of 59250 LinkedIn

8400 raadszetels te verdelen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag zijn 8400 raadszetels over 380 gemeenten te verdelen. In 23 gemeenten vinden geen verkiezingen plaats.

In 380 van de 403 gemeenten kan vandaag worden gestemd; in een aantal gemeenten zelfs dubbel.

Er zijn 8.400 gemeenteraadszetels te verdelen. In 16 gemeenten wordt pas op 19 november gestemd en in 7 gemeenten pas in 2018.

Herindeling achter de rug

Die 7 gemeenten hebben net een gemeentelijke herindeling achter de rug. De verkiezingen voor deze nieuwe gemeenten − Alphen aan den Rijn, Leeuwarden, Heerenveen, De Friese Meren, Schagen, Molenwaard en Goeree-Overflakkee − zijn in november geweest. Toch trokken diverse inwoners uit deze gemeenten bij hun nieuwe gemeente aan de bel, omdat ze geen stempas hadden ontvangen.

 

Referendum

In Rotterdam en Amsterdam worden twee vliegen in een klap geslagen. Daar kiezen de inwoners niet alleen voor een nieuwe gemeenteraad, maar ook voor nieuwe gebiedscommissies (Rotterdam) en bestuurscommissies (Amsterdam). In een aantal Groninger gemeenten, zoals Haren, wordt een referendum gehouden. Daar mogen inwoners zich uitspreken over de voorgenomen fusie met Groningen en Ten Boer.

 

Pas in november

De 16 gemeenten die in november mogen gaan stemmen, gaan per januari 2015 op in een nieuwe gemeente. De raadsleden van deze gemeenten blijven dus een paar maanden langer op hun post. Het gaat om Alkmaar, Graft-de Rijp en Schermer die samen de nieuwe gemeente Alkmaar gaan vormen. Ook in Den Bosch, Oss en Maasdonk wordt vandaag niet gestemd omdat Maasdonk wordt opgeheven en deels bij Den Bosch en deels bij Oss wordt gevoegd. Bernisse en Spijkenisse gaan fuseren, evenals Groesbeek, Millingen aan den Rijn en Ubbergen. Tot slot moeten de kiezers van Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist tot november wachten vanwege hun voorgenomen fusie. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (Vrolijke burger) op
Vandaag is het het Feest van de Democratie. Haal taart, bier en wijn in huis, nodig vrienden uit ! Maar bedenk ook bij dit feest: De kater komt een dagje later. Altijd handig om je vrienden te vragen of ze te zijner tijd bereid zijn je billen te wassen als je zorg nodig hebt, want politiek en overheid zullen je schromelijk in de steek laten. Er woidt vooral door de regeringspartijen veel baarlijke nonsens verteld over de zorgsector en de wijkpleegkundige. Niemand weet nog hoe de opleiding er uit gaat zien en hoe het georganiseerd moet worden.