Advertentie

'Afscheid bestuurder maximaal duizend euro'

De SP-Statenfractie in Noord-Holland wil dat afscheidsborrels van vertrekkende bestuurders voortaan maximaal 1000 euro kosten. Dat staat in een voorstel dat de fractie vandaag indient, zo werd gisteren bekendgemaakt.

27 juli 2009

Landsbanki-debacle
Onlangs trad het voltallige college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland af naar aanleiding van het Landsbanki-debacle, dat de provincie tientallen miljoenen euro's heeft gekost. Vier van de zeven bestuurders werden herbenoemd, drie gedeputeerden keerden niet terug. Een van hen, Ton Hooijmaijers (VVD), krijgt binnenkort een afscheidsborrel met honderden genodigden in de Hermitage in Amsterdam. Dat feestje kost 10.000 euro.

Ex-gedeputeerde in zijn recht
Hoewel niet alle partijen in Noord-Holland daar even gelukkig mee zijn, staat de ex-gedeputeerde volgens de SP in zijn recht. Scheidende regionale bestuurders mogen onder de huidige regeling vele duizenden euro's aan gemeenschapsgeld spenderen aan hun afscheidsreceptie. Daarom moet de regeling worden versoberd, vinden de socialisten.

Wat vindt u? Stem op de stelling 'Duizend euro voor een afscheidsreceptie van een bestuurder is meer dan genoeg'

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Regeling of niet, een bestuurder met enig sociaal maatschappelijk gevoel voelt aan dat dit, zeker in de huidige tijd waarin iedereen wordt geattendeerd op de crisis en de mogelijke gevolgen, gewoonweg niet kan. Een bestuurder moet zelf aangeven dit niet te willen. Het valt mij steeds meer op dat wanneer er bezuinigd dient te worden dit vaak onderaan de ladder gebeurd en er bovenaan alleen over wordt gesproken en beslist, echter dat deze groep van eventuele gevolgen blijft voorbehouden. Deze groep behoort echter wel voorbeeldgedrag te vertonen. Ter eigener glorie en vermaak is een vorm van narcisme en vijftien minuten roem en past niet bij een verantwoordelijk bestuurder waarvoor de burger wil gaan. Verplaats u eens in de mens die de gevolgen wel ervaart, ontslagen is na dertig jaren trouwe dienst en met een bedankje in de kantine de hand wordt geschud. Waar collega's wel de eigen knip aanspreken om deze persoon nog een presentje mee te geven, want beste bestuurders, het is wel heel erg makkelijk om vanuit organisatiegelden een mooi cadeau te overhandigen daar waar de werkvloer dit van het toch al mindere salaris moet doen. Wellicht ook eens iets om bij stil te staan?
Veel wijsheid toegewenst.
M.Stevens / hrm adviseur
Het is voor sommige mensen moeilijk om maat te houden. Als het om de maatschappelijke bovenlaag is op het ene moment alles gerechtvaardigd en op het andere moment niets. Als een bestuurder vertrekt moeten collega's, personeel en maatschappelijke partners die met de bestuurder gewerkt hebben, afscheid kunnen nemen. De organisatie is dan gastheer. Mag de overheid die rol op een beetje nette manier vervullen of moet na 200 consumpties "de laatste ronde!" geroepen worden?
Pepe / burger
Leden SP fractie: svp ff nadenken voordat je een voorstel indient. De strekking van het voorstel is duidelijk, maar hou het aub reeel.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Wat kost dat nou, zo' n SP fractie?
Deze bestuurders hebben 100 miljoen leergeld gekost, die laat je niet zomaar gaan.
Eigenlijk moeten ze in een of andere functie beschikbaar blijven. Al is het maar om af en toe even binnen te lopen om te vragen wat zij er van vinden.
Voor die 100 miljoen leergeld moet dat toch te regelen zijn?

Verder SP, wat kost dat nou, al die regeltjes
Dit is een typisch voorbeeld van een onnodig regelzuchtig regeltje.
Een afscheid kan tot mooie nieuwe relaties leiden
ko bakker / fin. adviseur
Waar verdient de SP het toch aan dat ze steeds in de publiciteit komen, zelfs met onzinnige voorstellen. De SP in Noord-Holland is bepaald geen partij met een constructieve benadering voor het oplossen van provinciale problemen danwel vraagstukken. SP statenleden laten zich te pas en te oppas horen met ongenuanceerde uitspraken waarvan zij waarschijnlijk menen dat het stemmenwinst gaat opleveren. Men stelt zixch nooit de vraag wat de SP fractie zeklf eigenlijk per jaar kost, en wat de toegevoegde warde van de SP voor de provinciale politiek is. Maar wel weer het bekende vingertje omhoog. Want wat die ander doet is toch (weer) zo slecht!!! Volgens mij gaat de discussie die nu weer wordt aangezwengeld ook echt nergens over.
Ik hoop dat de SP haar politieke leven eens gaat beteren. Vna mij mogen ze met goede voorstellen op pagina 1 van BB komen. Maar liever niet met dit soort populistische gedoe
Maar bij een bepaald publiek zal het wel goed overkomen.
tjitske biersteker-giljou / raadslid ChristenUnie
Nog even afgezien van de kosten van dit afscheidsfeestje, vind ik het totaal ongepast dat deze gedeputeerde, die volledig verantwoordelijk was voor het financiële debacle op deze manier nog gefêteerd wordt.
Advertentie