Advertentie

Kabinet zonder oppositie

Als ik Jolanda Sap, de leider van GroenLinks, een verwijt mag maken, dan geldt dat haar hardnekige zwijgzaamheid. Natuurlijk, ze werd ernstig gehinderd door publicaties over Mariko Peeters. Sindsdien zwijgt ze vooral.

16 september 2011

Zelfs na het geruchtmakende interview dat legerminister Hans Hillen aan Vrij Nederland gaf, hoorde je haar amper. Hillen vertelde in dat interview dat de missie naar Kunduz in eerste instantie een militaire was. Het valt nauwelijks te bevatten dat mevrouw Sap nog steeds gelooft dat de Kunduz-mannen alles gaan doen, behalve vechten.

 

Het komt er in feite op neer dat de oppositie zichzelf vrijwel monddood gemaakt heeft. Daar wordt een hoge prijs voor betaald. Het zwijgen van mevrouw Sap en het lafhartige van de PvdA zorgen er voor dat een weinig vrijheidslievende partij als de SP de socialisten voorbij streeft als het om de waardering van de kiezers gaat.

 

Persoonlijk ben ik alles behalve een SP-aanhanger. Maar geen mens hoeft eraan te twijfelen dat die partij de socialistische beweging in Nederland ernstig naar de kroon aan het steken is. Op zichzelf is dat geen wonder. Blijkbaar is Nederland rijp voor het harde anti-PvdA-standpunt dat de SP vertegenwoordigt.

 

En blijkbaar kiezen bijzonder veel Nederlanders voor dat harde standpunt, zonder zich nog iets gelegen te laten liggen aan de verworvenheden van de socialistische stroming. Het harde standpunt, laat de SP zien, valt net zo makkelijk bij de aanstaande kiezers als het PVV-standpunt dat gebaseerd is op kopvoddentax, haatpaleizen en nog zo wat anti-islam gedachten.

 

Het lijkt erop alsof de tijd van het voorzichtige standpunt en de minder opwindende conclusie voorgoed voorbij is. Weliswaar spot de partij met het democratische beginsel dat er bijvoorbeeld ook sprake zou kunnen zijn van een jongerenbeweging, waar Wilders op zichzelf niet veel waarde aan lijkt te hechten.

 

Om kort te gaan: van een werkelijk spraakmakende oppositie is geen sprake meer. Het kabinet-Rutte kan vrijuit bezuinigen, zelfs op het persoonsgebonden budget dat voor heel veel mensen de enige steun is die ze van de overheid ontvangen.

 

Soms hoop ik dat PvdA-leider Job Cohen zijn tanden eens wat meer laat zien. Maar helaas, ik geloof niet dat dat gaat gebeuren. Daarvoor is de PvdA en daarmee de hele socialistische beweging te braaf geworden. Van de klassieke socialisten in Nederland, ooit beroemd geworden met Tien over Rood, gaat geen enkele dreiging meer uit. Nieuw Links is gestorven en begraven.

 

Niemand ligt nog van enig socialistisch idee wakker. Jammer.  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Juist met Tien over Rood is het allemaal mis gegaan met de PvdA. De echte socialisten zaten in de generatie daarvoor. Die deden nog iets voor de ontwikkeling van kansarmen en pasten daarbij goed op de centen. De potverteerders van Nieuw Links hebben vooral hun eigen zakken gevuld en om de massa zoet te houden meer geld uitgegeven dan er in kas zat. Eenmaal volgevreten hadden ze geen oog meer voor wat er onder de bevolking leefde en hebben ze (samen met de liberalen) ons land verkwanseld aan het neo-liberalisme van de Europese Unie, waarvan we nu de wrange vruchten plukken. Dat verklaart het huidige succes van de SP! Ik ben inmiddels ook om.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Gerard van Westerloo
Inderdaad een droevige gang van zaken. PvdA en GroenLinks lijken niet in staat tot "krachtig, eerlijk èn evenwichtig".

Nu is partijvoorzitter Liliane Ploumen opgestapt en heeft een signaal gegeven dat ze van Cohen een krachtiger leiderschap en meer aandacht voor de vitaliteit van de partij zou willen. Hoe dat daar intern precies zit, weet ik niet, maar wel dat Ploumen onmiddellijk is afgebrand door een aantal Cohen-getrouwen. (Overigens niet door Cohen zelf: is dat politiek, of meent hij het dat hij met haar kritiek "aan de slag" wil?).

Ik vrees dat het probleem niet zozeer bij Cohens leiderschap ligt, maar eerder bij de in essentie opportunistische, niet-inhoudelijk georiënteerde mentaliteit van de meeste leden van die partij (en ook van GL, dat zich in veel opzichten nauwelijks meer van de PvdA onderscheidt).

Wat nodig is, is een combinatie: krachtig, eerlijk, evenwichtig leiderschap èn vitaliteit in de partij-gelederen. Alleen: je kunt vitaliteit niet van bovenaf opleggen. Als partijleider kun je alleen ruimte scheppen om die te laten groeien, en zichtbaar maken waarom dat nodig is. Het onbehagen in de PvdA is misschien juist een teken dat Cohen bezig is zijn werk goed te doen. In plaats van naar hun partijleider te wijzen, kunnen PvdA'ers misschien beter zelf aan herbronning gaan doen.

@Broadcaster
Ik heb nog nooit op de PvdA gestemd, vanwege de ook door jou gesignaleerde gebreken. Maar misschien, als er werkelijke vernieuwing in die partij zichtbaar zou worden en ze het in de peilingen slecht blijven doen ondanks een verantwoordelijke opstelling - misschien ga ik dan voor het eerst een gokje wagen.
Advertentie