Advertentie

Door herindelingen 345 gemeenten in 2022

Er zullen door de herindelingen vanaf 1 januari 345 gemeenten in Nederland zijn, maar zodra Weesp en Amsterdam op 24 maart zijn samengevoegd, worden het er 344. De nieuwe gemeente Land van Cuijk in Noord-Brabant zal na de herindeling de achtste plek innemen in de lijst van grootste gemeenten qua oppervlak. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

29 december 2021
Nederland-shutterstock-1815847181-2.jpg

Als gevolg van herindelingen zullen er na de jaarwisseling 345 gemeenten in Nederland zijn, maar zodra Weesp en Amsterdam op 24 maart zijn samengevoegd, worden het er 344. De nieuwe gemeente Land van Cuijk in Noord-Brabant zal na de herindeling de achtste plek innemen in de lijst van grootste gemeenten qua oppervlak. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor 1830

Tien gemeenten gaan op 1 januari op in andere gemeenten. Vier daarvan – Langedijk, Landerd, Cuijk en Sint Anthonis – zijn uit een eerdere herindeling ontstaan. ‘De andere zes gemeenten die gaan verdwijnen, bestonden al vóór 1830’, schrijft het CBS. Boxmeer werd in 1994 en 1998 uitgebreid met andere gemeenten en in 2022 gaat Boxmeer op in Land van Cuijk.

 

Voor Na   Voor  Na  
Beemster Purmerend (NH) Boxmeer Land van Cuijk (NB)
Purmerend Purmerend (NH) Cuijk Land van Cuijk (NB)
Heerhugowaard Dijk en Waard (NH) Grave Land van Cuijk (NB)
Langedijk Dijk en Waard (NH) Mill en Sint Hubert Land van Cuijk (NB)
Landerd Maashorst (NB) Sint Anthonis Land van Cuijk (NB)
Uden Maashorst (NB)      

Bron: CBS

 

Bron: CBS

 

G40

Land van Cuijk heeft een oppervlakte van 34 duizend hectare en zal daarom de op zeven na grootste gemeente van Nederland zijn. De nieuwe gemeente zal ruim 90 duizend inwoners tellen en komt daarom op de 39e plaats van gemeenten met de meeste inwoners.

 

Weesp

Er staan meerdere herindelingen gepland voor komende jaren, waarvan de eerste op 24 maart gebeurt als Weesp bij Amsterdam wordt gevoegd. Amsterdam krijgt hierdoor 20 duizend inwoners erbij en komt uit op een totaal van bijna 900 duizend. De herindeling gebeurt op 24 maart omdat de herindelingsverkiezingen dan kunnen samenvallen met de reguliere gemeenteraadsverkiezingen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het gaat de goede kant op. Op naar de 300.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Stefan
Twee foutjes in het artikel:

- Maashorst ligt in Noord-Brabant

- Wees in de laatste alinea moet zijn Weesp
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Karel van Klaveren
Gek, dat de verkiezingen voor fusiegemeente Amsterdam/Weesp nu wel kunnen samen vallen met de landelijke gemeenteraadsverkiezingen. Waarom dat dan niet ook gedaan bij Maashorst, Land van Cuijk, Dijk & Waard en Purmerend? Of ligt dat aan de invloed van de hoofdstad (lees: burgemeester Halsema) op de besluitvorming van het ministerie van Binnenlandse Zaken (lees: minister en Amsterdammer Ollongren)?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie