Advertentie

Halsema wil nog een termijn burgemeester van Amsterdam zijn

Burgemeester Femke Halsema heeft aangegeven voor een tweede termijn als burgemeester in aanmerking te willen komen.

ANP
13 september 2023
Femke-Halsema.1.JPG
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zou graag nog zes jaar doorgaan als burgemeester. Dat heeft zij woensdag laten weten in een brief aan de gemeenteraad. 'Inmiddels ben ik ruim vijf jaar burgemeester en is het tijd om u te laten weten of ik in 2024 in aanmerking wens te komen voor herbenoeming. Graag. Het zou een eer zijn om onze prachtige stad nog een periode te mogen dienen', aldus Halsema.

Directeur

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) via Hunter Select
Directeur

Manager Bedrijfsvoering -Team Informatie

Zeelenberg in opdracht van Gemeente Velsen
Manager Bedrijfsvoering -Team Informatie

Ook de commissaris van de Koning is op de hoogte gesteld. Het is nu aan de gemeenteraad om te besluiten of Halsema nog zes jaar mag doorgaan.

'Indrukwekkend'

In 2018 werd Halsema geïnstalleerd als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. Haar eerste ambtsperiode omschrijft ze als 'indrukwekkend, leerzaam, intens en soms zwaar, in het bijzonder voor mijn directe omgeving die daarvoor offers heeft gebracht'. 'Als ik de balans opmaak overheerst echter dankbaarheid jegens al die Amsterdammers die ik heb mogen ontmoeten.'

Drie opgaven

Ze had zichzelf bij haar installatie drie opgaven gegeven. 'Het bestrijden van de misdaad, meer aandacht voor Amsterdammers in wijken waar welvaart niet vanzelfsprekend is en steun voor iedereen die het recht opeist om zichzelf, en daarmee soms anders te zijn.' De afgelopen jaren maakte ze zich inderdaad hard voor de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Noord en het aanpakken van misdaad en massatoerisme. Ook nam ze vaak een duidelijk standpunt in tegen antisemitisme, racisme en geweld tegen lhbtqi'ers en vrouwen.

Motie van wantrouwen

Haar burgemeesterschap verliep niet altijd soepel. In 2019 was er gedoe rond haar toen 15-jarige zoon, die betrapt werd met een onklaar gemaakt wapen dat in de ambtswoning had gelegen. In 2020 lag ze tijdens de coronapandemie opnieuw onder vuur toen ze niet ingreep bij een drukbezocht Black Lives Matter-protest op de Dam, waarna een motie van wantrouwen volgde.

Daadkracht én terughoudendheid

De GroenLinks-politica geeft toe fouten te hebben gemaakt. 'Het werk gaat dag en nacht door, Amsterdam ligt als eigenzinnige hoofdstad onder een vergrootglas en beslissingen die je in een oogwenk moet nemen kunnen grote gevolgen hebben voor het leven van inwoners of het functioneren van bedrijven of culturele instellingen. Dat vereist niet alleen daadkracht en beslistheid maar soms juist ook terughoudendheid en gematigdheid: in die laatste eigenschappen heb ik mijzelf moeten trainen.'

De komende periode zou ze willen dat de gemeente meer 'naast de Amsterdammers staat en daarnaar handelt'. 'Te vaak ervaar ik dat de lokale overheid een lastig te nemen hindernis is in plaats van een trouwe bondgenoot', zegt ze daarover.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Waarom geen sollicitatieprocedure zodat ook alle uitgerangeerde 2e kamerleden ook een eerlijke kans krijgen?
Advertentie