Advertentie

CDA wil maximum salaris voor interimmer

Daarbij is het de bedoeling dat er minder ambtenaren komen. Zo zou het ook weer kunnen gebeuren dat oud-ambtenaren als interimmer aan de slag gaan en dan meer verdienen dan in hun oude baan, terwijl er juist op het ambtenarenapparaat bezuinigd moet worden. Buma wil dat het wetsvoorstel over de inkomens daarom wordt aangepast.

01 maart 2011
Fractievoorzitter van het CDA Sybrand van Haersma Buma wil dat er ook een plafond komt voor de salarissen voor interimmers in de (semi)publieke sector. Dat zei hij dinsdag tegen het ANP.
Geen grens
Buma verbaast zich er erg over dat er nog geen grens is voor interim-managers. Dat kan volgens hem betekenen dat die meer gaan verdienen dan ambtenaren die zelfs boven hen zijn gesteld.

Oud-ambtenaren

Daarbij is het de bedoeling dat er minder ambtenaren komen. Zo zou het ook weer kunnen gebeuren dat oud-ambtenaren als interimmer aan de slag gaan en dan meer verdienen dan in hun oude baan, terwijl er juist op het ambtenarenapparaat bezuinigd moet worden. Buma wil dat het wetsvoorstel over de inkomens daarom wordt aangepast.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Morsnova / commentator
Natuurlijk gaan die ex-ambtenaren als interimmer meer verdienen. Ze zijn dan immers eigenrisicodrager. Dat betekent, dat ze een goed uurtarief wegtikken voor de uren dat ze werken, maar nul euro verdienen als ze geen klus hebben.

Dat risico moet je in het tarief verdisconteren. De grootte van dit risico is enerzijds conjunctureel bepaald, anderzijds door de verhouding tussen vraag en aanbod.

Er zijn overigens in deze drie soorten interimmers:

1. zzp'ers....daarvoor geldt bovenstaande redenering volledig,
2. ex-ambtenaren, die als zzop'er opereren maar wel een aardige financiële terugvalregeling met de voormalige werkgever hebben. Voor hen geldt dit eigenrisicobeginsel niet. Zij zouden zich dus best kunnen matigen, voor zover dat geen oneerlijke concurrentie oplevert.
3. interimmers, die op de loonlijst staan bij interim-bureaus. Ziij dragen geen enkel risico, maar daar staat tegenover, dat het uurtarief naar de werkgever gaat en niet naar de interimmer. Die krijgt gewoon salaris.

De groep is dus heel divers. Het zal niet eenvoudig zijn om daarvoor een eerlijke regeling te verzinnen.

Daar komt het volgende principiële standpunt bij: interimmers zijn ondernemers en ondernemers dienen hun tarieven zelf te kunnen bepalen, in onderlingen concurrentie. Daarbij past geen wettelijke inkomensregeling. Die zzp'ers hebben immers geen inkomen. Ze hebben ook geen recht op WW of welke andere regeling voor mensen zonder werk als het tegenzit.

Gemeenten daarentegen zouden er wel goed aan doen om bij het aannemen van interimmers goed naar de prijs-kwaliteit-verhouding te kijken.
John Geerlings / directeur
Belachelijk! Marktwerking is een kwestie van vraag en aanbod. Op deze manier wil het CDA marktwerking om zeep helpen. Wat voor zin heeft het op deze manier om nog te gaan ondernemen. Ondernemen is risico nemen en daar staat een prijs voor.

Momenteel is er weinig vraag en veel aanbod. Ik hoop dat ze bij het CDA daar ook een oplossing voor hebben.
Anoniem
Het communisme rukt op...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het wordt inderdaad de hoogste tijd dat er in Overheidsland regels worden gesteld aan de inzet van externe adviseurs en interimmers. Over het algemeen duurt dergelijke inzet bij overheidsinstellingen veel te lang en (soms) tegen veel te hoge salarissen. Je komt situaties tegen dat in gemeenten van nog geen 30.000 inwoners 70 tot 80 externe adviseurs rondlopen. Te gek voor woorden!
WG
Wat een onzin. Ten eerste zegt de vergoeding die voor de interimmers betaald wordt NIETS over het inkomen van deze personen.
Ten tweede, en dat is veel belangrijker, interimmers beschikken over kennis die de organisatie op dat moment niet zelf in huis hebben. Daar moet voor betaald worden, en de markt bepaalt hoeveel dat is. Overheden moeten wel kritisch t.o.v. de tarieven staan, maar dat is niet meer dan logisch.
Het argument dat zij meer verdienen dan de managers die boven hun staan, is natuurljik een non-argument. Het is zeer wel mogelijk dat een specialist meer verdient dan de manager die zijn direct-leidinggevende is, dat is ook in het bedrijfsleven een situatie die voorkomt.
F.W. den Boef / consultant
Voor de zoveelste keer: een interimmer krijgt geen salaris maar werkt tegen een uurtarief. Soms is de interimmer zelf in loondienst bij een detacheringsbureau. In dat geval krijgt hij een salaris van de detacheerder. In het andere geval draagt hij alle risico's (ziekte, arbeidsongeschiktheid, opbouw pensioen, werkloosheid) zelf en dan is het redelijk dat hij daarvoor een tegenprestatie vraagt. Dat hij duurder is dan iemand in vaste dienst is dan ook alleszins te begrijpen.
Een interimmer kan zijn tarief niet baseren op 40 werkuren in 48 weken, maar gaat gemiddeld uit van 1.000 tot 1.200 declarabele uren op jaarbasis. Komt hij daar bovenuit dan is dan "mooi" meegenomen en heeft hij een "vet jaar", maar tegenover die "vette jaren" staan ook "magere jaren".
Als de overheid een interimmer voor langere tijd inhuurt en het kost "een bak geld", dan moet men maar een andere afweging maken en iemand in vaste dienst nemen. Marktwerking noemen we dat.
Jos / ondernemer
Het gemak waarmee die onzin steeds wordt uitgesproken is onrustbarend, maar enige relativering is ook wenselijk.

Ik heb mij voorgenomen om te werken binnen de governancecode voor de sector waarin ik werk; vooral die van de volkshuisvesting heeft het ook voor de interimfuncties duidelijk geregeld. In een opslagpercentage is dan vooral de duur van de opdracht verrekend.

Politici schijnen niet zo goed te beseffen wat het betekent dat je van het één op het andere moment zonder werk en dus ook zonder inkomsten komt te zitten, daarom hebben ze zelf zo'n riante wachtgeldregeling afgesproken. Het zou ze sieren om ook eens naar de eigen vergoediongen te gaan kijken. Mijn vergoedingen waren de laatste 1,5 jaar 0,0, terwijl alle verplichtingen gewoon doorgingen; ook een risico om af te dekken ...

Voorts is het zo dat een interimmer in veel gevallen de situatie van de opdracht makkelijk aan moet kunnen en daarom, bijna per definitie, meer betaald moet krijgen dan degene die hij/zij waarneemt.

Dat kan niet goedmaken, dat er soms in overheidskringen te makkelijk van een vaste medewerker afscheid wordt genomen, die dan door de draaideur weer binnenkomt als deskundige, tegen veel hogere kosten (op een andere plaats).
Dick Zumker / zzp'er
men gaat er inderdaad weer makkelijk aan voorbij dat een salaris van € 5000 bruto al snel het dubbele aan kosten met zich meebrengt voor een werkgever. (sociale lasten, vakantiedagen, ziekte, training, kantoorkosten etc).
Is het dan vreemd dat een interimmer het dubbele vraagt van hetgeen een ambtenaar op die positie bruto zou verdienen? Ik vind van niet, des te meer omdat een interimmer ook nog eens af te rekenen is op de geleverde diensten en voor een bepaalde periode ingezet kan worden en dan feitelijk niets meer kost dan een ambtenaar in vaste dienst zou kosten.
Interimmers die daarentegen bedragen vragen (en krijgen) die niet marktconform zijn verpesten in mijn ogen de markt.
Een zzp'er moet wel naar de lange termijn kijken en het belang van de opdrachtgever voorop stellen; alleen op die manier hou je opdrachten.
Overheden mogen best eens kritisch kijken naar ex-ambtenaren die voor zichzelf begonnen zijn; nu hebben ze namelijk de kans om op kwaliteit te gaan afrekenen!

Wieweet
Interrimmer zijn is een keus. Zeur dan niet als je tijdelijk geen werk hebt of zomaar weer weggestuurd kan worden. En verwacht niet dat dat gecompenseerd wordt in de tijden dat je wel werk hebt. Dat is niet realistisch.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De problemen rond de inzet van externe adviseurs hebben onder meer te maken met:
1. een vriendjescircuit rond politici en hogere ambtenaren;
2. het ontbreken van een goed en goedgekeurd programma van eisen over de werkzaamheden die voor Overheden moeten worden verricht;
3. onvoldoende bedrijfsmatig handelen bij het inschatten van de zwaarte van het werk in relatie met beloningen.
R van Door / waarnemer te velde
Wat grappig om te zien dat de reactiebox ineens uitpuilt als het over geld voor interimmers gaat.

Volgens mij hoeft er geen 'regeling' te komen. Let nou toch eens op mensen, hoeveel regelgeving er gevraagd wordt voor elke echte of vermeende misstand, en dan met name door lieden die eenmaal in de vier jaar zich beklagen over Neerlands Regeldichtheid.
Als het CDA de uitgaven aan interimmers wil beperken, dan staan daar meerdere wegen voor open:
- stel geen interimmers aan
- betaal ze niet méér, dan je wil betalen

Ik ga daarbij uit van de situatie dat het CDA in de Colleges zit en dus zeggenschap heeft.
Zit het CDA niet in de Colleges, dan moet het CDA niet om generieke regelgeving vragen, maar zorgen dat ze de volgende keer wél in de Colleges zitten.
Gijs / adviseur
De overheid gaat niet over het salaris van de interimmer. Net zoals de overheid niet gaat over het salaris van een willekeurige medewerker van een bedrijf.
De overheid kan wel een maximum bepalen voor het uurtarief dat ze wil betalen voor de interimmer.
Ernest Tieman / projectmanager openbare ruimte
OZO = Ondernemer Zonder Overhead.

Deze term heb ik bedacht ipv zzp omdat ik die beter vind aansluiten bij de kern van mijn bedrijf, namelijk lage kosten door geen dure organisatie erachter/ er omheen. En ik ben toch wel ondernemer, met de lusten en lasten ervan, zoals geen recht op WW.

@Morsnova: goede eerste reactie, bijna staat alles al in. Kleine aanvulling nog: Behalve de zelf te dragen kosten voor pensioen, ziekte, arbeidsongeschiktheid (verzekering) en het risico van geen werk is er nog het feit dat zelfstandigen meestal geen fulltime opdrachten hebben. Meestal 4 of soms 3 dagen per week. 5 dagen/wk is moeilijk haalbaar want er wordt veel meer productie van je verwacht, naast het feit dat je binnen enkele dagen je moet inlezen waar een voorganger (die soms al weg is voor jij komt dus niet kan overdragen) al maanden kennis heeft opgebouwd. Naast een opdracht van 3 of 4 dagen/wk krijg je nooit meer iets erbij als je bij een klant op locatie werkt.
Bovendien is de basis voorwaarde voor het inhuren van elke adviseur dat hij of zij beschikbaar is. Klinkt logisch, maar betekent dat degene (de OZO) die de opdracht krijgt op dat moment geen werk/ inkomen had, anders kon hij de opdracht immers niet vervullen. Dat risico hoort dus onlosmakelijk bij het werk en mag dus in het tarief verwerkt zijn.

Hoe gaat het CDA bij opdrachten korter dan een jaar berekenen of iemand onder de Balkenende/ Rutte/ Dir.Gen norm blijft?
C. van Zee / vrijwilliger
Goed initiatief, het is een maatschappelijke (overheidsverantwoordelijkheid) om zonodig maatregelen te nemen om te beteugelen dat "ons" geld te nonchalant wordt uitgegeven. Bovendien, onderschat de netwerken niet waarin deze -te hoge- tarieven worden overeengekomen. Ook moet de overheid bij besteding van middelen het goede voorbeeld geven. Dus Van Haersma Buma heeft groot gelijk met zijn voorstel.
Advertentie