Advertentie

25 gemeenten tellen de stemmen centraal

Bij de verkiezingen voor de provinciale staten en waterschappen op 18 maart doen 25 gemeenten mee aan een experiment met het centraal tellen van de stemmen.

04 maart 2015

Vijfentwintig gemeenten experimenteren bij de gecombineerde Staten- en waterschapsverkiezingen op 18 maart met het tellen van de stemmen in twee rondes. Eerst in het stembureau en een dag op een openbare centrale plek.

Betrouwbaarder en transparanter
Het telexperiment, waaraan alle gemeenteraden hun fiat moesten geven, moet het tellen van de stemmen betrouwbaarder en transparanter maken. In de 25 deelnemende gemeenten wordt ‘s avonds in het stemlokaal alleen nog een voorlopige ‘sneltelling’ uitgevoerd op het niveau van de partij. De gemeente kan op basis van deze gegevens op de verkiezingsavond een voorlopige uitslag geven. Op donderdag 19 maart worden de stemmen naar het ‘gemeentelijk stembureau’ gebracht, waar ze op persoonsniveau worden geteld.

Heerenveen
Een van de gemeenten die deelneemt aan het telexperiment, is Heerenveen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan (PvdA) vertelt met welk dilemma gemeenten op de verkiezingsdag worden geconfronteerd: ‘Alles moet met de hand worden geteld. Er zijn nu ook nog eens twee verkiezingen. Als we één verkiezing hebben, dan duurt het tot ik weet niet hoe lang na middernacht voordat alle stemmen zijn geteld en gecontroleerd. Nu moet je met twee verkiezingen met dezelfde ploeg mensen nog een keer uren gaan tellen, terwijl iedereen doodmoe is en geen stembriefje meer kan zien. Of je moet een dubbele ploeg hebben, maar dat betekent wel dat we op zoek moeten naar nog meer vrijwilligers.’

Rustig

Gemeenten konden zich bij het ministerie van BZK opgeven voor een experiment om de stemmen in twee fasen te tellen. Heerenveen koos daarvoor. ‘We tellen nu alleen maar één keer op het niveau van de partij. De volgende dag kunnen we rustig op een centrale plek tellen op het niveau van de kandidaten. Wij denken dat we daardoor secuurder kunnen tellen en met minder mensen toekunnen. We krijgen er ook een vergoeding van 12,5 duizend euro voor van het rijk’, aldus burgemeester Van der Zwan. Heerenveen kiest niet voor het gemeentehuis voor die tweede centrale telling. ‘We zijn op zoek naar een mooie openbare locatie die typerend is voor de gemeente en waar alle kandidaten en partijen present kunnen zijn. Wellicht dat we op het Abe Lenstra Stadion uitkomen’, aldus de burgemeester van Heerenveen.

25 gemeenten
De gemeenten die zich hebben aangemeld voor het telexperiment zijn Borne, Culemborg, Dantumadiel, Elburg, Epe, Ermelo, Goeree-Overflakkee, Heerenveen, Heerlen, Hof van Twente, Kampen, Lingewaard, Maassluis, Noordenveld, Ouder-Amstel, Overbetuwe, Putten, Raalte, Rhenen, Rucphen, Uden, Vlissingen, Voorschoten, Zaltbommel en Zoetermeer.

Bespottelijk
Eigenlijk is het bespottelijk dat gemeenten ervoor moeten kiezen om de stemmen die zijn uitgebracht voor Provinciale Staten en waterschappen in twee fasen te tellen teneinde nauwkeurig werk te kunnen leveren, aldus burgemeester Van der Zwan. ‘Het is echt te gek voor woorden dat we anno 2015 niet digitaal kunnen stemmen. Alles doen we in het dagelijkse leven digitaal, maar we moeten de stemmen met de hand tellen omdat er wel eens iemand buiten het stembureau met apparatuur zou kunnen proberen te achterhalen op wie ik stem. Maar we vinden het wel acceptabel dat mensen urenlang en oververmoeid zitten te tellen en daarbij fouten kunnen maken. Gelukkig dat we dat probleem met dit experiment kunnen verhelpen.’ Minister Plasterk van BZK meldde vorige maand dat een groep externe deskundigen de ICT-specificaties gaat uitwerken waaraan een goed beveiligde stemprinter en elektronische stemmenteller moeten voldoen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Albert Kaal / Auditor
Als lid van de werkgroep verkiezingen in mijn gemeente verbaas ik me er ook nog steeds over dat we niet digitaal mogen stemmen. De stemmachines die we eerder hadden voldeden prima. De hele wereld is tegenwoordig gedigitaliseerd. Met deze dubbele verkiezing moeten wij extra stemmentellers in gaan huren om de stembureauleden te ondersteunen. Nu is het maar afwachten hoe laat de laatste voorzitter zijn stemtas met de, in ons geval, 4 processenverbaal in komt leveren.
Michel de Rooij / Functioneel applicatiebeheerder
Dat digitaal stemmen heel wat voeten in de aarde heeft is wel bekend. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk oplossingen zijn die met de huidige stemmethode snel een resultaat kunnen opleveren.

Zo heb ik, samen met een collega die voorzitter is van een stemdistrict, afgelopen jaar een database ontwikkeld die ongeveer 5 minuten nadat alle stemmen zijn uitgevouwen al de complete uitslag heeft. Daarbij zijn de stemmen dan ook nog eens in bundels (van 25 stemmen) verpakt met een uitdraai erbij van de betreffende bundel zodat elke bundel eenvoudig gecontroleerd kan worden.

Het principe waarop de database werkt is heel simpel: elk stembiljet dat wordt geopend wordt voorgelezen, geverifieerd en gelijk ingevoerd in de database. Zodra het laatste biljet dus is afgehandeld, is de uitslag bekend en die kan vervolgens vanuit het kiesdistrict worden verstuurd naar de centrale post waar de database wordt ingelezen en gecombineerd met de andere kiesdistricten. De database weet, doordat de kandidaten van tevoren zijn ingelezen, gelijk ook het aantal voorkeurstemmen en het aantal stemmen op de lijsttrekkers.

Waarom gebruiken jullie deze methode dan nog niet in Amsterdam, zou een goede vraag zijn. Inderdaad, een hele goede vraag!
eric / ambtenaar
‘Het is echt te gek voor woorden', inderdaad, we geven voor digitaal stemmen straks graag per verkiezing (!) heel veel geld extra uit om een paar uur eerder met het media spektakel te kunnen beginnen, helemaal te gek, waarom goedkoop als het veel duurder kan?
doeterniettoe / -
Het is helemaal niet te gek voor woorden dat we niet digitaal stemmen. Sterker: er zijn gigantisch veel dingen die we niet digitaal doen. Dat deze burgemeester het jammer vindt dat hij moeten werken voor zijn salaris en een democratisch grondrecht als vrijheid en anonimiteit om te stemmen minder belangrijk vind zegt erg veel over zijn denk- en handelwijze.
Jan F.Kloosterman / voorzitter stembureau
Beste doeterniettoe. Je mag dan commentaar hebben op deze burgemeester maar besef wel dat vanaf de opening van het stembureau om 7uur 's morgens tot na het tellen vaak om middernacht heel veel inwoners van gemeentes als vrijwilliger betrokken zijn bij het stemmen. Dat doen ze niet voor het geld maar als betrokken burger in de samenleving. Daarom is ook mijn wens om zo snel mogelijk over te gaan tot het digitaliseren van de stemmingen
Advertentie