of 58952 LinkedIn

Ambtenaar staat op kerstpakket

Verschillende gemeenten hebben ze afgeschaft, maar de meeste ambtenaren blijken toch te hechten aan hun kerstpakket, blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur.

Een kleine driekwart van de ambtenaren hecht aan het jaarlijkse kerstpakket dat ze van de gemeenten ontvangen. Dat blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur.

Blijk van waardering
Van de 263 mensen die hun mening gaven via de poll op de website binnenlandsbestuur.nl gaf 39 procent aan het kerstpakket belangrijk te vinden, een blijk van waardering voor een jaar hard werken. 34 procent gaf aan het jaarlijkse douceurtje van de werkgever een beetje belangrijk te vinden en het te zien als een leuk extraatje. Voor het antwoord: ‘stop er maar mee, flauwekul uit de vorige eeuw’ koos 27 procent.

Afgeschaft
De kerstpakketten voor ambtenaren staan ter discussie. Verschillende gemeenten, waaronder Enschede, Borne, Súdwest-Fryslân, Loon op Zand en Roermond, hebben ze als bezuinigingsmaatregel al afgeschaft. Andere gemeenten, zoals het Brabantse Alphen-Chaam, halveerde de waarde van het pakket. Ook In de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen de ambtenaren dit jaar voor het laatst een traditioneel kerstpakket, al wordt er nog wel gekeken naar een andere manier om de waardering voor de medewerkers in 2015 tot uiting te brengen.

Kort geding
Dit voorjaar ontstond consternatie in de gemeente Utrecht toen bekend werd dat de gemeente de waarde van het kerstpakket met twintig euro ging verminderen, van 70 naar 50 euro. Vakbond AbvaKabo ontving maar liefst 300 klachten van Utrechtse ambtenaren en spande een kort geding aan om de korting op secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het kerstpakket, ongedaan te maken. Volgens de bond was er onvoldoende overleg geweest. De rechter stelde de gemeente Utrecht echter in het gelijk. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gonny (specialist gegevensbeheer) op
Als de waardering uit een kerstpakket moet blijken dan mag dit, wat mij betreft, gelijk afgeschaft worden.
Door Jaap (adviseur) op
Er bestaan vele blijken van waardering. De belangrijkste lijkt me een persoonlijke van je werkgever. Dat is Zwitserse kaas en wijn niet. Dat is wel een persoonlijk bedankje van een bestuurder. En ja, ze komen nog voor! Op een universiteitsafdeling schrijft de decaan jaarlijks met een echte pen en zijn eigen hand voor elk van de 300 medewerkers een persoonlijk bedankje. Ik zou er mijn pakket onmiddellijk voor inleveren. Vakbondsbestuurders die er een zaak over aanspannen kunnen hieraan een voorbeeld nemen. Namelijk ook persoonlijk worden.
Door Frank Bastiaanse op
tja vragen naar bekende weg: wilt u houden wat u krijgt ?
kerstpakketten is wel erg 20e eeuws...
Door Marco (beleidsmedewerker) op
Wauw zeg, van alle ambtenaren in NL hebben er wel 263 (jawel, ben geen getal vergeten) de moeite genomen om een enquête via de poll van BB in te vullen. Nog los van de vraag met welke "mening" je de moeite neemt om dat te doen: Lekker representatieve steekproef zeg!
Door Frits k (Plantsoenmedewerker) op
Vakbond abva-kabo spant een kort geding aan om het Kerstpakket! Wat een armoe, een vakbond die zich met dit geneuzel bezighoudt. En dan vraagt men zich af waarom er steeds minder jongeren vakbondslid willen worden.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Nog even .... en ambtenaren moeten toe betalen als ze bij een gemeente willen werken.
Door Rob op
Bij ons is het kerstpakket altijd geslaagd omdat er een cadeau in zit én een waardebon die je naar eigen believen kunt gebruiken. Ik vind het een blijk van waardering voor een jaar hard werken De vraag is of het kerstpakket in deze vorm zal blijven omdat er volgens mij plannen van de rijksoverheid zijn om ook deze attentie weer extra te belasten.
Door Hans Onrust (adviseur p&o) op
De gemeente Loon op Zand (in het artikel Kaatsheuvel genoemd) verstrekt sinds 2012 weer een kerstpakket. Dit doen we als blijk van waardering naar onze medewerkers. Na een aantal jaren geen pakket te hebben verstrekt, bleek ons dat een kerstpakket nog steeds een emotionele waarde waarde en van betekenis is. Als je dat dan ook nog eens doet in de vorm van een kerstfair waarbij medewerkers hun eigen pakket kunnen samenstellen, is het een blijk van waardering met een extra feestelijk randje.
Door Een ander geluid op
@Hans, Hans niet zo zuur. bij mij gemeente hebben we een regeling dat je je pakket mag weigeren en dit aan de voedselbank wordt gegeven. Die mensen zijn er erg blij mee. Je kunt het ook zelf gaan brengen, wat mij betreft een aanrader dan zie je waarvoor je het doet.
Door Hans (gemeente-ambtenaar) op
Ik heb vandaag voor de zoveelste keer op rij een kerstpakket ontvangen, waar ik niets aan heb, wat ik niet eens wil weggeven. Dus: weg met het kerstpakket.