of 59082 LinkedIn

Almere intensiveert aanpak jeugdcriminaliteit

Vanwege de forse stijging van incidenten met (steek)wapens door jongeren in de eerste maanden van dit jaar wil de driehoek in Almere de aanpak van jeugdcriminaliteit intensiveren. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. Als extra initiatieven noemt het een bestuurlijke waarschuwing aan ouders van kinderen met wapens, mogelijk een algeheel messenverbod en een persoonsgerichte aanpak straatroof.

Vanwege de forse stijging van incidenten met (steek)wapens door jongeren in de eerste maanden van dit jaar wil de driehoek in Almere de aanpak van jeugdcriminaliteit intensiveren. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. Als extra initiatieven noemt het een bestuurlijke waarschuwing aan ouders van kinderen met wapens, het onderzoeken van een algeheel messenverbod en een persoonsgerichte aanpak straatroof.

Leeftijd verdachten en slachtoffers 'zorgelijk'
De driehoek is geschrokken van de duidelijke stijging van het aantal incidenten waarbij een wapen, meestal (dreiging met) een mes, is gebruikt. ‘Dit is op zichzelf al zorgelijk, maar het feit dat zowel verdachten als slachtoffers zich bevinden in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar maakt dat de driehoek van Almere en haar partners de urgentie voelen om snel en integraal te interveniëren waar dat kan.’ De verharding in de jeugdcriminaliteit en steeds jongere daders blijkt naast de recente incidenten ook uit de zorgen vanuit de in de schoolveiligheidsnetwerken en jeugdinterventieteams.

Veel eenoudergezinnen
Uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren blijkt dat er minder vaste, zichtbare jeugdgroepen zijn en meer fluïde (criminele) groepen die continu van samenstelling en ontmoetingsplaats wisselen. Als verklaring wordt de wereld van gaming, online platforms en social media, waar jongeren zich begeven, genoemd. De groei van het aantal jeugdige verdachten wijt de gemeente aan de toegenomen multiproblematiek in gezinnen. In de trendnotitie staat dat Almere relatief veel jeugdcriminaliteit heeft in vergelijking tot andere grote steden. Een verklaring hiervoor is de aanwezigheid van relatief veel eenoudergezinnen, wat een risicofactor kan zijn voor jeugdcriminaliteit. Ook komt de straatcultuur steeds meer de scholen in.

Bestuurlijke waarschuwing
De reguliere aanpak van jeugdcriminaliteit is het risicogedrag tijdig signaleren en aanpakken en de jongeren die in de criminaliteit zijn beland niet laten recidiveren en via maatwerk perspectief geven op een betere toekomst. Door de toename van incidenten in het eerste kwartaal van 2020 wil de driehoek overgaan op mogelijke gebiedsuitbreiding van het messenverbod en onderzoekt het zelfs een algeheel messenverbod. Ook wil het college een bestuurlijke waarschuwing voor ouders van wapenbezittende kinderen, een last onder dwangsom bij overtreding van het messenverbod en een persoonsgerichte aanpak straatroof (18-).

Gesprek over messenverkoop
Verder wil de driehoek de samenwerking met partners, zoals het onderwijs, intensiveren, maar door de coronacrisis gaat dat nu moeizaam. ‘Wij zijn alert om zodra daar ruimte voor is dit onderwerp direct gezamenlijk op te pakken.’ Tot slot wil de gemeente in gesprek met ondernemers over messenverkoop aan minderjarigen en een publiekscampagne die zich uitspreekt tegen wapenbezit en wapengebruik.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.