of 58952 LinkedIn

Andere kleur nodig voor stempassen

Bij de eerstvolgende gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen moeten de stempassen een meer logische kleur krijgen.
© Shutterstock

Bij de eerstvolgende gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen moeten de stempassen een meer logische kleur krijgen. De stempas voor de Staten moet lichtgeel worden en die voor de waterschappen blauw. Dat adviseert de Kiesraad in zijn evaluatie van de verkiezingen van 20 maart. 

De kennis over de Kieswet bij gemeenten kan en moet beter, vindt de Kiesraad. Het speciale Informatiepunt Verkiezingen kreeg bijna 3.000 vragen; vier jaar geleden waren dat er 2.342. De meeste vragen kwamen van gemeenten, met name over het vaststellen en bekendmaken van de uitslag en de Ondersteunende Software Verkiezingen. Niet alles bij die verkiezingen is vlekkeloos verlopen, concludeert de Kiesraad. Naast de (verwarrende) kleur van de stempassen (die voor de Staten waren blauw, die voor de waterschappen geel) waren er ook her en der problemen bij de bezorging van de stempassen, zoals in Heerlen, Lelystad en Rotterdam.

In een aantal gemeenten die in meerdere waterschappen liggen, werden fouten gemaakt bij het drukken van stempassen, zoals in Tilburg en Voerendaal. Daarnaast werden in de Zeeuwse plaats Oost-Souburg stembiljetten voor Zuid-Holland aangetroffen en in het Drentse Emmen Limburgse stembiljetten. Het probleem van lijstuitputting moet minister Ollongren van Binnenlandse Zaken oppakken, vindt de Kiesraad.

‘Op dit moment blijft bij vertegenwoordigende organen in dat geval een zetel leeg, behalve bij de kleinste vertegenwoordigende lichamen met minder dan dertien leden.’ De minister had vorig jaar toegezegd deze uitzondering tot regel te willen verheffen. Dat is nog niet gebeurd. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
@Klaas Vaak: dat stuit op het stemgeheim, al zou je misschien een hybride model kunnen ontwerpen waarbij DigiD-stemmen de standaard is en mensen kunnen aanmelden voor een papieren pas. Of andersom natuurlijk.
Door V. Erkies op
"De kennis over de Kieswet bij gemeenten kan en moet beter, vindt de Kiesraad. Het speciale Informatiepunt Verkiezingen kreeg bijna 3.000 vragen; vier jaar geleden waren dat er 2.342. De meeste vragen kwamen van gemeenten, met name over het vaststellen en bekendmaken van de uitslag en de Ondersteunende Software Verkiezingen."
Vreemde conclusie in dit artikel. Er is helemaal niets mis met de kennis van de Kieswet bij gemeenten. Er is iets mis met de onduidelijke berichtgeving over wat er allemaal gepubliceerd moet worden na afloop van de verkiezingen. Goh, wat gek dat juist daar dan vragen over worden gesteld en dan vervolgens de conclusie trekken dat de kennis van de Kieswet bij gemeenten niet voldoende is? Kan niet!
Door Klaas Vaak (ambtenaar) op
Wordt het niet eens tijd dat we dat gedoe met grote lappen papier en een rood potloodje verlaten? Digitale overheid in de 21e eeuw??
Het kan toch veel simpeler: inloggen met DigiD en vinkje op de juiste persoon.
Al dat getel is dan ook meteen klaar. Lijkt me (na een ICT-investering) een behoorlijke besparing.