Advertentie

Meer gemeenten proberen vuurwerkdetectiesysteem

Meer gemeenten gaan de mogelijkheden van een vuurwerkdetectiesysteem onderzoeken. De gemeente Sliedrecht start met een proef waarmee vuurwerkoverlast in beeld wordt gebracht.

30 november 2017

Meer gemeenten gaan de mogelijkheden van een vuurwerkdetectiesysteem onderzoeken. De gemeente Sliedrecht start met een proef waarmee vuurwerkoverlast in beeld wordt gebracht. 

Decibelmeters
Bij de gemeente Almere heeft GroenLinks inmiddels ook aangedrongen op de inzet van een vuurwerkdetectiesysteem. Eind 2015 begon een groep van zes gemeenten waaronder Hilversum, Leeuwarden, Amersfoort en Utrecht op proefbasis met het systeem. Ook Maassluis experimenteerde ermee. Na het afsteken van vuurwerk is met een vuurwerkdetectiesysteem op een paar meter nauwkeurig te zien waar, op welk tijdstip en met welke kracht er vuurwerk is afgestoken binnen een gemeente. Daardoor kunnen politieagenten sneller ter plaatse zijn om op te treden. Decibelmeters op bijvoorbeeld flatgebouwen geven de signalen door. Met de informatie kunnen er hotspots in wijken in beeld gebracht worden.


'Gemeenten stappen af van verbod'

Burgemeester Bram van Hemmen laat aan Sliedrecht.net weten dat de proef drie jaar zal draaien. Daarna wordt bekeken of het systeem ook wordt aangeschaft. Een systeem waarbij er vuurwerkvrije zones worden ingesteld ziet Van Hemmen niet zitten. ‘Daar hoort dan handhaving bij. Daar is capaciteit voor nodig en moet je goed organiseren. We zien dat andere gemeenten hier juist van afstappen. Het wekt verwachtingen die we niet altijd waar kunnen maken’, zo meldt hij aan de website.

Keuze tussen detectiesysteem en vuurwerkvrije zone

In Veenendaal wordt momenteel overwogen om een vuurwerkvrije zone in te stellen, de raad besloot om die mogelijkheid te onderzoeken. Veenendaal deed al eens een experiment met een vuurwerkdetectiesysteem van TNO, maar schafte het niet aan omdat het gezien de kosten te weinig opleverde. ‘Het knallen op eigen terrein maakt het lastig overtreders aan te pakken.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie