Advertentie

Hollands Kroon ‘niet afserveren’

Zal Hollands Kroon met het vertrek van twee wethouders, drie directieleden en straks ook de burgemeester het innovatieve pad verlaten? Meerdere bronnen bij de gemeente zijn ervan overtuigd dat de gemeente ‘gewoon’ vasthoudt aan de gekozen koers.

13 november 2017

Zal Hollands Kroon met het vertrek van twee wethouders, drie directieleden en straks ook de burgemeester het innovatieve pad verlaten? Meerdere bronnen bij de gemeente zijn ervan overtuigd dat de gemeente ‘gewoon’ vasthoudt aan de gekozen koers.

‘Omdat wij onze nek uitsteken, vinden sommige mensen het leuk om Hollands Kroon nu af te serveren. Maar ze vergeten dat 90 procent gewoon goed gaat’, zegt een ambtenaar. ‘De problemen die we hebben, gaan we oplossen.’

Vernieuwingsdrift

Ook de meeste raadsleden, met name die van de coalitiepartijen (VVD, Senioren Hollands Kroon, CDA en LADA), denken nog steeds dat Hollands Kroon de juiste weg is ingeslagen. Wel vinden zij dat het tempo van de veranderingen bij de gemeente te hoog is geweest. ‘Het is goed om nu een pas op de plaats te maken’, zegt Elaine Vlaming (CDA). ‘De drift van vernieuwen is te veel doorgezet, maar Hollands Kroon is echt geen stuurloos schip. Er gaat hier nog steeds heel veel goed, wij geloven nog steeds in het nieuwe organisatiemodel’, aldus VVD-fractievoorzitter Jan Swaag. En Jip Pankras van Senioren Hollands Kroon: ‘Het duurt vijf tot zeven jaar tot de nieuwe organisatie echt staat. Blijf achter je vernieuwende beleid staan, maar controleer beter wat er precies gebeurt binnen je organisatie.’

 

Te snel

Zo denkt ook coalitiegenoot LADA (Lokaal Alternatief Democratie Anders) erover. ‘Die zelfsturende teams zijn mooi, maar wie houdt ze in de gaten’, vraagt fractievoorzitter Henk van Gameren zich af. ‘Je moet het huishoudboekje niet vergeten, gewoon kijken wat er in de portemonnee zit.’ Ook in de oppositie blijft er steun voor de koers van de gemeente. ‘De opzet van de nieuwe organisatievorm is heel mooi’, zegt PvdA-fractievoorzitter Sylvia Buczynski. ‘Maar bij Hollands Kroon zijn ze te snel gegaan, veel mensen trekken dat niet.’

Buczynski doelt op het oplopende ziekteverzuim en de ruim vijftig medewerkers die de afgelopen jaren zijn vertrokken bij de fusiegemeente – deels vanwege de grote organisatorische veranderingen. ‘Daardoor is een deel van het gezamenlijk geheugen van de ambtelijke organisatie verdwenen.’

Ambtelijke verantwoordelijkheid

Daar vindt Buczynski inmiddels oud-wethouder Meskers op haar pad. Hij zei eerder dit jaar al in Binnenlands Bestuur over de grote verantwoordelijkheid die de ambtelijke organisatie bij Hollands Kroon heeft gekregen: ‘Het is elke keer zoeken naar de balans, want je komt toch aan het DNA van het openbaar bestuur. Als eindverantwoordelijke wil je op een gegeven moment gewoon weten wat er speelt binnen je eigen organisatie.’ En: ‘Ik word er politiek op afgerekend als er iets verkeerd gaat.’ Dat bleken na zijn aftreden op 2 november profetische woorden.

Hoog van de toren

Meerdere oppositieleden zien in de recente ontwikkelingen het bewijs dat de ingeslagen weg van Hollands Kroon een doodlopende is. Jan Eichhorn (GroenLinks) trekt de conclusie dat Hollands Kroon zich heeft ‘vertild’ aan de hoge ambities. ‘De twee nieuwe gemeentekantoren zijn veel te megalomaan voor een plattelandsgemeente. Het ging de afgelopen jaren bij Hollands Kroon vooral om de eerste te zijn, maar het is uitgelopen op een mislukking. Ik zeg dit niet om zuur te zijn, ik had graag een gemeente gehad waar ik trots op kon zijn.’

Ook Johan Paul de Groot (ChristenUnie) is hard in zijn oordeel over de ‘financiële en organisatorische puinhoop’ bij de gemeente. ‘Hollands Kroon geeft 4,5 miljoen euro uit aan ict, bijna het dubbele van het landelijke gemiddelde. Hoe is dat mogelijk?’ Dat er nu veel aandacht is voor de problemen bij de gemeente vindt De Groot logisch. ‘Als je zo hoog van de toren blaast, kan dat op een gegeven moment als een boemerang naar je terugkomen.’ 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week (inlog)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits van der Meer / hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform
Kan deze gemeente niet onder curatele worden gesteld? Of wellicht beter de halstarrige coalitiepartijen afserveren bij de a.s. verkiezingen. Wat een incapabele lieden
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
"Omdat wij onze nek uitsteken, vinden sommige mensen het leuk om Hollands Kroon nu af te serveren". Als je je zelf zo hard op de borst klopt als vernieuwer met een nauwelijks verhulde minachting voor conservatieven, dan moet je niet verbaasd zijn als ze een appeltje met je te schillen hebben op het moment dat je struikelt.
Adriaan
Nog een goede 4 maanden en dan weten coalitie en oppositie hoe de inwoners van Hollands Kroon denken over al die 'innovaties' bij de gemeente. Als coalitiepartij zou ik me toch wat zorgen gaan maken...
Henk Donkers / medewerker
Wat een zure reacties hieronder op Hollands Kroon. Natuurlijk loop je risico als je gaat veranderen. En het is ook voor een deel niet goed gegaan maar ik zie er echt een pleidooi in om voortaan maar op je handen te gaan zitten en vooral alles bij het oude laten.

We kunnen allemaal leren van wat daar gebeurt is met dank aan de initiatiefnemers die het hebben gewaagd om verder te denken.

Alle grote en kleine uitvindingen in de wereld zijn tenslotte gedaan door mensen die creatief en ondernemend zijn, die hun nek hebben uitgestoken en risico's hebben durven nemen en ja,... dan gaat het ook wel eens fout.

Henk Donkers / medewerker
Sorry ik bedoel natuurlijk:

.......maar ik zie er echt GEEN pleidooi in ....
ed / projectleider
Vernieuwen is op zich prima. Soms is echter stilstand geen achteruitgang maar juist prima om te bezinnen. Gooi niet alles zomaar overboord. Vernieuwen op zich mag namelijk nooit het doel zijn. Wat hebben de burgers in Hollandse Kroon aan voordelen gehad van alle doorgevoerde vernieuwingen ? Daar lees en hoor ik weinig over. Daar zou je het toch voor moeten doen. De verkiezingen zullen richtinggevend zijn voor het vervolgen van de ingezette koers of toch een stukje bezinning. Wellicht gaat de Raad vooraf hieraan ook zelfsturen.
Th Moras . / Actievoerder gem. Niedorp
Als men als ambtenaar of politicus geen oog heb voor de dingen die er allemaal verkeerd en misgegaan zijn blijven automatisch de goede dingen over.

Blijf erin geloven ook al worden de inwoners met dat nieuwe werken af en toe of regelmatig bedrogen. Het maakt de zuil en zelfs stemmen overbodig..
Frits van der Meer / hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform
Wanneer ik de reactie van de heer Donkers zie, komt bij mij op dat je niet mag experimenteren om alleen te experimenteren met de pubieke zaak. Solide en betrouwbaar opereren is neen voorwaarde voor goed bestuur. Risico nemen met de publieke zaak is niet acceptabel. Het is geen spelletje.
Henk Donkers / medewerker
Ik ben het helemaal eens met M (U). Natuurlijk moet je niet experimenten om het experiment. Nieuwe methoden moet je erg zorgvuldig voorbereiden en je moet altijd in gedachten houden dat je met publiek geld omgaat en mensen kan beschadigen als het mislukt. Toch is er alleen maar sprake van vooruitgang als iemand zijn nek durft uit te steken, en inderdaad dat is altijd een risico.

En je kunt je ook afvragen hoe erg het in dit geval is. Imagoschade is groot, er zijn mensen geserveerd en misschien ook wel geld weggegooid (hoeveel weten we niet) maar ik lees dat er ook nog steeds heel erg veel goed gaat in de gemeenten. en alle gemeenten in Nederland hebben er van geleerd.
Advertentie