of 64120 LinkedIn

Afschaffen benoemingen door koning stap dichterbij

Kamerlid Schouw heeft voldoende steun in de TWeede Kamer gekregen om zijn wetsvoorstel om benoemingen door de Koning te laten ondertekenen naar de Eerste Kamer te brengen.
5 reacties

D66 heeft een historische hobbel genomen. Kamerlid Gerard Schouw kreeg donderdag een dikke meerderheid in de Tweede Kamer voor zijn voorbereidingen om de benoemingen van burgemeesters en Commissarissen van de Koning uit de Grondwet te halen en dus niet langer door de koning te laten ondertekenen.

Eerste Kamer
Hij mag het plan nu in de Eerste Kamer gaan verdedigen en ziet dat zonnig in. ,,Het CDA was zelfs voor. Alleen de ChristenUnie en de SGP waren tegen.'' Mocht de Senaat ook geen problemen zien, dan is Schouw er echter nog lang niet.

Tweederde meerderheid
Een grondwetswijziging kan pas worden doorgevoerd als er opnieuw verkiezingen zijn geweest en de Tweede en Eerste Kamer het ook dan met het uiteindelijke voorstel eens zijn. Bovendien is dan een tweederdemeerderheid nodig. De nieuwe koning kan dus voorlopig nog zijn handtekening zetten onder de benoemingen van burgemeesters en commissarissen.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jakov op
Mag de koningin wel de handtekening zetten?
Door johannes (adviseur) op
Waarom schaffen wij het Koningshuis niet volledig af? Het Koningshuis past niet in het Europa van D'66. De premier is dan staatshoofd (dus een president). Dat bespaart vele miljoenen. Het is zelfs een oud kroonjuweel van D'66.
Door Janneke op
Ondanks de crisis hoort er ook aandacht te zijn voor dit soort zaken. Alle volksvertegenwoordigers kunnen zich niet met oplossen van de crisis bezighouden. We hebben een kabinet van niks. Een ander kabinet met visie en lef had NL allang weer op de rails gehad.
En het koningshuis mag van mij verdwijnen.
Door Willem op
Wat een onzinnigheid. Alsof de Koning nog enige zelfstandige beslisbevoegdheid heeft bij het benoemen van Commissarissen en burgemeesters. De ondertekening is een zuivere formaliteit en is bijna folklore. Daarmee is het plan van D66 ook zonder echt inhoudelijke betekenis. Dit land verkeert in een crisis. Ga je alsjeblieft met belangrijkere zaken bezighouden.
Door Abra Stone op
er is verdomd weinig over van de kroonjuwelen uit '66.
Tijd om te kappen voor de kereltjes, het CDA draait straks toch weer in de EK.

Vacatures

Van onze partners