Advertentie

Opnieuw bestuurscrisis Oldebroek

Het CDA is uit de coalitie in Oldebroek gestapt. Het is nog onduidelijk hoe het verder moet in de bestuurlijk geplaagde gemeente.

13 juli 2012

Het blijft bestuurlijk rommelen in Oldebroek. Nadat in juni CDA-wethouder Nicolet Hoorn ontslag nam omdat ze onvoldoende steun vanuit haar fractie kreeg, hebben de christendemocraten onlangs besloten uit de coalitie te stappen. Of de huidige coalitie van CU en SGP samen of met een nieuwe partner verder gaan, is nog onduidelijk.

Open brief

Reden voor het CDA om uit de coalitie te stappen is het collegevoorstel om ‘minimaal 1,8 miljoen euro aan extra inhuur en ambtenaren in de organisatie te pompen’, schrijft het CDA in een open brief aan alle Oldebroekers. Ook het plan om onder meer sport- en muziekverenigingen volledig te korten op subsidies is voor het CDA onverteerbaar. ‘Beide voorstellen passen niet in het in 2010 gesloten bestuursakkoord tussen CDA, CU en SGP’. Daarnaast zijn de voorstellen vanuit het CDA-gedachtengoed ‘een brug te ver’, schrijven de drie CDA-fractieleden in hun recente brief aan alle burgers van Oldebroek.

Omdat de ChristenUnie (CU) en de SGP wel willen instemmen, heeft de CDA-fractie het vertrouwen in SGP en CU opgezegd. 'De ChristenUnie en de SGP vonden dat ook wij moesten instemmen en stelden zelfs dat dit een testcase voor het CDA zou zijn om onze loyaliteit aan de coalitie te tonen', aldus CDA-fractievoorzitter Arjan Dickhof. Op de vraag of dit mogelijk een vooropgezette actie was van CU en SGP om het CDA definitief uit de coalitie te werken, kan Dickhof geen antwoord geven. 

Zakenkabinet

Het is nog onduidelijk hoe het verder moet in het geplaagde Oldebroek. De twee coalitiepartners hebben met tien van de negentien zetels een meerderheid in de raad, ‘maar we willen niet puur op getal besturen’, laat CU-fractievoorzitter Ton van Leijen weten. De CU heeft er zes, de SGP vier. Alle opties staan in principe nog open, variërend van een nieuwe coalitiepartner, gedoogconstructie of de vorming van een ‘zakenkabinet’, aldus Van Leijen.

Derde wethouder

Ook is het niet zeker of er straks een derde wethouder wordt benoemd. ‘Als we besluiten door te gaan met twee wethouders, scheelt dat weer geld. Aan de andere kant ligt er een aantal zware dossiers waardoor het goed zou zijn om een derde wethouder aan te trekken. Al zal het ook niet meevallen om voor de resterende korte bestuursperiode een geschikte kandidaat te vinden en in te werken.’ Oldebroek moet fiks bezuinigen en gaat in september een kerntakendiscussie voeren en op basis daarvan bezuinigen. De 1,8 miljoen euro -een van de breekpunten voor het CDA- wordt volgens de CU-fractievoorzitter ingezet om tijdelijk een aantal topambtenaren en externen aan te trekken om die kerntakendiscussie te voeren en de genomen bezuinigingsbesluiten vervolgens door te voeren.

Rondje

Samen met fractievoorzitter Peter van Duijn van de SGP is Van Leijen hij bezig met een rondje langs alle zes de fracties, inclusief het CDA, om in kaart te brengen welke mogelijkheden en wensen er zijn. Hij hoopt deze ronde binnen twee weken af te ronden. Hij wil zich niet vastpinnen op een datum waarop een besluit valt over de toekomst van het Oldebroekse bestuur. ‘We gaan voor kwaliteit en willen geen overhaaste besluiten nemen.’ 'We aan een gesprek niet uit de weg, maar terugkeren in de coalitie is geen politieke realiteit', stelt CDA-fractievoorzitter Dickhof. 'We hebben niet voor niets ons vertrouwen in CU en SGP opgezegd.'   

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie