Advertentie

Lokale partijen kunnen zonder Haagse steun

De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen ijvert voor subsidiëring van lokale partijen. Maar in de praktijk kunnen die prima leven zonder Haagse steun. De lokale partijen kregen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen verreweg de meeste stemmen. De landelijke partijen krijgen dit jaar zo’n 15,5 miljoen euro subsidie, de lokalen niets.

03 februari 2014

De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen ijvert voor subsidiëring van lokale partijen. Maar in de praktijk kunnen die prima leven zonder Haagse steun.

De lokale partijen kregen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen verreweg de meeste stemmen (23,7 procent). PvdA en VVD volgden met 15,7 procent. De landelijke partijen krijgen dit jaar zo’n 15,5 miljoen euro subsidie, de lokalen niets. De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) meent: of iedereen subsidie of niemand.

Geen campagne voeren van gemeenschapsgeld
‘Dat eerste zal Den Haag nooit doen, want dan maken ze ons nog groter en het laatste doen ze ook niet, want dan maken ze zichzelf nog kleiner’, zegt Hub Schoenmakers, fractievoorzitter van Burger Belangen Beek - Nieuw Democraten Beek (BBB-NDB), de grootste partij in de Limburgse gemeente Beek. Schoenmakers moet zich van PvdA-minister Plasterk van Binnenlandse Zaken voor subsidie maar wenden tot de gemeente.
‘Nee, dank’, lacht Schoenmakers. ‘Net als de landelijke partijen campagne voeren van gemeenschapsgeld? Wij hebben geen geldschieters en financieren de campagne uit onze eigen vergoedingen. Op de website staat dat je mag doneren, maar we gaan niet actief naar geld op zoek. Geen sponsormiddagen bij ons. We zijn onafhankelijk.’

Onafhankelijk partijprogramma

‘Natuurlijk, de landelijke partijen hebben meer geld, maar wij kunnen onafhankelijk een partijprogramma maken en we zijn niet afhankelijk van grote sponsoren. Dat stellen kiezers op prijs. Wij moeten slim omgaan met ons budget en dat is tot op heden altijd gelukt. Als we straks in de financiële problemen komen, dan stoppen we allemaal nog wat geld in de pot.’

Luchtballonnen boven gemeente

Annemarie Heite is raadslid en campagneleider van Gemeentebelangen Bedum. De partij brak in 2010 door op het politieke toneel en is met vijf zetels verreweg de grootste partij in de raad. Campagne voeren zonder subsidie is geen ramp. ‘Wij hebben het financieel lastiger en moeten daardoor creatief zijn. Daar ben ik dan ook wel weer trots op, want het lukt ons. Het CDA laat luchtballonnen boven Bedum los en een campagneteam strijkt hier straks ook neer. Maar ik ga niet het slachtoffer uithangen. Met een budget van 4.500 euro hebben we de andere partijen vier jaar geleden verpletterd. We hebben middelen en acties uit de kast getoverd waar ze nog nooit aan hadden gedacht.’

Crowdsourcen loopt goed

 ‘Er zijn zo veel kansen, maar je moet ze wel zien’, zegt campagneleider en docent marketing & management aan de Hanzehogeschool Annemarie Heite. ‘We zijn aan het crowdsourcen. Daarvoor hebben we een prachtige site geopend, goudvoorbedum.nl. Er is een link voor het geven van een bijdrage. Dat loopt goed. Ik heb geen vergelijkbare site in Nederland gezien. Burgers kunnen op onze website meepraten. Deze discussies vertellen ons waar Bedum mee bezig is en wat de belangrijke onderwerpen moeten zijn. Zo werken we niet alleen voor de verkiezingen, maar ook daarna, als we in het college zitten.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R.W. Kooij / Lijsttrekker en fractievoorzitter VVD-Voorst
Lokaal stemmen leidt tot een verdere versnippering binnen de gemeenteraad. Al gauw dreigt een integriteitsconflict door belangenverstrengeling. Lokaal is eerder sprake van actiegroepen zonder politieke visie op de samenleving in plaats van verankerde politieke grondslagen. Vaak is sprake van one issue belangen groeperingen. Mijn advies: liever landelijk dan lokaal, werk niet mee aan de versnippering van de politiek. En natuurlijk geen subsidie naar locale actiegroepen!
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
In mijn dorp weten we wat "verankerde politieke grondslagen" inhouden. Geen beweging in te krijgen, ook als de weg doodloopt.
Dick Zumker / zzp'er
Ik zie een bezuinigingsmogelijkheid van € 15,5 miljoen als we stoppen met subsidiering van landelijke politieke partijen! Dat is toch snel te realiseren door de landelijke politiek lijkt me?
Advertentie