‘Incasso-stop schuldeisers vaak niet nodig’
Voor een succesvol schuldhulptraject is een zogenaamd moratorium, waarbij schuldeisers tijdelijk wordt bevolen hun incassoactiviteiten stop te zetten, meestal helemaal niet nodig. ‘In tachtig tot negentig procent van de gevallen kunnen we het ook zonder moratorium wel af’, zegt voorzitter Ger Jaarsma van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.
De Tweede Kamer stuurt juist aan op een snelle invoering van een wettelijk moratorium. In de nieuwe wet over de schuldhulpverlening, die op korte termijn aan de Kamer wordt verzonden, willen de parlementariërs zo’n moratorium graag opgenomen zien. Ze denken dat het de kans op succesvolle schuldhulp zal vergroten als standaard een rustpauze wordt ingelast als iemand aan een traject begint. Ook de VNG dringt aan op een moratorium.
Bureaucratie
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken waarschuwde al dat dit juridisch ingewikkeld te regelen zal worden. De NVVK voorziet vooral veel overbodige bureaucratie. ‘Jaarlijks beginnen zo’n zestigduizend mensen met een schuldhulptraject. Met een moratorium zullen die allemaal naar de rechtbank moeten.’ De NVVK wil ook wel dat de mogelijkheid tot een moratorium in de wet wordt opgenomen, maar niet als standaard instrument. Jaarsma pleit voor een selectief gebruik. ‘Het kan goed werken als stok achter de deur, alleen in die gevallen dat we er onderling niet uitkomen. Als dezelfde schuldeiser bijvoorbeeld standaard een schikking weigert en we stappen keer op keer naar de rechter voor een moratorium dan komt de boodschap wel over.’ Donderdag spreekt de Tweede Kamer met Klijnsma over de schuldhulpverlening.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.