'Griffierscongres moet openbaar'
De Vereniging van Griffiers moet in volle openbaarheid discussiëren over een eigen professionele opleiding en het kiezen van nieuwe bestuursleden.
Standsdenken
Volgens de Westlandse raadsgriffier Nico Broekema en zijn Groningse collega Dirk Vrieling is er sprake van ‘corporatistisch standsdenken’ wanneer in besloten gedeelten van het jaarcongres in Utrecht besloten wordt over professionalisering van de opleiding en de keuze van nieuwe bestuursleden, en niet in de volle openheid.
Autocratisch
Zij hebben bij het bestuur van de Vereniging van Griffiers een ordevoorstel ingediend om over die onderwerpen nu of later in volle openheid met elkaar te debatteren. ‘Als het bestuur doorzet, is er sprake van autocratisch handelen en worden we een beetje een regentenclub. Dat hoort niet bij de democratie van deze tijd, zeker niet voor griffiers’, aldus Broekema.
Certificering
De Vereniging van Griffiers houdt vrijdag haar jaarcongres in Utrecht. Aan de orde is onder meer de vraag of een deel van het salaris van de griffiers moet worden gereserveerd om tot een eigen beroepsopleiding te komen. Het bestuur van de Vereniging wil tegelijkertijd komen tot een certificering van raadsgriffiers.
Schaaltje lager
Tegen de kwalificatie van raadsgriffiers verzet de Groningse raadsgriffier Vrieling zich principieel. ‘Zoiets moet je niet van bovenaf opleggen, dat is in strijd met ons decentrale en duale bestuurssysteem. Laat het alsjeblieft aan de gemeenteraden over wat voor soort griffie ze willen’, aldus Vrieling. Hij vermoedt dat achter het voorstel tot certificering het voornemen zit om tot hogere salariëring te komen. ‘Ik vind het niet zo’n probleem als een griffier een schaaltje lager zit dan de gemeentesecretaris. In sommige gemeenten leidt dat een lagere salariëring tot een gevoel van minderwaardigheid, maar ik vind dat de griffier zich gewoon moet bewijzen.’
Nieuwe blik
Juist vanwege de principiële kanten van deze discussie – bepaalt de gemeenteraad of het bestuur van de griffiersvereniging wat voor opleiding nodig is – vinden Vrieling en Broekema dat het congres in volle openbaarheid daarover moet debatteren. ‘We hebben ons voorstel over professionalisering afgelopen maandag naar de leden verzonden. We zijn een nieuwe beroepsgroep, we bestaan sinds 2002 en dus moet je met een nieuwe blik naar dat beroep kijken. Elke griffie heeft in de afgelopen tijd over het onderwerp mee kunnen denken. Het komt ook gewoon op de ledenvergadering. Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen hoe we in beslotenheid met vijfhonderd congresgangers een dergelijk onderwerp zouden kunnen bespreken’, zegt vice-voorzitter Marion Stein, raadsgriffier in Den Haag.
Coöptatie
Broekema en Vrieling verwijten het griffiersbestuur ook coöptatie als het gaat om het kiezen van nieuwe bestuursleden. Kandidaten voor vacante posten konden zich melden bij het bestuur dat vervolgens de gesprekken voerde. De te kiezen kandidaten worden door het bestuur voorgelegd aan het congres, de afvallers blijven buiten beeld. ‘Alle kandidaten dienen door de algemene ledenvergadering gekend te worden’, schrijven Broekema en Vrieling in hun ordevoorstel.
Openbaar
Het bestuur is, aldus vice-voorzitter Stein, niet op voorhand van plan de namen van alle griffiers die zich gemeld hebben voor een bestuurspost openbaar te maken. ‘Het is aan de mensen zelf of zij dat willen en of zij alsnog tegenkandidaat willen zijn.’
Het jaarcongres van de Vereniging van Griffiers vindt vrijdag 18 september plaats in Utrecht.
Maar als je hun site bekiikt dan is het toch wel erg van: wat zijn we goed hè ! We zijn best trots op onze functie. Dus iedereen om ons heen ook. Nou nee, eigenlijk niet. Het zijn gewone, wat beter betaalde ambenaren die de stap naar de politiek niet aandurvden.