of 61441 LinkedIn

Besparing iPads weer terug naar fiscus

Gemeenten en provincies die papierloos vergaderen moeten belasting betalen als er teveel privé gebruik gemaakt wordt van de tablets. De regel is ouderwets, vindt Flevolands Statenlid Bosma. De belasting kan makkelijk omzeild worden

Papierloos vergaderen, het nieuwe werken. Ook in overheidsland lijkt het een uitkomst. Het gebruik van tablets zou veel geld moeten schelen. Statenlid Remco Bosma en griffier Amanda Kost van Flevoland zijn inmiddels niet meer zo enthousiast: de belastingdienst wil veel geld zien voor het gebruik van de tablets

Privégebruik
Reden voor de zogeheten 'eindheffing' is dat niet aan te tonen valt dat de iPad alleen gebruikt wordt voor het werk als raads- of Statenlid. Het privégebruik moet onder de tien procent liggen, anders moet er een heffing betaald worden. Kost en Bosma schrijven in een opiniestuk dat de heffing inhoudt dat drie jaar lang dertig procent van de nieuwwaarde van een iPad moet worden opgeteld bij het belastbare inkomen van een volksvertegenwoordiger. Daar komt nog bij dat de belastingheffing doorlopend is; het vervangen van een defect of een verouderd apparaat betekent opnieuw een belastingheffing voor drie jaar.

 

Geen administratie
De belasting leidt tot een hoop administratieve rompslomp, omdat ieder jaar opnieuw het bedrag wat afgedragen moet worden per volksvertegenwoordiger, berekend moet worden. Om dit proces te voorkomen, kan gebruik gemaakt worden van het ‘onbekendentarief’, waarbij een vast percentage (108%) wordt afgedragen over de aanschafkosten van het tablet. De provincie Flevoland is op deze manier vijftigduizend euro kwijt voor een periode van drie jaar.

 

Eigen bijdrage
De gemeente Wageningen betaalt de belasting op de tablets voor twintig raadsleden zelf. Per raadslid kost dit 13,75 euro per maand, in totaal draagt de Gelderse plaats 3300 euro per jaar af voor de tablets. In Veere betaalden de raadsleden in deze collegeperiode zelf de bijdrage. Na de verkiezingen wordt die last gedragen door de gemeente. ‘We verplichten de raadsleden om papierloos te werken, dan is het niet meer dan logisch als wij daarvoor ook de kosten dragen’, legt hoofd bedrijfsvoering Geert Ridderbos uit. Hij voegt er aan toe dat het voorstel voor die overname vanuit de raad kwam. Het bedrag wordt betaald van geld dat anders zou opgaan aan de papierwinkel die het raadswerk met zich mee brengt: vergaderstukken en de transportkosten daarvan.

 

Wrang
Bosma en Kost begrijpen niet dat de regel nog bestaat. Het nieuwe werken wordt overal gestimuleerd en ingevoerd. ‘Dat nauwelijks rekening gehouden wordt met nieuwe werken voor mensen met een politieke nevenfunctie, voelt echter wel wrang’, zeggen ze. Dat standpunt onderstreept Ridderbos. ‘Je vraagt je bijna af of die belastingregels niet achterhaald zijn.’

 

Omzeilen
De belasting geldt alleen als de tablets door de gemeente aangeschaft worden. In bijvoorbeeld Uithoorn kunnen raadsleden een vergoeding krijgen voor het zakelijk gebruik van hun eigen tablet, maar via de griffie worden ze niet verstrekt. ‘We hebben hier dus niet lopen kwartetten met iPads’, zegt griffier Hans van Leeuwen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mr J.P. Klevant Groen (juridisch adviseur decentrale overheid) op
We hebben een tijd gehad waarin telefoonabonnementen vergoed moesten worden. Die ligt achter ons. Dat geldt wat mij betreft ook voor de vergoeding van tablets. Afschaffen dus.

En als je een iPad wilt weggeven (je zou ook voor bruikleen kunnen kiezen) geldt het volgende. Een gemiddelde iPad kost € 600,00. Dat geeft per jaar een bijtelling van € 180,00. En dus voor kleine verdieners een extra belasting van € 9,00 in de maand. En dan nog alleen als de iPad voor minder dan 10% zakelijk wordt gebruikt. Kan vast wel uit de raads- of statenvergoeding betaald worden.

Hoe veel van de publieke middelen gaan we besteden om dit maatschappelijke "probleem" te tackelen?
Door Marijn op
Een Surface Pro hoeft de oplossing niet te zijn. We zijn op dit moment in overleg met de fiscus over het aannemelijk maken van het zakelijk gebruik. Huidig standpunt kennisgroep: een hybride-pc is een tablet, dus altijd belast.

Vergoeden is ook geen oplossing, de vergoeding is net zo belast als de verstrekking in natura, althans onder de WKR.
Door Gerrit (Adviseur) op
Alsof er nieuws onder de zon is. Deze lasten bestaan al sinds aan raadsleden, statenleden en alle ander politici computers verstrekt mogen worden. Inmiddels worden de computers vervangen door tablets, maar ook dat zijn volgens de belastingdienst computers. Bovendien is het een voor iedereen aan wie een computer/tablet wordt verstrekt geldende regel. Kennelijk hebben Bosma en Kost al jaren lang niet in de gaten gehad dat deze regel bestond en dus ook al over de door de provincie verstrekte computer. Overigens lost het probleem zich op onder de WKR.
Door Paul van der Marel (Senior Consultant Informatie Logistiek) op
..hoeveel zout kun je op een slak leggen? Dat iets fiscaal mogelijk is, zou niet persé moeten inhouden dat de fiscus zich weer als Murphy moet dragen.
De totale lastendruk voor diegenen die het op mogen brengen is al onwaarschijnlijk hoog. Sinds 2003 35% meer dan in 2003, schreef De Telegraaf een week of wat geleden. Sterk dat de belastingbetaler na de 'dip' van de afgelopen jaren er in besteedbaar inkomen op vooruit is gegaan. Loffelijk dat gemeenten deze extra lasten voor efficientieverbetering voor hun rekening willen nemen, maar ik vind het verdacht veel lijken op het schaapachtig rondpompen van de burger's belastingcenten....
Door Rederijker (Adviseur) op
Statenleden van VVD en PvdA kunnen hun klachten direct bij de bewindslieden leggen. Ik zou zeggen doen!
Door arco pieters op
Kan iemand mij zeggen of dit ook opgaat voor laptops die 'uitgedeeld' zijn om het Nieuwe Werken uit te voeren?
Door H. Vérité op
Kortom, de participatiesamenleving trekt een loodzware, zo niet ondraaglijke wissel op het statenlidmaatschap.
Door Bram Kuyper (ICT-er) op
Zelf aanschaffen en 75% als tegemoetkoming terugkrijgen van de baas lijkt mij een redelijke aanpak. De kosten zijn binnen een paar jaar terugverdiend (minder papier). Dat verhaal over de Belastingdienst is te belachelijk voor woorden !! Weet de minister daarvan, of doet hij dat zelf ook zo ??
Door Jeroen (Product Manager) op
Oplossing is simpel, geen iPad gebruiken maar een Surface Pro, dat is een PC in tablet vorm en dus geen bijtelling. Extra voordeel is dat je naast je geen 2 apparaten (Laptop/PC en tablet) meer nodig hebt is ook nog een mooie besparing
Door rob (-) op
gewoon iedereen een gratificatie geven ter hoogte van het bedrag... zelf kopen! Hup BYOD!

Jammer belastingdienst!