Advertentie

Gemeenten kunnen niet in bezwaar tegen afwijzing regiodeal

De gemeentefondsspecialisten van LiasInfo vinden het ontbreken van een bezwaarmogelijkheid problematisch.

16 augustus 2022
afgewezen regiodeal
Shutterstock

Gemeenten kunnen niet in bezwaar gaan als een voorstel voor een regiodeal niet wordt geaccepteerd. Dit omdat het een voorbereidende beslissing van het kabinet in een langer traject is, schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). LiasInfo vindt het ontbreken van een bezwaarmogelijkheid problematisch.

Geen besluit

‘Nee, u kunt geen bewaar maken’, schrijft de RVO. ‘Het is geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Met de voorstellen waarmee verdergegaan wordt, zal een uitwerkingstraject worden gevolgd dat kan leiden tot overeenstemming in een Regio Deal.’

De gemeentefondsspecialisten van LiasInfo die het probleem in een artikel aankaarten, zijn van mening ‘dat er niet een methode mag bestaan waarin het voor gemeenten feitelijk onmogelijk is om bezwaar in te dienen tegen beslissingen van het rijk over de toekenning van specifieke uitkeringen’. Ze plaatsen hierbij de opmerking ‘dat geschillen tussen overheden bij voorkeur niet juridisch maar bestuurlijk moeten worden opgelost’.

Rigide

Acht Noord-Limburgse burgemeesters luidden onlangs de noodklok omdat de provincie projecten voor ‘Gezondste Regio’ afwees, blijkt uit berichtgeving van De Limburger. Vijf projecten vielen af omdat ze niet zouden voldoen aan de beleidsregels van de provincie. De burgemeesters vinden dat de provincie nogal rigide vasthoudt aan de beleidskaders.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie