Advertentie

Krimpenerwaard moet herindelen

Alleen met een fusie kan de lokale overheid in de Krimpenerwaard de grote maatschappelijke opgaven aan. De enige keuze die er nog te maken valt, is of dit met of zonder Krimpen aan den IJssel moet gebeuren. Dit stelt de Externe Commissie Midden-Holland in haar donderdag uitgebebrachte advies.

19 april 2013

Er is voor de Krimpenerwaard geen andere levensvatbare en duurzame optie dan een herindeling. De enige keuze die er nog te maken valt, is of dit met of zonder Krimpen aan den IJssel moet gebeuren.

Maatschappelijke opgaven

Alleen met een fusie kan de lokale overheid in de Krimpenerwaard de grote maatschappelijke opgaven aan. Dit stelt de externe commissie Midden-Holland in haar donderdag uitgebrachte eindrapportage over de bestuurlijke samenwerking in en rond Midden-Holland.

Voorkeur voor K5-variant

Gezien het draagvlak in het gebied geeft de commissie de voorkeur aan een fusie van Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist; de zogeheten K5-variant. Deze nieuwe gemeente zou 55.000 inwoners tellen. Met Krimpen aan den IJssel erbij (K6) zou een gemeente van 83.000 inwoners ontstaan. Als tip aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA), geeft de commissie mee om voor de zomer het bestuurlijk draagvlak te toetsen en hier mede zijn keuze op te baseren.


Versterking economische kracht

De Externe Commissie Midden-Holland is in september 2012 ingesteld door de provincie Zuid-Holland en de tien gemeenten van Midden-Holland: (Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Gouda, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven, Vlist, Waddinxveen en Zuidplas. De commissie werd gevraagd in welke vorm (bestuurlijke) samenwerking in en rond Midden-Nederland de economische kracht van het gebied kan versterken.


Magere resultaten

De bevindingen in het rapport ‘De drang naar groter, de hang naar kleiner’ zijn stevig. Het ontbreekt aan een agenda voor het gebied waar provincie en gemeenten samen aan werken. De resultaten die de regio boekt zijn te mager en te vaak was de regio niet present aan tafels waar het gebeurde. De bemoeienis van de provincie in het gebied beperkte zich tot voor kort tot de herindelingsagenda en een paar projecten, die niet altijd succesvol waren.

Samenhangende agenda

Gemeenten en de provincie moeten hun activiteiten beter coördineren en op elkaar afstemmen. Om de levensvatbaarheid van de regio te waarborgen is een steviger invulling van de samenwerking tussen de gemeenten onderling, tussen de gemeenten en de provincie, de gemeenten en de waterschappen en tussen publieke en private partijen. Er moet een samenhangende agenda voor het Groene Hart komen, waarin veel aandacht moet komen voor economische ontwikkeling. Gouda, Alphen aan den Rijn en Woerden kunnen sterker als trekkers optreden. Als provincie en gemeenten deze opgaven niet weten te realiseren, blijven er voor dit gebied kansen onbenut, stelt de commissie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arjan Bosker / directeur ruimte
Zuidplas, Nederlek en Ouderkerk hebben meer functionele relaties met Rotterdam(se regio) dan met Midden-Holland. Lijkt weinig logisch om Gouda, Woerden of Alphen aan den Rijn aan deze gemeenten te laten 'trekken'.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Niets haalt het bij het koele maanlicht langs de IJssel of evenaart de bleke oevers van de lek.
Advertentie