of 61819 LinkedIn

1 op 7 jonge vrouwelijke ambtenaren lastiggevallen

Ongeveer een zevende van de vrouwelijke ambtenaren onder de 35 jaar heeft vorig jaar ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek naar ongewenste omgangsvormen  in de publieke sector, dat staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) heeft laten uitvoeren.
Reageer

Ongeveer een zevende van de vrouwelijke ambtenaren onder de 35 jaar heeft vorig jaar ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek naar ongewenste omgangsvormen  in de publieke sector, dat staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) heeft laten uitvoeren.

 

MeToo-beweging
Volgens het rapport verdient de MeToo-beweging, die sinds 2017 seksueel wangedrag aankaart, aandacht bij het rijk. Knops ziet in de resultaten 'het belang van een zerotolerancebeleid'. Inmiddels is de mogelijkheid voor ambtenaren om te praten met een vertrouwenspersoon meer onder de aandacht gebracht, schrijft de staatssecretaris. Ook worden er workshops aangeboden om ongewenste omgangsvormen te herkennen. Hier hebben tot dusver tweehonderd mensen aan deelgenomen.


Andere vormen
Het rapport richtte zich ook op andere vormen van ongewenst gedrag door collega's of leidinggevenden, zoals pesten. Ongeveer 15 procent van alle ondervraagden meldde verbale agressie. Ook pestgedrag (13 procent) of intimidatie (9 procent) werden genoemd. De meeste klachten gingen over niet-collega's, zoals klanten of burgers.

 

Verbale agressie

De helft van de werknemers die dagelijks klantcontact heeft, meldde last te hebben van verbale agressie. Meer dan 30 procent van de ambtenaren had te maken met intimidatie en bedreiging. Bijna 10 procent gaf aan weleens gediscrimineerd te zijn. Volgens het rapport kon niet worden onderzocht of dit werd gedaan door collega's of externen.

 

Voldoende maatregelen

Meer dan 80 procent van de ondervraagden zei dat de organisatie voldoende doet om ongewenst gedrag tegen te gaan. Bijna 40.000 medewerkers hebben meegedaan aan het onderzoek. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners