Advertentie

‘Gemeenteraad bij driehoeksoverleg'

De gemeenteraad zou betrokken moeten worden bij het driehoeksoverleg tussen burgemeester, OM en politie, stelt onderzoeker Edward van der Torre.

14 november 2013

Iedere gemeente moet ten minste een keer in het jaar een driehoeksoverleg houden na afloop van een gemeenteraadsvergadering. Het gemeentelijke niveau van het driehoeksoverleg (burgemeester, OM en politie) dreigt namelijk uit het beeld te verdwijnen. Een publiek overleg dwingt politiechefs en officieren van justitie om op lokaal niveau verantwoording af te leggen.

Pretenties
Deze aanbeveling doet onderzoeker Edward van der Torre van LokaleZaken in het vandaag verschenen boek ‘Driehoeken: overleg en verhoudingen’, geschreven in opdracht van Politie & Wetenschap. ‘Een gemeentelijke driehoek herinnert de politie en het OM aan hun lokale opdracht. De politie kan hiermee ook zijn lokale tradities en pretenties waarmaken. Zij kan ook iets hebben aan goed geïnformeerde en betrokken raadsleden. Het is goed om een debat te voeren over een reële maatschappelijke agenda. Zodat niet de problemen die de politie ziet en wil zien het politiebeleid bepalen’, aldus Van der Torre. Om gemeenteraden een handje te helpen, heeft Van der Torre in zijn boek een modelmotie voor een gemeentelijk driehoeksoverleg afgedrukt.
 

Te grote afstand

Gemeenteraadsleden stonden volgens Van der Torre bij de regiopolitie al op grote afstand van het veiligheidsbeleid, maar die positie is met de invoering van de Politiewet van vorig jaar en de komst van de Nationale Politie verslechterd. Edward van der Torre: ‘Het driehoeksoverleg is op een hoger niveau gelegd. Voor je het weet, is de politie alleen maar bezig met het basisteam of een district. Het grote voordeel is dat er op dat niveau wat valt te besturen, maar dan wil je wel dat ze zich ook altijd verantwoordt op gemeenteniveau.’
 

Lokaal politiebeleid

Juist de inbreng van gemeenteraden kan burgemeesters op het spoor zetten om een goed lokaal politiebeleid te bepalen, aldus Van der Torre. ‘De minister kan wel zeggen dat het geweldig goed gaat met de jeugdgroepen, maar dat is op gemeenteniveau maar helemaal de vraag. Raadsleden laten zich te veel meesleuren in de cijfers en de rapporten van de politie. Ze zouden daar nuchter over moeten nadenken. Een leraar in de gemeenteraad kan precies vertellen dat er op zijn school minstens drie criminele groepen zijn. Zo’n man moet een vraag kunnen stellen in Roermond of Schiedam. Zijn lokale kennis hoort zwaar te wegen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boy Swachten / Burgemeest
De gemeente Bladel houdt jaarlijks in het voorjaar al een themabijeenkomst over veiligheid met de commissie Algemene Zaken waarbij de partners in de veiligheidsketen aanwezig zijn en verantwoording afleggen. Waarom dit nu weer vastleggen in regels? Laat dit toch aan de gemeenten zelf over om dit te regelen!
Edward van der Torre
Er worden nergens regels voorgesteld..

Het is precies de bedoeling om iets te doen zoals de themabijeenkomst in Bladel, dus met raad ..en o.a. justitie

En als dit niet gebeurt, zou een raad een motie in kunnen dienen

Dat zijn geen regels 'boven boven', maar lokale politiek. Ik laat het dus aan de gemeenten over. Graag zelfs

John van der Pauw / sociaal raadsman en lid gemeenteraad
Swachten wil niets vastleggen in regels. Ze moeten het zelf regelen. Regelen zonder regels? Dat klinkt welhaast holistisch of neigt het naar anarchisme?
Advertentie