of 59250 LinkedIn

Bijna alle Oranjefeesten op 30 april gevierd

Vrijwel alle Oranjefeesten in het land worden op 30 april gehouden. Men vreest niet dat mensen alleen maar thuis zitten om de troonswisseling van koningin Beatrix en Prins Willem Alexander te kijken.
Reageer

Vrijwel alle Oranjefeesten zullen gevierd worden op 30 april en bovendien komt er na 30 april nog een apart moment om afscheid te nemen van Beatrix als koningin. Dat maakte Joop van den Ende namens het Nationaal Comité Inhuldiging maandag bekend op een overleg van 400 Oranjeverenigingen. Wanneer dat moment plaatsvindt en hoe het wordt ingevuld, is nog niet bekend.

Tien verenigingen wijken uit

Het overgrote deel van die verenigingen liet na het overleg in Woudenberg weten dat de festiviteiten ter ere van Koninginnedag gewoon doorgaan op 30 april. Slechts tien verenigingen zullen zeker uitwijken naar 27 april, omdat op 30 april de troonswisseling plaatsvindt.
 
Aangepast programma 

Veel verenigingen zullen op 30 april wel een aangepast programma voorschotelen aan de feestvierders. Op veel plaatsen zullen de officiële gelegenheden in Amsterdam te volgen zijn op grote schermen. Een aantal verenigingen is nog in dubio over de datum, zoals bijvoorbeeld de Oranjevereniging uit Hengelo. Die vreest dat als er geen groot scherm staat in een gemeente er tijdens de troonswisseling ,,kans is op een leegloop''.
 
Aan buis gekluisterd 

Volgens Michael Zonnevylle, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, wordt het desondanks een ,,fantastisch feest'' en is er ,,geen sprake van een schisma tussen Oranjeverenigingen''. Hij liet weten niet bang te zijn dat mensen de feesten zullen mijden, omdat zij thuis aan de buis gekluisterd zitten.


Laatste koninginnedag

De bond bleek verder een speciaal feestje te willen maken van deze bijzondere en laatste editie van Koninginnedag. Zo wil de bond dat na de inhuldiging alle kerkklokken in Nederland luiden. Ook zullen veel verenigingen een 'koningsboom' planten ter ere van Willem-Alexander.

Omdat veel Oranjeverenigingen maar weinig subsidie krijgen, wordt binnenkort de Verenigingen van Nederlandse Gemeenten benaderd om bij te dragen aan de festiviteiten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.