Advertentie

Maastricht weigerde 'wurgcontract' songfestival

Maastricht heeft geweigerd een door de NPO 'wurgcontract' voor het songfestival te tekenen. Dat blijkt uit de notulen van een besloten vergadering op 8 augustus.

12 september 2019
stadhuis-maastricht.jpg

Maastricht weigerde een door de NPO voorgelegde samenwerkingsovereenkomst over het songfestival te tekenen. Dat blijkt uit de notulen van een besloten vergadering op 8 augustus. Rotterdam overweegt de toeristenbelasting te verhogen om het songfestival (mede) te kunnen financieren.  

Risico's

Volgens de Maastrichtse wethouder John Aarts van financiën (VVD) was dit een 'wurgcontract'. In die overeenkomst van de NPO stonden volgens Aarts zaken die eerder niet aan bod waren geweest, en die erop neerkwamen dat alle risico's op de stad en zalencentrum het MECC zouden worden afgewenteld. De gemeenteraad van Maastricht besloot op 8 augustus tijdens de vergadering niet te tekenen voor deze 'carte blanche'.

Verbouwen

De raad verwierp ook een eis van de NPO om zalencentrum MECC grondig te verbouwen. De raad besloot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aan de NPO voor te leggen waarin de financiële risico's beter zijn afgedekt. Maar op 30 augustus koos de NPO voor Rotterdam als plek waar het Songfestival plaats zal vinden.

Blanco cheque

In de besloten raadsvergadering zei Aarts dat de NOS 'denkt dat Maastricht gek is als Maastricht de oorspronkelijke overeenkomst zou tekenen.' De gemeente zou dan afhankelijk zijn van de redelijkheid van de NOS. 'Dit is immers een blanco cheque', aldus Aarts. Directeur Rob van de Wiel van het MECC hield de raad voor dat de prestigieuze kunstbeurs TEFAF jaarlijks in het zalencentrum wordt gehouden met een contract waarmee MECC uit de kosten komt. Ook rond het songfestival denkt het MECC de kosten te kunnen dekken, maar Van de Wiel wijst erop dat NPO probeert 'de voorwaarden door te verleggen naar de stad'. De raad besloot op 8 augustus de procedure voor het binnenhalen van het songfestival voort te zetten, maar niet onder de voorwaarden die NPO stelde.

Rotterdam

De gemeente Rotterdam trekt 15,5 miljoen euro uit voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival.  Dat staat in het bidbook dat donderdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad is vrijgegeven. De volledige begroting is in de vrijgegeven stukken onleesbaar gemaakt. Voor een vergelijkbaar bedrag (circa 15,5 miljoen) zoekt de stad nog financiële dekking. Het gemeentebestuur overweegt onder meer de toeristenbelasting te verhogen. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet Jansen
Goed gedaan, Maastricht. Laat je niet in de luren leggen door de staatsomroep NPO.
liesbeth / mantelzorger
ben trots op Maastricht! De Limburgers laten zich geen oortje aannaaien! BRAVO
Karel van Klaveren
"In de besloten vergadering zei wethouder John Aarts..."



Dit is toch weer Limburgs op z'n best. Een besloten vergadering: dan wordt datgene wat er gezegd wordt, normaliter vertrouwelijk gehouden. Maar niet voor Aarts, die klapt heerlijk uit de school tegenover de media.



Nou ja, het is Maastricht. De laatste weken niet uit het nieuws op BB weg te slaan. Vanwege de stapatzen van haar burgemeester. Wees er maar trots op.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik begrijp hoe dan ook niet waarom een stad dat suikerspinfestival binnen zou willen halen.
Paul / projectleider
Ach R'dam staat graag met z'n snufferd vooraan-Calimero complex?



Rondom klimaat en 'resilience'profileren ze zich ook zo graag- zijn in die hoek vast potjes te vinden (zeker nu Adam die grote klimaat summit wél organiseert)
Advertentie