorgoed van deze beroepsbemoeial af.
Ernst / ambtenaar
Aan de reactie van @Broadcaster kun je zien hoe nodig het is een goede ombudsman te hebben. Ik ben het helemaal eens met de positieve toon van de andere reacties! Ijdeltuiterij en politiek gerommel zijn wezensvreemd voor Brenninkmeijer. Zo iemand moet je koesteren!

Overigens moeten we veel eerder van roeptoeterambtenaren als @broadcaster af dan van het instituut Europa!. Wat vierde we gister ook al weer?
piet sjeens / produktprocessor
Nikiforos Diamandouros.

Waar heb ik die naam eerder gehoord?
David Balfoort / ambtenaar
Welke zichzelf respecterende ambtenaar noemt zichzelf "Broadcaster?" Als je kritiek hebt op de NO, heb dan het fatsoen om met je eigen naam te reageren en met respect kritisch te reageren.
Advertentie