Advertentie

Meer gemeenten zien af van WOB-leges

Van de rechtbank mag het niet, de VNG vindt dat het moet: leges heffen voor het beantwoorden van Wob-verzoeken. Nogal wat gemeenten negeren het VNG-advies.

05 juli 2010

Een flink aantal gemeenten dat vorig jaar een rekening stuurde voor de afhandeling van een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), heft hiervoor geen leges meer. Vorig jaar stuurden 35 gemeenten RTL Nieuws een nota voor behandeling van een Wob-verzoek over onkostendeclaraties van wethouders. RTL had het verzoek bij 441 gemeenten neergelegd.

 

De rechtbank in Den Haag bepaalde in april in een door onderzoeksjournalist Brenno de Winter aangespannen zaak tegen Kaag en Braassem, dat gemeenten geen leges voor Wob-verzoeken in rekening mogen brengen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseerde dat toch te doen. Enkhuizen legde het advies van de VNG naast zich neer en betaalde RTL de afhandelingskosten van hun Wob-verzoek (566,40 euro) terug.

 

Clusterhoofd financiën Dietwin Bruin: ‘Wij hebben na de rechterlijke uitspraak RTL benaderd en aangegeven dat de te veel geheven leges terugbetaald zouden worden. De argumenten van RTL in het eerder door de gemeente afgewezen bezwaarschrift waren namelijk dezelfde als die van onderzoeksjournalist De Winter. We hebben nu een Wobverzoek liggen van RTV-NH. Ook hier zullen we alleen kopiekosten in rekening brengen. De VNG is tot een ander standpunt gekomen, maar wij voelden ons geroepen om direct na de uitspraak actie te ondernemen, omdat Enkhuizen als enige gemeente in de regio RTL een aanslag had opgelegd.’

 

Barrière

 

De rechtbank in Den Haag bepaalde dat een Wob-verzoek geen individueel belang dient maar een algemeen belang van openbaarheid van informatie. Het is geen dienst en dus is er geen wettelijke grondslag voor legesheffing. Wel mogen kopieerkosten in rekening worden gebracht. Volgens de vereniging van onderzoeksjournalisten VVOJ is ook dit een barrière. De VNG vindt de uitspraak van de rechtbank ‘zeer discutabel’ en meent dat de beslissingsruimte van gemeenten in het geding is.

 

‘Elk Wob-verzoek veroorzaakt kosten. Er moet werk worden gedaan dat bij geen enkele organisatie gratis is’, aldus de VNG. Enkhuizen stortte het notabedrag terug, Reeuwijk trok de rekening van 791,90 euro in, maar blijft wel Wob-leges rekenen. Gemeentevoorlichter Sandra de Jong: ‘RTL had nog niet betaald en dat hoeven ze nu dus ook niet, maar als er een nieuw Wob-verzoek komt, dan sturen we wel weer een rekening. Dat doen we zolang de zaak nog niet in hoger beroep is behandeld.’

 

RTL-onderzoeksjournalist André Tak verbaast zich over de houding van Reeuwijk omdat er volgens hem geen hoger beroep gaat komen, maar zegt ingenomen te zijn met het besluit van andere gemeenten. Tak: ‘Er zijn ook geen rechtsgronden voor inning. De memorie van toelichting op de Wet openbaarheid van bestuur en het tarievenbesluit voor gemeenten verbieden inning. Het argument tegen inning is dat het openbaar maken van informatie via de Wob geen dienst is, maar een plicht. Een plicht waar we via belastinginning voor betalen.’

 

Billijk

 

Venlo, de gemeente die RTL vorig jaar met 1.843 euro de hoogste rekening stuurde, voelt zich niet aangesproken door de uitspraak van de rechtbank dat het beantwoorden van een Wob-verzoek geen dienst is.

 

Adviseur bestuurlijke communicatie Hans van den Berk: ‘Kaag en Braassem kent een Legesverordening met een tarieventabel waarin een specifiek tarief is opgenomen voor de Wob. De rechtbank heeft bepaald dat dit onderdeel van de tarieventabel onverbindend is. De Legesverordening met tarieventabel van Venlo kent geen specifiek tarief voor Wob-verzoeken. Onze werkwijze is niet vergelijkbaar met die van Kaag en Braassem. Bij ons worden in beginsel vanaf tien pagina’s enkel kopiekosten in rekening gebracht. Alleen als er écht veel werk moet worden verzet, brengen we kosten in rekening.’

 

Juist omdat het beantwoorden van Wob-verzoeken ten koste gaat van het gewone werk, pleitte Kaag en Braassem voor het heffen van leges. Totdat de gemeente door de rechter werd teruggefloten.

 

Wethouder Floris Schoonderwoerd (PvdA): ‘De uitspraak van de rechtbank is duidelijk en dus passen we onze legesverordering aan. Maar we begrijpen heel goed dat de VNG wil dat we leges blijven heffen. De Wob is namelijk niet bedacht om 430 gemeenten een paar vragen te stellen en er vervolgens een nieuwsberichtje van te maken. We worden overladen met mediavragen waarvan je je moet afvragen of ze de openbaarheid van bestuur dienen of het publicatiebelang van een journalist. Maar een hoger beroep op basis van de huidige Wob heeft geen zin. Het zou beter zijn als de VNG gaat lobbyen voor wijziging van de Wob.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Brenno de Winter
De reactie van de VVOJ - waarvan ik ook lid ben - vind ik verbazingwekkend. De discussie over leges ging wat mij betreft NIET over kopieerkosten. Als dat volgens de regels gebeurt dan zal ik me daar ook niet tegen verzetten. Mijn zaak ging om de veronderstelde 'dienstverlening'.

Ik leg het nog maar een keer uit: je vraagt de overheid om documenten te openbaren aan IEDEREEN, waarbij het uitgangspunt is dat ze niet openbaar zijn maar dat wel zou horen. Daar gaat het om. Papier genereren doe je wel voor een verzoeker specifiek en iedere betere Wob-practicioner heeft geen last van kopieerkosten (vraag gewoon digitale verstrekking). Het lijkt erop dat ze dit niet begrijpen en dat iemand zonder veel ervaring dit heeft gevraagd.

Dat sommige gemeenten rekenen als het 'echt werk' wordt, toont het eigenlijke probleem: hun documenten zijn onvoldoende toegankelijk en daarom is het gedoe. Het beter organiseren van de administratie is dus de oplossing niet de vrager van transparantie. Gelukkig geven veel gemeenten in een onderzoek van de VNG aan helemaal niet zoveel werk aan de Wob te hebben. Kennelijk is hun archief beter op orde.

Aan de heer Schoonderwoerd: toetsen hoe beleid over Nederland uitvalt is wel een taak van de journalist. Mijn Wob-verzoek had ik nooit in uw gemeente ingediend als de VNG gewoon openheid van zaken had gegeven. Daar begon mijn verhaal. Helaas kozen zij voor een semantische discussie over de vraag of zij wel of niet onder de Wob vallen en had ik geen keus dan landelijk te vragen.

Overigens vecht ik het standpunt van de VNG aan en deze zaak dient 28 juli 2010 om 11:00 bij de Rechtbank in Arnhem. Ergo: als de VNG niet zo moeilijk had gedaan, had ik nooit een conflict met Kaag en Braassem gehad.

Advies: publiceer gewoon beleidsstukken en dan nemen de verzoeken vanzelf af. Eigenlijk lijkt me dat een heel normale zaak (internationaal gebeurt dat veel en veel meer).
Karel Doemar / Persvoorlichting
@ Benno de Winter

Ingaande op je laatste alinea kan ik je melden dat in de gemeente waar ik werk alle mogelijke documenten voor alle mogelijke verslaggevers beschikbaar zijn via internet.

Maar geen verslaggever die de moeite neemt om die informatie te gebruiken.

Te druk, te veel werk, te veel enz. enz.

Daarom is het over de schutting mieteren van een reeks, vaak slechte, vragen via één enkel mailtje aan honderden gemeenten gemakkelijker dan het ouderwetse pluiswerk.

Overigens, en dat snap ik heel goed, is het praktisch ook ondoenlijk om over een bepaald onderwerp alle sites van alle gemeenten na te pluizen.

Maar zeg dat dan ook.

Vandaar dat je advies in de laatste alinea in mijn beleving slechts een theoretische is.
Je collega's tonen immers aan dat de praktijk is weerbarstiger is.

overigens ben ik erg benieuwd naar de meerwaarde die veel vragen wel/niet hebben voor het functioneren van de democratie.

Er komt een moment dat in de WOB wordt opgenomen dat vragen die niet direct relevant zijn voor het bewaken van de democratie niet onder de WOB gaan vallen.

Jammer voor de commerciële behoefte van de media, maar een schifting tussen de groeiende commerciële en krimpende democratische functie van de pers mag wel eens steviger in wetgeving worden verankerd.

Waarom? Om misbruik te voorkomen.
Brenno de Winter
@Guido: ik weet niet welke gemeente je werkt. Maar ik deel je standpunt dat veel journalisten hun huiswerk soms onvoldoende doen. Als ik Wob dan is er al een stil traject aan vooraf gegaan, waarbij het duidelijk dat er iets te halen valt.

Dat er een moment van inperking komt, hoop ik niet. Daar zal ik mij met alle mogelijke middelen tegen verzetten. Bijvoorbeeld door erop te wijzen dat een Wob-verzoek nu al ter zijde te schuiven valt. Dat gebeurt soms niet, terwijl het evident is dat dat juridisch gewoon kan. Ook is mijn ervaring dat heel veel gemeenten bijna nooit met de burger in overleg treden bij een verzoek. Binnenlandse Zaken doet dat bijvoorbeeld wel en dat heeft in mijn ervaring al zeker drie keer een bezwaar en beroep voorkomen. Het echte probleem is echt hier de afhandeling op verschillende niveaus.

Er zijn een paar verlichte gemeenten die nu veel publiceren en dus het werk eenvoudiger kan maken. Maar in mijn zaak heb ik wel gekeken wat al publiek was bij ALLE gemeenten over NOiV-beleid en dat was nagenoeg niets.

Ook nog eventjes een klein ander ding: in Nederland wordt nagenoeg niet gewobt. In de VS blijkt er ruim 70 maal zoveel te worden gewobt en komen documenten gelijk voor iedereen beschikbaar. In Nederland niet. Zo kan het gebeuren dat vergelijkbare informatie herhaald wordt opgevraagd.
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
De WOB-discussie gaat maar door.

Zelf loop ik ook tegen weigerachtige overheden aan. Mijn casus:

In de kernkaart WWB 2008 staat keurig het aantal bijstandsfraudeurs per gemeente. Omdat ik wll weten hoeveel bijstandsfraudeurs na de geconstateerde fraude weer in de uitkering komen/blijven, heb ik dit aan de Minister van SZW in een WOB-verzoek gevraagd.

De Minister van SZW neemt niet zijn eindverantwoordelijkheid (terwijl hij dat wel aangeeft in de MvT op de WWB). Hij verwijst mij naar de gemeenten. Mijn reactie: een WOB-bezwaarprocedure.

Ik, stuur naar ruim 50 gemeenten een WOB-verzoek. Ik krijg zeer veel diverse reacties, namelijk:
1.de gevraagde gegevens kunnen niet worden geleverd;
2. het genereren van gegevens kost teveel tijd (Venlo: vijf werkdagen. Alphen aan den Rijn: 8 uur);
3. ik krijg mijn informatie,. De informatie die ik krijg is bij een aantal gemeenten echter afwijkend van de cijfers in de kernkaart.

Tegen de weigerachtige gemeenten lopen nu bezwaarprocedures.. Een gemeente (Almere) ging akkoord met rechtstreeks beroep. Ongetwijfeld zullen meer rechtszaken gaan volgen.

De beste gemeente vond ik nog Utrecht: ik kreeg mijn gegevens. Niet op grond van de WOB, maar op grond van de Utrechtse servicenormen.

Mijn hoop: Groen Links wil de WOB structureel wijzigen. Ik kan mij vinden in dit initiatief.
Advertentie