of 63966 LinkedIn

Bodegraven dreigt met stappen tegen complotdenkers

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk dreigt met juridische stappen tegen drie complotdenkers vanwege beschuldigingen van het bestaan van een pedo-satanisch netwerk in de gemeente waarbij kinderen vermoord en misbruikt zouden zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door Nieuwsuur.
1 reactie

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk dreigt met juridische stappen tegen drie complotdenkers vanwege beschuldigingen van het bestaan van een pedo-satanisch netwerk in de gemeente waarbij kinderen vermoord en misbruikt zouden zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door Nieuwsuur.

Beschuldigingen

De gemeente heeft via een brief aan de complotdenkers geëist dat zij binnen 48 uur de berichten en uitzendingen van hun socialemediakanalen halen en stoppen met de uitlatingen. Als zij daar niet aan voldoen, zal de gemeente juridische stappen ondernemen. De eerste beschuldigingen van het netwerk werden vorige zomer gedaan. Een oud inwoner van Bodegraven die zo'n acht jaar geleden verhuisde naar Spanje, zegt herwonnen herinneringen te hebben aan een netwerk waardoor hij is misbruikt en dat kinderen vermoordde. De twee andere complotdenkers sloten zich bij hem aan.

 

Trump, pedo's en vaccinaties

Namen van mensen die in Bodegraven wonen werden vervolgens in de beschuldigingen genoemd, net als andere prominente namen. ‘Zoals de directeur van het RIVM. Volledig onterecht, hij wist nauwelijks waar Bodegraven lag’, zegt de gemeentewoordvoerder. ‘En passant worden vaccineren en Trump erbij gesleept, wereldtheorieën kwamen voorbij, de burgemeester werd 'pedoburgemeester’, zo somt hij op.

 

Verzonnen verhaal
De complotten leidden uiteindelijk tot een actie waarbij 70 tot 80 sympathisanten op een begraafplaats in Bodegraven bossen bloemen en bordjes plaatsten op de graven van kinderen. ‘Van kinderen die er niets mee te maken hebben, er nooit mee in verband zijn gebracht, ook niet door de complotdenkers zelf. Ze werden ineens onderdeel van een verzonnen verhaal.’ Een van de aanwezigen daar was Dieuwke P. uit Terneuzen. Zij werd vorige week veroordeeld tot zes weken cel omdat ze in een video een Nederlandse vlag in brand stak, waarop ze had geschreven dat RIVM-directeur Jaap van Dissel een pedo is. Uiteindelijk kondigde de gemeente een noodverordening af voor de begraafplaats. In Bodegraven keerde na een tijd de rust weer terug.

 

Streep zetten

Op internet is op allerlei kanalen - zoals op YouTube, Facebook, Telegram en vaak in besloten groepen - te zien dat de discussie steeds feller en verontrustender wordt, zegt de woordvoerder. ‘Er worden bedreigingen aan adressen van bepaalde mensen gedaan, er is onrust in de samenleving en vrees voor de openbare orde.’ Daarom trekt de gemeente nu een grens. De deadline hebben de drie complotdenkers gezien hun onlinereacties donderdagmiddag ontvangen en die loopt daarmee dus zaterdagochtend af. Wanneer zij hun beschuldigingen dan niet offline hebben gehaald, start de gemeente een kort geding. ‘Ergens moeten we een streep zetten.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
deze mensen zijn al een tijdje de weg kwijt.
Waar is het misgegaan?