Advertentie

Boze burgemeester schort samenwerking Defensie op

Burgemeester Bruinsma heeft in een boze brief aan minister Hillen laten weten elke militaire oefening op het grondgebied van de gemeente op te schorten.

22 september 2011
Burgemeester Bruinsma van Vlaardingen heeft een boze brief geschreven aan minister Hans Hillen van Defensie. Daarin schrijft hij 'elke medewerking aan een militaire oefening op het grondgebied van de gemeente Vlaardingen op te schorten.'

Laakbaar

Bruinsma windt zich op over het feit dat hij niet geïnformeerd was over een militaire oefeniing zijn gemeente, afgelopen dinsdag. Ook noemt hij het 'laakbaar' dat Hillen niet bereikbaar was voor de burgemeester en niet reageerde op diens voicemailberichten.

 

Geweersalvo's

Bij de militaire oefening in Vlaardingen werden oefengranaten gebruikt en automatische geweersalvo’s afgevuurd. De gemeente en de politie in Vlaardingen waren niet op de hoogte van de oefeningen. Klachten van ongeruste omwonenden kon de gemeente dan ook niet beantwoorden. Bij de gemeente zouden tientallen klachten binnengekomen zijn, schrijft de burgemeester. Ook bij de regionale milieudienst DCMR en de politie zijn klachten binnengekomen.

 

Schokkende ervaring

'De meldingen bij de politie dat er geweersalvo’s werden afgevuurd in of nabij de wijk Vetteoordsepolder heeft ertoe geleid dat de politie een helicopter heeft ingezet en dat de politie in kogelvrije vesten de genoemde wijk is ingetrokken. U kunt zich voorstellen dat dit voor de bewoners en vooral kinderen een schokkende ervaring is geweest', aldus Burgemeester Bruinsma.

 

Voicemail

De Vlaardingse burgemeester heeft geprobeerd contact op te nemen met het ministerie, maar kreeg nul op het rekest. Ook op voicemails die hij achterliet, werd niet gereageerd. 'Dit heeft ertoe geleid dat ik persoonlijk aan het eind van de middag ter plaatse de oefening heb stilgelegd.' De irritatie klinkt in de brief door. Bruinsma sluit af met de mededeling dat Defensie voorlopig niet meer welkom is in zijn gemeente. 'Gelet op het vorenstaande heb ik besloten om voorlopig elke medewerking aan een militaire oefening op het grondgebied van de gemeente Vlaardingen op te schorten.'

 

Fout op de werkvloer

Het ministerie van Defensie laat weten dat de commandant van de eenheid binnenkort bij de gemeente Vlaardingen op bezoek gaat om excuses aan te bieden. 'Normaal vraagt een compagnie of een peloton het aan als er geoefend gaat worden. De kapitein oefen- en schietterreinen zorgt er dan voor dat iedereen op de hoogte is. Maar dat is door een fout op de werkvloer deze keer helaas niet gebeurd', aldus een woordvoerder.

 

Vervelend

Hoe het heeft kunnen gebeuren dat de burgemeester geen contact kreeg en niet teruggebeld werd, is hem niet bekend. 'Maar we nemen de zaak heel serieus en we vinden het heel vervelend', meldt de woordvoerder. 'We zijn namelijk altijd heel blij dat we in Nederland kunnen oefenen.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wil Reuvers / juridisch medewerker
In een bananenrepubliek kun je zoiets verwachten. Dat defensie hier heeft nagelaten de gemeente over deze oefening te informeren, geeft blijk van zeer slechte communicatieve vaardigheden en is kwalitatief dan ook onder de maat. Defensie toont weinig resepect voor mens en omgeving. Afspiegeling van de maatschappelijke orde?
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
"vergeten werk", "geen idee waarom niet is teruggebeld", "foutje van de werkvloer"; kom op jongens, een dergelijke oefening wordt op een bepaald niveau bedacht, geinitieerd en volgens vast plan (draaiboeken) opgezet, op "hoog niveau" besproken met alle partijen en gechecked aan alle kanten en dan is het plotseling een foutje van de werkvloer; typisch defensie!
Mijn advies: de gemaakte kosten van politie en gemeente doorbelasten aan defensie; dit heeft namelijk niets te maken met foutje bedankt!
Ed
Wat is het makkelijk om gelijk heel Defensie over 1 kam te scheren. Voor zoiets is er maar 1 verantwoordelijke aan te wijzen en dat is de commandant van de oefening en niet heel Defensie. Is het gemeentebestuur dan ook wat te verwijten indien een gemeente-ambtenaar een keer een misser maakt? Doe toch eens normaal!
Leen
Inderdaad een grote fout en m.i. terecht dat de burgemeester het niet over z'n kant laat gaan. Gelukkig is het een uitzondering. Defensie hecht grote waarde aan de civiel-militaire samenwerking. Er staan continu meer dan 4.000 militairen gereed om de civiele autoriteiten bij te staan indien zij daarom verzoeken. Defensie zet met grote oefeningen ook social media in, zie http://www.facebook.com/falconautumn . Ik hoop dat de burgemeester de excuses aanvaardt en dat Defensie van deze fout wat geleerd heeft.
Advertentie