Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenarenapparaat Wassenaar en Voorschoten samen

De gemeenten Wassenaar en Voorschoten gaan voortaan samen doen met de ambtelijke organisatie. Politiek en bestuurlijk blijven het wel twee organisaties.

12 oktober 2012

De gemeenten Voorschoten en Wassenaar gaan vanaf 1 januari 2013 het ambtelijk apparaat delen. De beide gemeenten blijven wel bestuurlijk en politiek zelfstandig. Van beide organisaties werkten het afgelopen jaar al verschillende afdelingen succesvol samen, zoals P&O, financiën en ICT.

Gemeenschappelijke Regeling
De nieuwe werkorganisatie gaat voor beide gemeentebesturen werken en wordt juridisch ondergebracht in een Gemeenschappelijke Regeling. De ruim 400 medewerkers worden gehuisvest in beide gemeenten. 


Toekomstbestendig
Volgens beide gemeenten is het uiteindelijke doel van de integratie om de organisatie sterker, goedkoper, en efficiënter zal worden en op die manier toekomstbestendig is.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

spiedend oogje
Komende jaren zeker niet efficiënter en goedkoper.

Ik wens de betrokken ambtenaren veel wijsheid en sterkte toe. Het was waarschijnlijk niet jullie eerste keus om het zo te doen. Maar als er een keer besloten is moet je er voor gaan en het beste ervan maken!!!
Mark de Vries / Adviserend Partner
Mooie doelstellingen!

Maar welke bewijzen zijn er in het verleden geleverd dat het ook echt zo is: sterker, goedkoper en efficiënter?

Hoe scoort men nu en wat verwacht men op welke termijn te realiseren?

Goedkoper? Alle overleggen, adviezen en discussies hebben veel geld en tijd (= ook geld) gekost. Worden deze kosten meegenomen in de overweging dat deze investering in een nieuwe organisatie ook echt wordt terug verdiend?

Efficiënter? Gaan de mensen die nu bij de 2 individuele organisaties gewoon hetzelfde doen binnen de nieuwe context? Hoe wordt samenwerking gestimuleerd en worden de juiste mensen op de juiste plek geplaatst?

Sterker: gaan bestuurders en management samenwerken om het gemeenschappelijke doel duurzaam na te streven in woord en gedrag? Of komen uiteindelijk bij de eerste tegenvallers de verschillen bloot te liggen als probleem ipv wederzijdse toegevoegde waarde?

Ik zie veel mooie plannen tot overheidsamenwerkingen in de media, maar te vaak wordt er zo lang over gesproken om de zorgvuldigheid te waarborgen, dat de daadkracht ver weg lijkt. Daarnaast zie ik weinig verhalen van succesvolle samenwerkingen in de media verschijnen. Dat kan aan het uitblijven van echt succes (en de communicatie daarover) liggen, of aan de media die hier geen aandacht aan schenkt.

Voor alle duidelijkheid: ik ben pro-samenwerking. Maar wel één met een duidelijke meerwaarde/doel voor ogen en ook een duidelijk vertrekpunt. En ook met een situatie waarin mensen in die nieuwe organisatie in hun kracht worden gezet, zodat zij met veel energie en motivatie de hoogstaande verwachtingen kunnen waarmaken.
Willem Kamps
Het is maar te hopen dat de beide besturen (beter: de individuele wethouders) op één lijn zitten, anders wordt de loyaliteit van de ambtenaren wel heel erg op de proef gesteld.
Duinkerke / beleidsmedewerker
Het uiteindelijke doel van de integratie is dat de organisatie sterker, goedkoper, en efficiënter zal worden. Dat lijkt mij een goed plan. Met name het samenvoegen van beide gemeenten op bestuurlijk en politiek niveau zou daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.
Advertentie